in

İki Yeni Kitapla Türk Edebiyatı Klasikleri Serisi Büyüyor!

Günümüz Türkçesiyle Türk Edebiyat Klasikleri’ni okuyucularla buluşturan Türkiye İş Bankası Yayınları, Şinasi’nin “Şair Evlenmesi” ve Nâmık Kemal’in “Vatan Yahut Silistre”si ile yoluna devam ediyor!

is bankasi kultur klasikler 5 6
- Reklam -
- Reklam -

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, geçtiğimiz günlerde Türk Edebiyatı Klasikleri adıyla çıkardığı seriye iki yeni kitap ekledi. Günümüz Türkçesiyle edebiyat klasiklerimizi yeniden okurla buluşturmayı amaçlayan yayınevi, hız kesmeden yeni basımlara devam ediyor.

Usta çevirmenleri ve başarılı editörleri ağırlayan Türkiye İş Bankası Yayınları, serinin beşinci kitabı olarak; din adına yapılan oyunları ve özellikle görücü usulü evlenmeleri eleştiren Şair Evlenmesi’ni seçmiş. Eserin tanıtım bülteni şöyle:
sair evlenmesiŞair Evlenmesi oyunu, alafranga davranışları ve kıyafetiyle mahallelinin pek de hoşuna gitmeyen Müştak Bey adında yoksul fakat ileri görüşlü bir şairin sevip istediği genç ve güzel Kumru Hanım yerine onun huysuz veyaşlı ablası Sakine Hanım’la evlenmeye mecbur edilmesini konu edinir. Bu küçük entrika etrafında çöpçüsünden bekçisine, imamından yenge hanımına bütün mahalle halkı bir araya gelir.

Şinasi, çağdaş bir edebiyatta tiyatro türünün gerekliliğini anlamış, Şair Evlenmesi’ni yazarak Türk tiyatrosunun da ilk yapıtını ortaya koymuştur.
Vatan sevgisi ile İslam Bey ve Zekiye Hanımın aşkının anlatıldığı eser olan Vatan Yahut Silistre de Türk Edebiyatı Klasiklerinin altıncı kitabı olarak okuyucusuyla buluştu. Namık Kemal’in değerli eserinin tanıtım bülteni şöyle:
vatan yahut silistreNamık Kemal için tiyatro, halka doğrudan ulaşabilmesi bakımından oldukça önemli bir türdür. Vatan yahut Silistre oyununda da vatan sevgisini türlü duygularla çarpıştırıp nihayet hepsinden üstün çıkararak halka vatan fikrini ve sevgisini aşılamak ister. Kırım Savaşı’nın yaşandığı yıllarda Zekiye ve İslam Bey arasında yeni başlayan aşk, İslam Bey’in cepheye gitmesiyle beklenmedik bir hal alır. Zekiye İslam Bey’in ardı sıra erkek kılığına girerek Silistre savunmasına katılır ve böylece savaş meydanında aşkın, vatan sevgisinin, millet fikrinin iç içe geçtiği olaylar yaşanır. Vatan yahut Silistre 1 Nisan 1873’te ilk kez sahnelendiğinde halk üzerinde gösterilere varan büyük bir coşku yaratmış, bu etkinin diğer bir sonucu olarak Namık Kemal’in gazetesi İbret kapatılmış, kendisi de Magosa’ya sürülmüştür. Yazarı hayattayken Rusçaya ve Almancaya çevrilen eser, daha sonra pek çok dilde yayımlanır.
Hasan Ali Yücel Dizisi’nin ve Modern Klasikler‘in ardından gelen bu kitapları günümüz için bir gereklilik olarak görüyor ve dizinin yeni kitapları için heyecanlanıyoruz. Eserleri edineceklere keyifli okumalar diliyoruz.

- Reklam -

- Reklam -

Uygar Özdemir

Sanat tarihi, Türk mitolojisi ve fantastik edebiyat meraklısı; sıklıkla okur, çizer, yazar.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Usta ve Margarita İncelemesi - Mihail Bulgakov

Usta ve Margarita: Çünkü El Yazmaları Yanmaz

jeremy irons watchmen

Watchmen Dizisine Jeremy Irons Dâhil Oldu