in

Yoko Ogawa’nın Uluslararası Booker Adayı Distopik Romanı Hafıza Polisi Türkçede

Japon yazar Yoko Ogawa imzalı Hafıza Polisi romanı Türkçe raflarında. Eser, 2020 yılında Uluslararası Booker Ödülü’ne de aday gösterilmişti.

Hafıza Polisi - Yoko Ogawa
- Reklam -
- Reklam -

Yoko Ogawa imzalı Hafıza Polisi kitabı Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Eser dilimize Kafka Yayınevi etiketiyle kazandırılıyor.

1962 yılında Japonya’nın Okayama kentinde dünyaya gelen Yoko Ogawa, Waseda Üniversitesi’nden mezun oldu. 1988 yılından beri kurgu ve kurgu dışı eserler veriyor. The Professor and his Beloved Equation adlı kitabı 2006 yılında Takashi Koizumi tarafından sinemaya uyarlandı. Eser daha sonra Profesör ve Hizmetçi adıyla Türkçe olarak da karşımıza çıktı.

Yazarın, İngilizceye The Memory Police adıyla tercüme edilen kitabı ilk olarak 1994 yılında yayımlanmıştı. Kitabın İngilizce baskısı sonrasında Ogawa da adını dünya çapında duyurmaya başladı.

- Reklam -

2020 yılında Uluslararası Booker Ödülü’nde kısa listeye kalan, 2020 World Fantasy Awards adayları arasında gösterilen ve National Book Award finalistleri arasında yer alan Hafıza Polisi kitabı artık Türkçede.

Distopya türündeki eser Hafıza Polislerinin dehşet saçtığı bir ada halkının öyküsünü konu alıyor.

Hafıza Polisi – Yoko Ogawa | Arka Kapak Tanıtımı

Hafıza Polisi - Yoko Ogawa

“Yoko Ogawa insan psikolojisinin en ince noktalarını, zarif ve dokunaklı anlatımıyla ifade ediyor.” – Kenzaburo Oe

Adı bilinmeyen bir sahildeki küçük bir adada nesneler art arda yok olmaktadır. Önce şapkalar gider, ardından kurdeleler. Kuşlar ve güller de yok olduktan sonra kayıplar hem hız kazanır hem de etki güçleri giderek büyür, ancak despot Hafıza Polisleri’nin korkusuyla titreyen ada halkı, olan biteni sorgulamaktan ölesiye çekinir. Hatıralarına sıkıca sarılan küçük bir grup insan gibi teker teker avlanmaktansa unutmayı tercih ederler. Ne var ki, asıl yok oluş tam da bu noktada başlayacaktır.

Hafızanın gücü ve kayıplardan yadigâr travmalara dair gerçeküstü, kışkırtırcı bir masal olan Hafıza Polisi, satırları arasında yaşadığımız yüzyıla yöneltilebilecek “en naif” serzenişi de gizliyor: Unutmaktan korkmadığınızda her şey birdenbire ölür; her şey, birdenbire…

Güllerin ardından sessizliğe gömülen yok oluşlar, bir süre sonra geri döndü ve üst üste iki kez yaşandı. Bu sefer fotoğraflar ve meyveler kaybolmuştu. Ben annemin şömine başındaki fotoğrafı dahil her şeyi toplayıp yakacakken R. umutsuzca durdurdu beni.

- Reklam -

“Fotoğraflar değerlidir. Anıları saklarlar. Onları yakarsan bunun geri dönüşü olmaz. Sakın yakma onları.”

“Başka seçeneğimiz yok. Fotoğrafların yok oluşu çoktan başladı,” diye karşılık verdim.

“Peki, fotoğraflar olmazsa annenle babanın yüzünü nasıl hatırlayacaksın?” diye sordu R. ciddi bir tavırla.

“Yok olan annemle babam değil ki, yalnızca fotoğrafları.

Endişe etme, onların yüzlerini asla unutmayacağım.”

Toplamda 248 sayfadan oluşan kitap geçen haftalarda raflardaki yerini aldı. Eserin çevirmenliğini Kayıp Rıhtım ekibinden Peren Ercan üstleniyor. Kitabın editör koltuğunda ise Duygu Bolut yer alıyor.

Yoko Ogawa ve Hafıza Polisi hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for murgul murgul dedi ki:

    Alışveriş listeme ekliyorum. Orta vadede alıp okuyacağım :slight_smile:

  2. Avatar for Tamarix Tamarix dedi ki:

    Takip ettiğim birkaç yabancı booktube sayfasında denk geldiğim ve merak ettiğim bir kitaptı. Ben de şans vereceğim en yakın zamanda.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

viking sırları eriyen buzullar

Eriyen Buzullar Viking Sırları Hakkında Yeni Detaylar Ortaya Çıkarttı

Türkiye Uzay Ajansı 2023 Ay Planı

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı: “2023’te Ay’a Ulaşacağız, Dünya Çapında Bir Olay Olacak”