Gallerli biyolog, akademisyen ve yazar Steve Jones imzalı Dâhilere Gerek Yok: Giyotin Çağında Devrimci Bilim, Türkçe raflarındaki yerini aldı.
Türkçede daha önce Neredeyse Bir Balina (Almost Like a Whale: The Origin of Species Updated) kitabıyla gördüğümüz Steve Jones, Fransız Devrimi’ni daha önce bakılmamış bir pencereyle incelemek için geliyor.
Genetik, malakoloji, zooloji alanlarındaki çalışmalarıyla bilinen, Irwin Ödüllü biyolog Steve Jones, Ayrıntı Yayınları etiketiyle okurla buluşuyor.
İlk olarak 2016 yılında “No Need for Geniuses: Revolutionary Science in the Age of the Guillotine” başlığıyla yayımlanan çalışma, Dâhilere Gerek: Yok Giyotin Çağında Devrimci Bilim adıyla bizlerle.
Dahilere Gerek Yok: Giyotin Çağında Devrimci Bilim – Steve Jones | Arka Kapak Tanıtımı
“Cumhuriyetin dâhilere ihtiyacı yok.” Bu ifadeler 19. yüzyıl Fransa’sının en büyük bilim insanlarından birini giyotine mahkûm eden yargıca ait. Steve Jones kitabında bu sözlerden yola çıkarak, okurlarını aksini gözler önüne seren bir yolculuğa davet ediyor. Modern fiziğin, kimyanın ve biyolojinin temellerinin birbiri ardına atıldığı devrim günlerinde, Fransız bilim insanları salt Paris’i dünyanın dönemin bilim merkezine dönüştüren yeniliklere imza atmakla kalmamışlar, aynı zamanda içinde bulundukları toplumu dönüştürecek politik aktivitelerde de yer almışlardır.
Jones’un kendileri için “bugün yaşasalardı Nobel Ödülünü hak ederlerdi” dediği modern bilimin öncüleri Lavoisier, Bailly, Marat ve daha nicesi için Terör dönemi, zamanların hem en iyisi hem de en kötüsü olacaktı. Bilimsel çalışmaları onlara ün ve servet kazandıracak, politik aktiviteleri ise yıkıma götürecekti. Dâhilere Gerek Yok, uçan balonların ilk keşfinden patlayıcıların kitlesel imha araçları olarak kullanılmalarına; patatesin Eski Dünya’daki açlığa çare oluşundan kimya bilimiyle atletizmin evliliğine kadar; dönemin bilimsel gelişmelerini ve Fransız Devrimi’ni sıra dışı bir açıdan incelemek isteyenler için keyifle okunabilecek bir kaynak çalışma…
Ayrıntı Yayınları’nın Bilim dizisinin bir parçası olarak raflara çıkan eser 304 sayfadan oluşuyor. Kitabın çevirmenlik koltuğunu ise Ogül Büber ve Onur Orhangazi paylaşıyor.
Peki siz daha önce Steve Jones okumuş muydunuz? Önerilerinizi ve yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!