in

Açık Radyo’nun Sevilen Programı “Didik Didik Freud” Kitap Oldu

Açık Radyo’nun kült programı “Didik Didik Freud” kitap oldu. Serol Teber ve Şenol Ayla’nın unutulmaz sohbeti okurla buluşuyor.

Didik Didik Freud - Serol Teber ve Şenol Ayla - Açık Radyo
- Reklam -
- Reklam -

Serol Teber ve Şenol Ayla’nın sevilen radyo programı Didik Didik Freud kitap formatında okurun karşısına çıktı. Eser, Can Yayınları ve Açık Radyo iş birliğinde yayımlandı.

İlk olarak Açık Radyo’nun 19. yayın dönemi olan 2004’te dinleyicilere ulaşmaya başlayan ve kısa zamanda hatırı sayılır bir kitleye erişen Didik Didik Freud programı, 2015 yılında kanalın 42. döneminde yayına geri dönmüştü. Sigmund Freud’u disiplinlerarası bir bakış açısıyla masaya yatıran programın dökümü kitap olarak okurun karşısına çıkıyor.

Şenol Teber, program hakkında şu ifadeleri kullanmıştı:

- Reklam -

“Freud’u atomize etmek istiyoruz. Bir insana ya da herhangi bir konuya yaklaşırken, onu atomize etmeyi, onu didik didik etmeyi, arkeolojik bir tanımlamayla onun bütün katmanlarına varıncaya dek araştırmayı, Freud bize öğretmiştir. Biz onun öğretisinin izinden gidiyoruz, ama bu sefer objektifi Freud’a çevirerek.”

Didik Didik Freud – Serol Teber ve Şenol Ayla | Arka Kapak Tanıtımı

Didik Didik Freud - Serol Teber ve Şenol Ayla - Açık Radyo

Açık Radyo’nun 19. yayın döneminde gerçekleşen Didik Didik Freud programında Serol Teber ve Şenol Ayla, Teber’in Bilimsel Bir Peri Masalı: Freud’un Aile ve Tarihsel Romanı’ndan yola çıkarak, Sigmund Freud’un eşsiz yaşamöyküsünün peşine düşüyor ve çağdaşı Tevfik Fikret’le ortak melankolik dünyalarının eserlerine yansımalarını eleştirel/alternatif tarih yazımının büyüteci altında didikliyorlar.

Serol Teber, psikoloji, davranış bilimi ve arkeoloji arasında disiplinlerarası bir dil oluşturarak antikiteden Ortaçağ’a kadar hastalık, sapkınlık, günah kabul edilen melankoliyi ve bugün bile üretim-tüketim düzeninin aksak parçası sayılan melankolik kişiliği “atomize” ederek, nevi şahsına münhasır mizah duygusu ve ironisiyle arkeo-psikoloji alanının ilk ve en önemli yerli kaynaklarından bir tanesini armağan ediyor bizlere.

“Bize öğretildiği gibi, dünya ciddiye alındığı ölçüde güzelleşmektedir. Üzerleri metafizik bulutlarla kaplı pek çok şey, şimdi, bilimsel yöntemin ışığı altında açık seçik parlamaktadır. Olayların bu denli gerçekçi görünümü bizlerde hiç de düş kırıklığı yaratmıyor. Tersine, pırıl pırıl, yepyeni bir dünyayı görmenin mutluluğu içindeyiz…”

- Reklam -

Serol Teber, “Önsöz”, Davranışlarımızın Kökeni

Toplamda 256 sayfadan oluşan kitabın editörlüğünü Sıla Tanilli, düzeltisini Ebru Aydın üstleniyor. Kapak tasarımı ise Bilal Sarıteke imzasını taşıyor. Eser geçen yılın son günlerinde okurların karşısına çıkmaya başladı.

1938 yılında dünyaya gelen Serol Teber, tıp eğitimi aldı. Nöropsikiyatri alanında uzmanlık yaptı. Çalışmaları Varlık, Felsefe, Yeni Düşün, Cogito, Yarın, Bilim ve Sanat, Görüş dergilerinde yayımlandı. Davranışlarımızın Kökeni, Doğanın İnsanlaşması, İşçi Göçü ve Davranış Bozuklukları, Melankoli: Normal Bir Anomali, Aşiyan’daki Kâhin: Tevfik Fikret’in Melankolik Dünyası ve Tutunamayanların Politik Psikolojisi gibi kitaplar yayımladı. 2004 yılında aramızdan ayrıldı.

Tıp doktoru Şenol Ayla ise 20 yılı aşkın bir süredir sağlık iletişimi alanında çalışmalarını sürdürüyor. Didik Didik Freud programının yanı sıra Sanat Uzun, İlham Sonsuz ve I Can Rock and I Can Roll programlarına da imza attı.

Didik Didik Freud hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Batman Dunya inceleme

Batman: Dünya İncelemesi – Kara Şövalye ile Devriâlem

Vienna Blood 3 sezon onay

1900’lerin Viyana’sında Geçen Suç Dizisi “Vienna Blood” 3. Sezon Onayını Aldı