in

Küçük Bir Kedinin Olağanüstü Maceralarını Takip Eden Kij Johnson İmzalı “Fudoki” Türkçede

Kij Johnson’ın “Fudoki” romanı okurla buluşuyor. Hugo ve Nebula ödülü sahibi yazarın eseri, Metis Yayınları etiketiyle yayımlanıyor.

Fudoki - Kij Johnson
- Reklam -
- Reklam -

Kij Johnson imzalı Fudoki Türkçe raflarında. Metis Yayınları tarafından basılan eseri Türkçeye Duygu Özge Gürkan kazandırıyor.

1960 yılında ABD’nin Iowa eyaletinde yer alan Harlan’da doğan Amerikalı yazar Kij Johnson; lisans eğitimini St. Olaf College’da tamamladı. Ardından Minnesota Üniversitesi, Kansas Üniversitesi ve Goddard College okullarında yazarlık ve edebiyat eğitimi aldı. Yüksek lisansını Karolina Devlet Üniversitesi’nde gerçekleştirdi. 2012 yılında Kansas Üniversitesi İngilizce Bölümü’nde yaratıcı yazarlık dersleri vermeye başladı.

Kij Johnson’ın ilk öyküsü 1987 yılında yayımlandı. Öykü, novella, şiir ve roman türünde eserler veren yazar spekülatif kurgu dünyasının önemli ödüllerinden Nebula Ödülü (üç kere), Dünya Fantazi Ödülü (üç kere), Hugo Ödülü ve Grand Prix de l’Imaginaire’in sahibi oldu.

- Reklam -

Fudoki kendi dilinde ilk defa 2003 yılında yayımlandı. Eser, Love/War/Death serisinin ikinci kitabı olsa da bağımsız bir okuma deneyimine de açık. Serinin ilk kitabı The Fox Woman 2000’de, üçüncü kitabı The Cat Who Walked a Thousand Miles 2009’da okurla buluştu.

Fudoki, yazarın Türkçede daha önce yayımlanan öykü kitabı Arı Nehrinin Ağzında’da yer alan bir kedi macerasıyla paralel bir çizgide ilerliyor.

Fudoki – Kij Johnson | Arka Kapak Tanıtımı

Fudoki - Kij Johnson

“Ben Prenses Harueme, Fujivara no Enyu ile şimdi Go-Sanjo dediğimiz imparatorun kızıyım. Daha önemlisi, yaşlıyım ve ölüyorum.”

- Reklam -

Böyle başlıyor anlatmaya, hayatının büyük kısmını imparatorluk sarayında, kapalı kapılar ve paravanlar ardındaki küçücük bir dünyada geçirmiş olan Prenses Harueme. Kendi kaderine yön verememiş olan bu yaşlı kadın, kurmaca bile olsa başka birinin kaderini özgürce yönlendirmenin özlemiyle bir hikâye yazmaya koyuluyor.

“O halde neden anlatıyorum Kagaya-hime’nin hikâyesini? Dahası, neden kendi hayatımı anlamlandırmaya çalışıyorum, hangi olayların tam olarak yazdığım gibi olduğunu, hangilerininse dilekler ya da pişmanlıklarca değiştirildiğini bile bilmezken? Çünkü elimizdeki tek şey hikâyeler ve hatıralar. Eskiden sahip olduğum şeyler, geçmişte sevdiğim insanlar – bunlar zihnimin sandıklarda sakladığı ve sıkıldıkça ya da yalnızlık çektikçe çıkardığı defterlerdeki mürekkep izlerinden ibaret. Bir şeyleri gerçek kılan, onları kaydetmek – başka hiçbir yere olmasa bile hafızamıza. Benim fudoki’m, hayatımla bire bir aynı uzunlukta. Fudoki’m olmadan ben bir hiçim, çünkü o ve ben aynı şeyiz.”

Toplamda 320 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini Duygu Özge Gürkan üstleniyor. Kapak tasarımı Emine Bora’ya ait olan roman, Nisan 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Kij Johnson’ın Fudoki adlı eseri için yorum ve eleştirilerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla edebiyat içeriği için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Sex/Life 3. Sezon İptal Edildi

Netflix’in “Sex/Life” Dizisi 2. Sezonun Ardından İptal Edildi

Uranüs James Webb Uzay Teleskobu

James Webb Uzay Teleskobu, ‘Buz Devi’ Uranüs’ten Büyüleyici Bir Görüntü Yakaladı