in

Amazon, LGBTİ+ Bireyleri Hedef Alan Kitapların Satışını Durdurdu

Amazon, LGBTİ+ haklarını korumaya yönelik yeni bir adım attı. Şirket, cinsel kimlikleri akıl hastalığı olarak yorumlayan kitapları satmayacağını duyurdu.

amazon lgbt+ hakları
- Reklam -
- Reklam -

Dünyanın en büyük kitap satış mağazası konumunda bulunan Amazon, LGBTİ+ haklarını savunmaya yönelik önemli bir adım attı. Şirket artık gay, lezbiyen, transseksüel ve diğer cinsel kimlikleri akıl hastalığı olarak niteleyen kitapları satmayacak.

Ülkemizde de hizmet veren Amazon şirketi, şu an çamaşır makinasından akıllı robotlara, ev eşyalarından kamp aletlerine kadar binbir çeşit ürün satıyor. Önce Amerika’ya daha sonra dünyanın birçok yerine hizmet vermeye başlayan şirketin kurucusu olan Jeff Bezos, uzun süredir dünyanın en zengin insanı konumunda. Ancak şirket daha en başında, yani 1996 yılında aslında çevrim içi bir kitap satış sitesi olarak kurulmuştu.

Şu an her ne kadar farklı türden yüz binlerce ürün bulunsa da, şirketin kitap satış kısmı oldukça önemli bir konumda durmaya devam ediyor. Öyle ki, bir araştırma şirketi olan Codex Group’a göre ABD’de satılan tüm kitapların %53’ü ve tüm e-kitapların %80’i Amazon’dan alınıyor.

- Reklam -

İşte büyük bir etkisi bulunan Amazon, önemli bir adım attı. Şirket, LGBTİ+ bireyleri hedef alan ve haklarında olumsuz yorumlar yapan kitapları artık satmayacaklarını duyurdu.

Aslında tüm olay When Harry Became Sally: Responding to the Transgender Moment kitabının satışının durdurulması ile başladı. Muhafazakar akademisyen Ryan T. Anderson’ın kaleme aldığı Harry, Sally Olduğunda adlı kitap, eşcinsel evliliğe muhalif bir yaklaşım sergiliyordu. Amazon bir süre sonra kitabın satışını durdurdu.

Cumhuriyetçi senatörler de Amazon’a kitabın satışının neden durdurulduğunu sordu. Şirket yetkilileri senatörlere cevabı bir mektupla verdi.

Amazon, LGBTİ+ Lehinde Benzeri Kararlar Almaya Devam Edecek

When Harry Became Sally amazon

Wall Street Journal’ın ulaştığı mektupa şunlar yazıyordu:

“Bir kitap satış platformu olarak, müşterilerimize bazı müşterilerin sakıncalı bulabileceği kitaplar da dahil olmak üzere çeşitli bakış açılarına sahip kitapları satıyoruz ve bunlara erişimlerini sağlıyoruz.

- Reklam -

Bununla birlikte, belirli içerikleri satmama hakkımızı saklı tutuyoruz. Bizim gibi tüm perakendeciler, sunmayı seçtikleri seçim konusunda kararlar verir. ’When Harry Became Sally’ hakkındaki özel sorunuza gelince, LGBTİ+ kimliğini bir akıl hastalığı olarak çerçeveleyen kitapları satmamayı seçtik.”

Mektup sağ kanat senatörlerinden Marco Rubio, Mike Lee, Mike Braun ve Josh Hawley’in Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’a kitabın kaldırılmasını eleştirmeleri sonrası yazıldı. Senatörler bu kararı muhafazakar Amerikalılara görüşlerinin hoş karşılanmadığını belirten bir işaret olarak nitelendirmişti.

Kitabı yayınlayan Encounter Books’un yayıncısı Anderson ve Roger Kimball da yaptıkları açıklamada Amazon’un bu yaptıklarının fikirleri çarpıtmak adına kendi muazzam gücünü kullanması ve bu süreçte kendi müşterilerini kandırması olarak yorumladı.

Dünyanın önde gelen LGBTİ+ savunucu gruplarından GLAAD da bir açıklama yaptı. Amazon’un aldığı bu kararı doğru bulduğunu ve desteklediğini duyurdu. LGBTİ+ kimliklerini akıl hastalığı ile eşleştirmenin eskimiş ve utanç verici olduğunu söyleyen birlik, alınan kararın özellikle de trans gençlere yönelik yanlış bilgilendirme kampanyasını sona erdirmede olumlu bir adım olduğunu belirtti.

Amazon’un bu hareketi LGBTİ+ bireyleri akıl hastalığı olarak çerçeveleyen kitaplar üzerinde önemli bir etkiye sahip olacak.

Peki ya siz Amazon’un aldığı bu kararı nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

40 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for murgul murgul dedi ki:

    Mantığın ne olduğunu pek anlamadım. Ayrımcılık ile ilgili bir şey değil sanırım öyle olsa sadece akıl hastalığı şeklinde niteledirme olan kitabı değil LGBTİ+ hakkında ayrımcı ifadeler olan tüm kitaplar yasaklanırdı. Öyle olsa sanırım kutsal kitaplar başta olmak üzere pek çok kitap satış dışı kalırdı.

    Akıl hastalığı ile ilgili özel bir sebep var muhtemelen.

    Wall Street Journal’ın ulaştığı mektupa şunlar yazıyordu:

    “Bir kitap satış platformu olarak, müşterilerimize bazı müşterilerin sakıncalı bulabileceği kitaplar da dahil olmak üzere çeşitli bakış açılarına sahip kitapları satıyoruz ve bunlara erişimlerini sağlıyoruz.

    Bununla birlikte, belirli içerikleri satmama hakkımızı saklı tutuyoruz. Bizim gibi tüm perakendeciler, sunmayı seçtikleri seçim konusunda kararlar verir. ’When Harry Became Sally’ hakkındaki özel sorunuza gelince, LGBTİ+ kimliğini bir akıl hastalığı olarak çerçeveleyen kitapları satmamayı seçtik.”

    Amerika’da bir şirketin piyasayı tamamen ele geçirmesine izin vermezlerdi aslında ama baya radikal oranlara ulaşmış Amazon.

    Öyle ki, bir araştırma şirketi olan Codex Group’a göre ABD’de satılan tüm kitapların %53’ü ve tüm e-kitapların %80’i Amazon’dan alınıyor.

  2. Avatar for ozanercan ozanercan dedi ki:

    Süper hareket. 20karakter

  3. Avatar for collona collona dedi ki:

    Nefret suçu işlemek düşünce özgürlüğü değildir. Amazon kitapları kaldırmakta haklı.

  4. Avatar for swarf swarf dedi ki:

    Amazon gibi devasa bir şirket boşu boşuna böyle kararlar almaz, demek ki toplumun geleceğini sjw’lerin belirleyeceğini düşünüyorlar.

    @collona Karşıt düşünceyi nefret suçu olarak nitelendirmek de düşünce özgürlüğü değildir.

  5. Avatar for GKS GKS dedi ki:

    Bu akıl hastalığı iddiası Amerikan psikoloji tarihinde ve Dünya tarihinde çok fazla yanılsama ve yanlış uygulamaya yol açtı. Dünya Sağlık Örgütü ve APA bu iddia üzerinden yürütülen tüm terapilere yasak getirdi. Muhtemelen benzer olan şeylerle alakalı ve toplumsal gözlemlere dayalı bir uygulamaya gitmiş Amazon. Kesin olan şey ise ‘‘neden’’ sorusunun cevabı akıl hastalığı olmadığı. Yani cinsel yönelim bir akıl hastalığı değildir. Öte yandan LGBTİ+ bireylerin cinsel yönelim veya başka özelliklerine neden arayıp araştırma yapmak veya düşünce yazıları yazmak ne derecede olumsuz veya olumludur bunun bilirkişisi ben değilim. Benim iddiam '‘cinsel yönelim’'i etkileyen birçok değişkeninin araştırılması İnsan’ı açıklamak için önemli olacağı. Amazon’un veya herhangi bir şirketin bu tarz uygulamalara neden gittiği de bir tek yetkilisinin bileceği bir şey tabii.

    @collona sizi alıntılamışım ama aslında genel bir yazı yazıyordum, kazara olmuş. :blush:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

35 cevap daha var.

Kâğıttan Hayatlar incelemesi netflix türkiye

Kâğıttan Hayatlar İncelemesi: Kâğıt Üzerinde Kalmış Duygular

Zack Snyder's Justice League: Snyder Cut final fragman

Zack Snyder’s Justice League’in Martian Manhunter’lı Final Fragmanı Yayınlandı