in

Guguk Kuşu’ndaki Hemşire Ratched Rolüyle Oscar Alan Louise Fletcher Hayatını Kaybetti

Louise Fletcher 88 yaşında hayata veda etti. Guguk Kuşu ve Star Trek gibi ikonik yapımlarda rol alan Amerikalı aktris yaşamını yitirdi.

Louise Fletcher ölüm haberi
- Reklam -
- Reklam -

Louise Fletcher hayatını kaybetti. Guguk Kuşu filmindeki Hemşire Mildred Ratched rolü ile Oscar kazanan aktris 88 yaşında Fransa’daki evinde yaşama veda etti.

Yönetmenliğini Milos Forman’ın üstlendiği, başrolünde Jack Nicholson’ın yer aldığı, 5 Oscarlı One Flew Over the Cuckoo’s Nest (Guguk Kuşu) uyarlamasında kötü kalpli Hemşire Mildred Ratched rolüyle akıllara kazınan Louise Fletcher; 80 yaşından beri iki defa meme kanseriyle mücadele etmişti.

Deadline’ın doğruladığı haberde ölüm nedenine yer verilmedi. Ancak oyuncunun yaşamını kaybederken ailesinin yanında olduğu ve uykusunda öldüğü kaydedildi.

- Reklam -

Fletcher, Ken Kesey’nin Guguk Kuşu romanından uyarlanan ünlü film dışında Star Trek: Deep Space Nine’da dini lider Kai Winn Adami ve Shameless’ta Peg rolleriyle de adından söz ettirmişti.

Louise Fletcher Zorlu Bir Çocukluk Geçirdi

Tam adı Estelle Louise Fletcher olan sanatçı, 22 Temmuz 193 tarihinde Alabama’da doğdu. Anne babası işitme engelli olan Fletcher, dört çocuklu bir evde yetişti. Babası Robert, 4 yaşında çarpan yıldırım nedeniyle işitme duyusunu yitirmişti. Annesi ise doğuştan sağırdı.

Louise Fletcher son derece utangaç bir çocuk olarak yetişti ve öğretmenleri başlangıçta onun da sağır olduğuna inandı. Ailesi Fletcher’ı konuşmaya teşvik etmesi için durumu yerinde olan teyzesinin yanına gönderdi. Yıllar sonra başarılı aktris, teyzesinin oyunculuğa olan ilgisini artırdığını söyleyecekti.

Louise Fletcher guguk kuşu

Fletcher 2016’da verdiği bir röportajda teyzesinin tiyatro ve müzikale ilgi duyduğunu kaydederek şunları söylemişti:

“Bizi giydirirdi. Biz de şarkı söyler, dans eder, oyunlar oynar ve alkış alırdık. Bana oynamayı öğretti. Bense sadece alkış almayı sevdim.”

Kuzey Karolina Üniversitesi’nden mezun olan ve tiyatrolarda rol almaya başlayan Fletcher, 1950’lerin sonlarından 1960’lara dek küçük TV programları dahil birçok yapımda görev aldı.

- Reklam -

Uzun Boylu Olduğu için Western Filmlerinde Rol Alabildi

Uzun boylu olmasının kariyeri için sıkıntı yarattığından bahseden aktris, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Hiçbir televizyon yapımcısı, uzun boylu bir kadının cinsel açıdan çekici olabileceğini düşünmedi. Daha uzun oyuncular olduğu için Western filmlerinde iş bulabildim.”

Guguk Kuşu filmindeki performansıyla Akademi Ödülü’nün yanı sıra Altın Küre ve BAFTA da kazandı. Yapımda, Nicholson’ın muazzam bir maaş aldığını ancak kendisinin 11 haftada vergiler hariç yalnızca 10 bin dolar kazandığını söylemekten çekinmedi.

Louise Fletcher 1975

Fletcher, Oscar’ı kabul ettiği konuşmasında ailesine teşekkürlerini işaret dili kullanarak ederek farkındalık yaratmayı başardı.

Oyuncu son olarak 2017 tarihli televizyon dizisi Girlboss’ta rol aldı.

Sizin favori Louise Fletcher filminiz hangisiydi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Los Angeles Times

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    “Zorlu Bir Çocukluk Geçirdi” başlığı altındaki doğum tarihi eksik çıkmış. 22 Temmuz 1934 yerine 193 şeklinde yazılmış.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Rhea Seehorn yeni dizi Breaking Bad Vince Gilligan

Better Call Saul Yıldızı, Yeni Projesinde Breaking Bad’in Yaratıcısıyla Çalışacak

Hilary Mantel ölüm haberi

Kurtlar Hanedanı’nın Booker Ödüllü Yazarı Hilary Mantel Yaşama Veda Etti