in

Tüfek, Mikrop ve Çelik’in Yazarı Jared Diamond Kitaplığı Genişliyor

Pegasus Yayınları, ülkemizde de çokça okunan coğrafya ve fizyoloji profesörü Jared Diamond imzalı kitapları okurlarla buluşturmayı sürdürüyor.

Jared Diamond yeni kitaplar
- Reklam -
- Reklam -

Tüfek, Mikrop ve Çelik kitabıyla hem dünyada hem de ülkemizde büyük ilgi gören Jared Diamond, yeni kitaplarıyla bir kez daha Türkçede. Pegasus Yayınları, yazarın yeni yayınlanan kitaplarının yanı sıra eski tarihli eserlerini de dilimize kazandırıyor. İnsan Cinselliğinin Evrimi ve Üçüncü Şempanze: İnsan Türünün Evrimi ve Geleceği bizlerle.

Coğrafya ve fizyoloji profesörü olarak bilinen Jared Diamond; Tüfek, Mikrop ve Çelik adlı çalışmasıyla kültür tarihimizde dikkat çeken bir işe imza atmıştı. Daha önce Tübitak Yayınları tarafından Türkçeye kazandırılan eserin hakları, uzun yıllardan sonra Pegasus’a geçmişti. Bugüne dek yapılmış en kapsamlı antropolojik çalışmalardan birisi olarak gösterilen Tüfek, Mikrop ve Çelik sonrasında ise yayınevi hız kesmedi.

Pegasus Yayınları, daha sonra yazarın Çöküş ve Yükseliş: Krizdeki Uluslar İçin Dönüm Noktaları adlarını taşıyan eserlerini bizlerin karşısına çıkarttı.

- Reklam -

Türkçedeki yerini tekrar alan İnsan Cinselliğinin Evrimi (Why Is Sex Fun? The Evolution of Human Sexuality) yurt dışında ilk olarak 1997 yılında yayımlanmıştı. Şempanze: İnsan Türünün Evrimi (The Third Chimpanzee – The Evolution and Future of the Human Animal) kitabının ilk yayınlanış tarihi ise 1991’e kadar uzanıyor.

Her iki kitap da daha önce farklı yayınevleri tarafından Türkçeleştirilmişti.

İnsan Cinselliğinin Evrimi | Arka Kapak

insan cinselliginin evrimi
İnsan cinselliği bize normal görünse de diğer hayvanların “İnsan Cinselliğinin Evrimi, bu konuda okuduğum en iyi kitap. Cinsellik mirasımıza yönelik bu keşif yolculuğu, sevgililerin neden öyle davrandıklarını merak eden kişilere keyifli bir okuma fırsatı veriyor.” – Diane Ackerman, Umut Bahçesi’nin Yazarıstandartlarına göre oldukça tuhaftır. Jared Diamond, tuhaf cinsel hayatımızın, insan statüsüne erişimimizde beyinlerimizin büyüklüğü kadar önemli olduğunu iddia ediyor. İnsan cinselliğine ilişkin tartışılan konular arasında, dişilerin menopozu, erkeklerin insan toplumlarındaki rolü, gizlice seks yapmamız, üreme amacından ziyade zevk için seks yapmamız ve kadın memesinin emzirmeden çok daha önce büyümesi yer alıyor. Bu konular bize açıklama gerektirmeyecek denli doğal gelebilir ancak düşünüldüğünde içlerinde açıklaması çok zor sorular gizlidir.

“Bu denli sade bir üslupla yazabildiği için Jared Diamond’ı çok kıskanıyorum! Öne sürdüğü sağlam argümanları sayesinde, diğer memeliler seksi zevk için yapmaktan kaçınırken neden bizim seksi hem zevk hem de üreme aracı olarak kullandığımızı anlayabiliyoruz. Dünyanın en önde gelen biyoloji filozoflarından birinin elinden çıkmış harikulade bir kitap.” – Roger Shohl, Avustralya Monash Üniversitesi Fizyoloji Profesörü

- Reklam -

“Jared Diamond bir kez daha sormaktan asla vazgeçmediğimiz ve artık kesin yanıtlar bulmak istediğimiz sorulara gerçek cevaplar veriyor. Üreme amaçlı olmayan cinsel aktivitenin insan olmakla ilişkili olmasının dışında, evrimsel başarımızın da en önemli sembolü olduğunu öğreniyoruz.” – Bettyann Kevles

“İnsan cinselliğinin evrimi üzerine mizahi, geniş çaplı bir araştırma.” – Chicago Tribune
Barış Baysal tarafından Türkçeleştirilen 200 sayfalık kitabın editörlüğü Kemal Küçükgedik’e ait.

Üçüncü Şempanze – İnsan Türünün Evrimi ve Geleceği | Arka Kapak

ucuncu sempanze insan turunun evrimi ve gelecegi
Biz insanlar genlerimizin %98’ini şempanzelerle Son yüz bin yıl içinde öyle bir nokta geldi ki insan, kendisini diğer hayvanlardan ayıran özellikler ve davranışlar sergilemeye başladı. Nihayet evrim zamanının ruhuna tamamen uygun olarak dil, sanat, din, bisiklet, uzay aracı ve nükleer silah yarattı. Nükleer silah tehdidinin ve iklim değişikliğinin etkileriyle yüzleştiğimiz bugünlerde doğuştan gelen şiddet eğilimlerimiz ve icat etme merakımız bizi çok önemli bir yol ayrımına getirmiş görünüyor. Bizi biz yapan bu özellikler nereden geliyor? Özelliklerimiz lanetimiz mi? Olur da değişirsek, bizim için hâlâ umut var mı? paylaşıyoruz. Öte yandan dinleri ve uygarlıkları kuran, iletişimin karmaşık ve çeşitli biçimlerini geliştiren, bilim öğrenen, şehirler inşa eden ve nefes kesici sanat eserleri yaratan insanlar gezegende egemen tür olurken, şempanzeler her şeyden önce hayatta kalmaları için gereken temel gereksinimleri karşılamaya çabalayan hayvanlar olarak kalmışlardır. Evrimsel kuzenler arasında bu ayrımı yaratan DNA’daki %2’lik farklılık nedir? Bu büyüleyici, kışkırtıcı, tutkulu, baştan sona eğlendiren kitapta Pulitzer ödüllü Jared Diamond, sıra dışı insan türünün dikkat çekecek kadar kısa bir zaman diliminde dünyayı yönetme… ve onu geri dönülmez biçimde mahvetme yeteneğini nasıl geliştirdiğini keşfediyor.
Çağatay Tarhan tarafından çevrilen Üçüncü Şempanze ise 488 sayfadan oluşuyor. Kitabın editör koltuğunda Onur Gayretli var.

Her iki kitapta hem ciltli hem de ciltsiz edisyonlarla okurun karşısına çıkıyor. Şu an için ön sipariş sürecinde olan kitaplar, 17 Ocak 2020’den itibaren raflarda olacak.

Jared Diamond kitapları hakkındaki sizin görüşleriniz neler? Kayıp Rıhtım Forum’da fikirlerinizi paylaşmayı unutmayın.


* E-Kitap ve Koku: Milyarlarca Yıl Süren Tantana

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Dördüncü Dünya - Murat K. Beşiroğlu

Murat K. Beşiroğlu’nun Yeni Öykü Kitabı “Dördüncü Dünya” Raflarda

thanos avengers infinity war

Avengers Filmlerinde Gördüğümüz Thanos, Marvel Sinematik Evreni’ne Geri Dönebilir