in

Kurtlar Hanedanı’nın Booker Ödüllü Yazarı Hilary Mantel Yaşama Veda Etti

Hilary Mantel 70 yaşında hayatını kaybetti. İngiliz yazar, Kurtlar Hanedanı ile başlayan Thomas Cromwell serisiyle iki defa Booker Ödülü kazanmıştı.

Hilary Mantel ölüm haberi
- Reklam -
- Reklam -

Hilary Mantel yaşama veda etti. Çağdaş İngiliz edebiyatının önemli yazarları arasında gösterilen, Booker dahil birçok prestijli ödülün sahibi Mantel 70 yaşında hayatını kaybetti.

Hilary Mantel, özellikle Kurtlar Hanedanı (Wolf Hall), Ölüleri Getirin (Bring Up the Bodies), Ayna ve Işık (The Mirror & the Light) kitaplarından oluşan Thomas Cromwell Üçlemesi ile tanınıyordu. Yazarın Thomas Cromwell Üçlemesi başta olmak üzere Gazza Sokağında Sekiz Ay, Bir Aşk Deneyi ve Margaret Thatcher Suikastı gibi tarihi romanları da Türkçeye tercüme edilmişti.

Mantel, ünlü üçlemesinin ilk kitabı Kurtlar Hanedanı ile 2009’da, ikinci kitabı Ölüleri Getirin ile 2012’de Booker Ödülü’nü kazanmıştı. Serinin 2020 yılında yayımlanan üçüncü kitabı Ayna ve Işık ise Booker’da uzun listeye kalmıştı.

- Reklam -

Hilary Mantel’ın kaybı ani bir ölüm olarak değerlendirildi. Yazarın yayıncıları 4th Estate Books ve HarperCollins U.K, ölüm haberini cuma günü öğle saatlerinde doğruladı.

Hilary Mantel

Yazarın yayıncıları sosyal medyada yaptıkları açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Sevgili yazar Hilary Mantel’ın ölümü bizleri derinden yaraladı. Dualarımız dostları, ailesi ve özellikle de eşi Gerald ile birlikte. Bu yıkıcı bir kayıp. Bize böyle muhteşem eserler bıraktığı için minnettarız.”

Hilary Mantel Uluslararası Ses Getiren Tudor Draması “Wolf Hall” ile Adını Duyurdu

İngiltere’nin önde gelen yazarları arasında bulunan Hilary Mantel, bir düzineden fazla kitap kaleme aldı. Ancak yazara uluslararası ünü bir Tudor draması olarak BBC ekranlarına taşınan, Peter Kosminsky’nin yönettiği ve Mark Rylance ile Damian Lewis’in oynadığı ödüllü dizi Wolf Hall ile kazandı.

Mantel, iki defa Booker ödülü kazanan ilk İngiliz ve ilk kadın yazar oldu. Bununla birlikte Mantel, “devam romanı” ile Booker kazanan tek yazar olmayı başardı.

Yazar, son aylarda hareketli günler geçirmiş, hatta 10 Eylül’de Financial Times’a röportaj vermişti. Ancak Mantel’ın ölüm nedeni henüz açıklanmadı.

Hilary Mantel yazar

- Reklam -

Uzun süredir endometriozis (bir rahim hastalığı) ile mücadele ettiği bilinen yazar, verdiği bir demeçte “sağlığının tahmin edilemez ve günlük bir gerilim kaynağı” olduğunu kaydetmişti.

Üniversiteden mezun olduktan sonra bir süre hastanede sosyal hizmet sorumlusu olarak çalışan Mantel, burada yaşadığı deneyimleri 1985 ve 1986 yıllarında yayımlanan Every Day is Mother’s Day kitaplarında değerlendirdi.

Fludd adlı eseriyle Birleşik Krallık’ta birçok ödül alırken beşinci romanı A Place of Greater Safety ile Sunday Express Yılın Kitabı Ödülü’ne layık görüldü. Peşi sıra gelen Booker’lar ve BBC uyarlaması ile adını tüm dünyada duyurmayı başardı.

Ünlü Yazarlar Hilary Mantel’ı Andı

Harry Potter serisinin yazarı J.K. Rowling, Twitter’da paylaştığı gönderide, “Bir dâhiyi kaybettik,” ifadesini kullandı.

Booker ödüllü yazarlar Bernardine Evaristo da, “Hemen yanı başımızda böylesine bir yetenek olduğu için çok şanslıydık. Kendisiyle birkaç defa görüşme şansım olmuştu. Her zaman çok sıcak, ayakları yere basan ve samimi birisiydi,” şeklinde konuştu.

Gazeteci yazar Caitlin Moran ise şöyle dedi:

“Hilary Mantel’ın zihni, dünyadaki en güçlü ve sihirli makienelerdendi. Bu denli çok eser bıraktığı için şanslıyız. Fakat böyle muhteşem bir şeyi kaybettiğimiz için de kahroluyoruz.”

Hilary Mantel eserleri hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Yahoo

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Louise Fletcher ölüm haberi

Guguk Kuşu’ndaki Hemşire Ratched Rolüyle Oscar Alan Louise Fletcher Hayatını Kaybetti

squid game kesilmiş sahne izle

Netflix, Hit Dizisi Squid Game’in İlk Sezonundan Kesilmiş Bir Sahne Yayınladı