in

Dünyaca Ünlü İspanyol Yazar Javier Marías 70 Yaşında Hayata Veda Etti

Javier Marías yaşamını yitirdi. Son yıllarda zatürre hastalığı ile mücadele eden İspanyol yazar, 70 yaşında aramızdan ayrıldı.

Javier Marías Hayatını Kaybetti
- Reklam -
- Reklam -

Javier Marías 70 yaşında hayatını kaybetti. Kara Sevdalılar, Beyaz Kalp ve Berta Isla gibi romanlarıyla dünya çapında ismini duyuran yazar İspanya’daki evinde yaşama veda etti. Marías İspanya’nın en önemli modern zaman yazarları arasında yer alıyordu.

Son aylarda pnömoni (zatürre) teşhisi konulan Javier Marías, edebiyat yaşamı boyunca kendisinden sonra gelen yazarları etkileyecek eserlere imza atmıştı. Ünlü yazarın ölüm haberi yayıncısı Alfaguara tarafından okurları ile paylaşıldı.

“Başarılı yazar ve dostumuz Javier Marías’ın ölümünü büyük bir üzüntü ile duyuruyoruz. Marías bu öğleden sonra Madrid’de yaşamını yitirdi.”

- Reklam -

Javier Marías Hayatını Kaybetti

Dünyanın dört bir tarafından çevirmenler, gazeteciler ve yazarlar ünlü İspanyol edebiyatçı için başsağlığı diledi. Dostu ve yazar Eduardo Mendoza, El País için yazdığı yazıda, Marías’ın edebiyat dünyası için ne kadar önemli bir yerde olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi:

“Sesi, stili ve konuları o kadar kendine hastı ki, edebiyat dünyasında garip bir olay olarak ortaya çıktı. Javier Marías’ın yazıları başka hiç kimseye benzemez. Parodisini yapmak çok kolaydır ancak onun bir benzerini yazmak imkansızdır.”

İspanya başbakanı Pedro Sánchez de, “İspanya edebiyatı için üzgün bir gün,” olduğunu söyleyerek, “zamanın en büyük yazarlarından birisi,” olarak nitelendirdiği Marías için başsağlığı diledi.

Javier Marías Devlet Destekli Ödüllere Karşıydı

Javier Marías, İspanya Kraliyet Akademisi ve İngiltere Uluslararası Kraliyet Akademisi üyesi olmasına rağmen İspanyol yazar edebiyat nişanları konusunda farklı bir tutuma sahipti. 2012 yılında yayımlanan The Infatuations (Karasevdalılar) İspanya ulusal anlatıcılık ödülü olan 20 bin avroluk ödüle layık görülmüştü. Ancak Marías bu ödülü geri çevirmişti. Yazar daha sonrasında yaptığı açıklamalarda bunun komiteyi küçük düşürme amaçlı olmadığını, kendisinin yaşamı boyunca devam ettirdiği devlet destekli edebiyat ödüllerine karşı koyduğu bir tepki olduğunu söylemişti.

- Reklam -

“Tüm yaşamım boyunca, devletin başında kim olursa olsun, devlet kurumlarından kaçındım ve kamunun cebinden çıkan parayı da reddettim. Herhangi bir hükumet tarafından yüceltilen bir yazar olarak görünmek istemiyorum.”

Javier Marías Ölüm

1951 yılında İspanya’nın başkentinde dünyaya gelen Javier Marías ilk romanı Kurt Mıntıkası ile edebiyat dünyasına adım atmıştı. Daha sonrasında kendisine dünya çapında ün kazandıran Beyaz Kalp ve Oxford Üniversitesi’nde öğretmenlik yaptığı dönemden ilham alarak yazdığı Tüm Ruhlar eseri dahil 15 farklı romanı ile okuyucularıyla buluşmuştu.

Roman, öykü, deneme türlerinde eserler veren Marías; aynı zamanda çevirmen ve Reino de Redonda adlı yayınevinin işletmecisi olarak tanınıyor. Yazarın adı son dönemlerde sıklıkla Nobel Edebiyat Ödülü ile birlikte anlıyordu.

Siz Javier Marías’ın eserleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

armor wars yeni logo ve çekim tarihi

Marvel’ın Disney+ Dizisi “Armor Wars”un Yeni Logosu ve Çekim Tarihleri Belli Oldu

The Witcher 3. Sezon Çekimleri Tamamlandı

Netflix’in Merakla Beklenen Dizilerinden “The Witcher”ın 3. Sezon Çekimleri Tamamlandı