Bilimkurgu yazarı Murat K. Beşiroğlu’nun ilk öykü kitabı olan Dördüncü Dünya geçtiğimiz günlerde raflardaki yerini aldı. 28 kısa bilimkurgu öyküsünden oluşan kitap ağırlıklı olarak yazarın 2018 ve 2019 yıllarında kaleme aldığı öyküleri içeriyor.
Kitapta yapay zekâ, uzaylılarla ilk temas, paralel evrenler, simülasyon dünyalar, zekâ artırımı, kötücül robotlar, jenerasyon gemileri, uzak gezegenler, ölümsüzlük, rüya alemleri, genetik modifikasyonlar gibi bilimkurgu temalarını içeren öyküler bulunuyor. Öyküler ilk çağda, 1920’lerde, 60’larda, 80’lerde, 90’larda, yakın ve uzak gelecekte geçiyor.
Konu ve zaman çeşitliliğinin yanı sıra öykülerin geçtikleri farklı mekânlar da kitabın dikkat çeken özelliklerinden. İstanbul, Trabzon, Mars, Venüs, Melodia, alternatif evrenler, sanal dünyalar bu mekânlardan birkaçı.
Kitapta yer alan öykülerin konularına dair örnekler aşağıda yer alıyor.
-Ağaçları kesilip madenlerine el konulduğu için müziği bozulan Melodia gezegeni,
-Çaldıkları robot gövdeleriyle laboratuvardan kaçan afacan yapay zekalar,
-Mars kolonisi için yeni bir inanç sistemi geliştirmekle görevlendirilen din adamı,
-Türkçe’yi unutup bilmediği bir dili konuşmaya başlayan iş insanı,
-Tramplenin üçüncü katından havuza atlarken havada asılı kalan çocuk,
-Arkadaşının rüyalarını kullanarak bilgisayar oyunu üretmeye çalışan yazılımcı,
-Arabasına binen kadını eşi olmadığına ikna edemediği gibi kendinden şüphe etmeye başlayan aile babası…
Dördüncü Dünya’nın, yazarın ilk öykü kitabı olmasının yanı sıra bugüne dek yarattığı tüm kurgu dünyaları içermek gibi bir özelliği bulunuyor. Kitapta Murat K. Beşiroğlu’nun önceki yıllarda yayınlamış olan Ogox ve Aşk Algoritması romanları ile önümüzdeki günlerde piyasaya çıkacak Rüya Sanatçısı ve Antik Çağın Robotları romanlarının evrenlerine ait birer öykü de bulunuyor.
Yazar 2016 yılında yayınlanan ilk romanı Ogox’da “Yapay zekâlı varlıklar insanlarla eşit haklara sahip olmak isterlerse ne olur?” sorusunun yanıtını aramıştı. Murat K. Beşiroğlu ikinci romanı Aşk Algoritması’nda ise aşkın sırrını çözdüğünü düşünen bir gencin bu bilgiyi çöpçatanlık uygulaması geliştirmek için kullanmasını anlatmıştı.
Geçmişte yapay zekâ ile profesyonel olarak ilgilenmiş olan Beşiroğlu ilk iki kitabında yapay zekâ temasının çevresinde oluşturduğu hikâyeler anlatmıştı. İkinci Adam Yayınları‘ndan çıkan kitap 218 sayfadan oluşuyor.
Murat K. Beşiroğlu Kimdir?
1971 Trabzon doğumludur. 1994 yılında Gazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun oldu. 1997-2018 yılları arasında özel bir bankada uzman ve yönetici olarak çalıştı. İşyerinde üzerinde çalıştığı sistemlerin gittikçe daha akıllı hale gelmesi bilimkurguya olan ilgisini körükledi. Yazdığı bilimkurgu öyküleri Yerli Bilimkurgu Yükseliyor E-dergisi, Bilimkurgu Kulübü internet sitesi gibi mecralarda ve çeşitli öykü seçkisi kitaplarında yer aldı. Elit androidlerin insanlar eşit haklara sahip olma mücadelesini konu alan Ogox isimli ilk romanı 2016 yılında yayınlandı. Çöpçatanlık uygulaması geliştirmeye çalışan bir gencin hikayesinin anlatıldığı Aşk Algoritması romanı ise 2018 yılında yayınlandı. Dördüncü Dünya yazarın ilk öykü kitabıdır.
İlginç konular var ama ne kadarı benim için ilgi çekici belirsiz. Belki bir gün…