Cengiz Aytmatov imzalı Cemile ve Çocukluğum kitapları, Ketebe Yayınları etiketiyle koleksiyonluk özel baskılara kavuştu.
Ketebe Yayınları, son dönemlerde büyük yazarları bünyesine katmayı sürdürüyor. Geçen yılın ses getiren hamlelerinden birisi de Cengiz Aytmatov külliyatının Ketebe ailesine katılması olmuştu. Yayınevi, yazarın eserleri parça parça okurlara sunmaya devam ederken bir yandan da koleksiyonluk baskılarla hikâyeyi yeni bir boyuta taşıyor.
1928 – 2008 yılları arasında yaşayan Aytmatov’un eserleri dünya çapında ses getirmeyi başardı. Gün Olur Asra Bedel, Selvi Boylum Al Yazmalım, Beyaz Gemi ve Toprak Ana gibi kitaplarla ölümsüzleşen yazar; Altın Yürek Edebiyat Ödülü ve Lenin Ödülü gibi ödüllere de layık görülmüştü.
Özel baskılardan ilki olan Cemile, normal edisyondaki Mehmet Özgül çevirisi yerine Ülkü Tamer çevirisiyle okurun karşısına çıkıyor. Kitabın koleksiyonluk ciltli baskısında, Cemile karakterinin parçalı hikâyesini yansıtmak için akordeon tipi bir tasarım kullanılıyor. Roman kutusundan çıkartıldığında, akordeon gibi açılarak dikkatleri üzerine çekiyor.
Otobiyografik bir çalışma olan Çocukluğum ise, yazarı bugün olduğu kişi yapan unsurları bir araya getirerek kapsamlı bir Aytmatov portresi sunuyor. Aytmatov’un yaşadığı ve yazdığı bölgelerin fotoğraflarının eşlik ettiği çalışma, hem yazarın kurgularını kaleme aldığı yerlerin arşivini tutuyor hem de yazarın iç dünyasını gözler önüne seriyor. Ciltli olarak basılan kitap aynı zamanda Aytmatov’un kendisinin ve ailesinin fotoğraflarına, yazarın farklı yaşlarındaki portrelerine de yer veriyor. Bir tür rehber görevi de gören Çocukluğum, aile arşivinin özel parçalarını da bir araya getiriyor.
İşte Koleksiyonluk Cengiz Aytmatov Kitapları
Cemile – Cengiz Aytmatov | Arka Kapak Tanıtımı
“Dünyanın en güzel aşk hikâyesi.” – Louis Aragon
Cemile neşesi, şakaları, özgüveni ve söylediği türkülerle etrafına ışık saçan güzel, genç bir kadındır. Cephedeki kocasının küçük kardeşi, kendi deyimiyle “kiçine bala”sıyla aralarından su sızmaz. Ve birgün köyde bir başına yaşayıp giden savaş gazisi Danyar ile değirmene buğday taşıma işine girişmeleriyle birlikte onlar için her şey değişmeye başlar. Köyün tüm genç erkekleri savaşa gönderildiğinden kadın erkek, yaşlı genç fark etmeksizin geride kalan herkes her işi yapmaktadır. Zorlu geçen bir iş gününün ardından dönüş yoluna düştükleri bir akşam Danyar’ın bir türkü söylemesiyle bu kimsesiz, sessiz ve tuhaf adamın ruhunun derinliklerine gizlediği yaşam sevinci duyurur sesini.
Kuşkusuz bu türkü, bir güz akşamı filizlenen aşkın da habercisidir.
Yapıtları 100’den fazla dile çevrilen Cengiz Aytmatov’un adını tüm dünyaya duyuran en ünlü eseridir Cemile. Hikâyeden çok etkilenen Fransız şair Louis Aragon onu Fransızcaya çevirmiş ve kitap böylece önce Avrupa’da daha sonra da tüm dünyada yayımlanarak büyük bir ilgi görmüştür.
Cemile, Ülkü Tamer’in harika çevirisiyle ve özel edisyonuyla okurlarıyla buluşuyor!
Toplamda 80 sayfadan oluşan Cemile’nin çevirmen koltuğunda Ülkü Tamer oturuyor.
Çocukluğum – Cengiz Aytmatov | Arka Kapak Tanıtımı
Kırgız halkının siyasi ve toplumsal kırılma anlarını ve büyük değişimlerin yarattığı derin sancıları anlattığı eserleri 176 dile çevrilen büyük usta Cengiz Aytmatov’un dilinden; çocukluk ve ilk gençlik yıllarına dair hem okuma lezzeti vadeden hem de kaynak niteliğinde eşsiz bir eser!
Halkının yaşadığı zorluklara kayıtsız kalamayan yüksek bir ruhun tüm dünyada yüzbinlerce okura ulaşan eserlerine esin kaynağı olan, onu sadece Kırgız edebiyatının değil dünyanın en önemli yazarlarından biri yapan yazın serüvenin ilk sıçrayış noktasından hatıralara yer veren Çocukluğum, Aytmatov’un uzun soluklu yürüyüşünün ilk adımlarına odaklanıyor.
Cengiz Aytmatov’un aile ve eğitim hayatından arşiv görüntüleri ve geniş bir koleksiyondan özenle seçilen fotoğrafları ile de süslenen Çocukluğum’un bu özel edisyonu; kutulu benzersiz tasarımı, özel baskı, cilt ve kâğıt kalitesi ile koleksiyonluk bir eser.
’’Sanatçı ve halk iki birleşik değerdir. Halk yetenekli insanlar olan sanatçıları yaratır ve yine halk kendi sanatçılarının yarattığı en iyi eserlerin değerini bilir ve korur. Burada bağlantı çift taraflıdır: Sanatçı halkın manevi temelini, halk da aynı şekilde sanatçının manevi temelini oluşturur.’’ – Cengiz Aytmatov
Toplamda 224 sayfalık eseri Fatma Arıkan ve Serdar Arıkan tercüme ediyor. Çalışmaya Alexander Fedorov ve Maria Aytmatova katkıda bulunuyor.
Siz koleksiyonluk Cengiz Aytmatov özel baskıları hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Haber biraz eksik olmuş sanki. İlk çıkardıkları özel baskı olan Selvi Boylum Al Yazmalım’dan hiç bahsedilmemiş.
Çocukluğumun etiket fiyatı da 450 liraymış
Ne çok isterdim bir kitap koleksiyonum olsun ve arasında bu seçme eserleri de alayım ve kokusunu içime çeke çeke okuyayım. Ama şu ara derme çatma kitaplığıma dadanan böceklerle uğraşan benim için bu düşünceler tamamen hayal. Hoş böcekler olmasaydı da bu sabit gelirle bu fiyattan koleksiyon kitabı almam mümkün değildi. Alan arkadaşlar kıymetini bilsin diye söyledim.