in

Barok Döngü Üçlemesinde Sırada “Karışıklık” Var

Neal Stephenson’ın ödüllü tarihi-bilimkurgu üçlemesi Barok Döngü, ikinci kitabı “Karışıklık” ile raflardaki yerini aldı.

karisiklik ust
- Reklam -
- Reklam -

Modern spekülatif kurgunun en iyi yazarlarından biri sayılan ve kariyerine Hugo, Locus ve Arthur C. Clarke gibi pek çok ödül sığdıran Neal Stephenson‘ın yurt dışında büyük yankı uyandıran Barok Döngü Üçlemesi‘nin ikinci cildi Karışıklık (The Confusion) Alfa Yayınları aracılığıyla raflardaki yerini aldı.

Üçlemenin bir önceki kitabı Cıva gibi yine oldukça hacimli olan eser (896 sayfa) Isaac Newton, XIV. Louis, John Churchill ve Oliver Cromwell gibi tarihte yaşamış gerçek kişileri merkezine alması ve işin içine simya ve bilimkurgu öğeleri katmasıyla dikkat çekiyor.

Ciltli olarak basılan kitabın arka kapak metni şu şekilde:
karisiklikBarok Döngü devam ediyor.

- Reklam -

1689 yılında, Vagabondlar Kralı Jack Shaftoe ve Berberi kürek mahkûmlarından oluşan bir grup hem özgürlüklerini hem de bir servet kazanmak için bir plan yapar. Amaçları bir gemi dolusu gümüşü elde etmektir. Gemiyi ele geçirdiklerinde bir sürprizle karşılaşırlar; gemi gümüşle değil altınla, üstelik efsanevi altınla doludur.

Avrupa’da ise, güzel ve zengin Zeur Kontesi Eliza, büyük servetini Fransa’nın en cesur korsanlarına kaptırır ve kendisini uluslararası bir entrika ağının içinde bulur.

Bu sırada Newton ve Leibniz, meşhur rekabetleri sürerken, büyük teorilerini ortaya atmaya devam ederler, inatçı simya doğa bilimleriyle savaşır, adi komplolar kurulur. Daniel Waterhouse ise içine düşmeye başladığı delilikten kaçma umuduyla Massachusetts kolonisine girmenin yolunu arar.

- Reklam -

“Mükemmel… Macera, büyük fikirler ve entrika bir arada.” – Locus

“Stephenson modern ekonomi, bilim, politika, para birimi, bilgi teknolojisi, ticaret, din ve kriptografinin başlangıcını ustaca aydınlatıyor. Okurlara böyle bir şölen sunan ve onların daha da fazlasını istemesine sebep olan bin sayfalık bir roman yazmak nadir görülen bir özellik.” – Daily Yomiuri

“En etkileyicisi de Stephenson’ın ana konusunu, paranın doğasını büyük bir cesaretle keşfetmesi.” – Time Out
Çevirisini Turgut Berkes‘in üstlendiği eser ayrıca Locus Ödülü‘ne layık görülmesiyle de dikkat çekiyor. 75 liradan satışa sunulan bu kalın mı kalın eseri internet üstünden 40 küsur lira civarında temin etmek mümkün. Keyifli okumalar dileriz.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

7 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Bugün Barok Döngü üçlemesinin 2. ciltini okumaya başladım. Bu cilt eşzamanlı olarak geçen 2 kitaptan oluşuyor. Yazar önce birini sonra diğerini sıralamak yerine dönüşümlü olarak bölümlere ayırmış. Yani bir bölüm Dördüncü kitap Bonanza’dan bir bölüm 5. kitap Cunta’dan.

    Kitap … Osmanlı … neyse yazmayayım, sürpriz kaçırmayalım. 1-2 sayfa sürse de “ne oluyor” diye merak etmiştim ben. :slight_smile:

    İlk cilte göre 2. cilt daha akıcı bir okuma ile başlıyor. Elbette bunda Vagabondlar kralı yarım ç… ( :slight_smile: neyse bunu da yazmayayım) lü Jack’in anlatıldığı bölümle başlamasının etkisi var.

  2. Avatar for Ufuk Ufuk dedi ki:

    Bunu neden yazdın arkadaşım o zaman. Gece gece merak ettiriyon anca :slight_smile:

  3. Avatar for alper alper dedi ki:

    Özellikle senin merak etmen için yazdım. :slight_smile:

    O değil de şöyle bir ismin olduğunu düşün :slight_smile: sadece 4 harfli bir ismin olduğu için ne kadar şanslı bir insan olduğunun farkında ol :slight_smile:

  4. Avatar for Ufuk Ufuk dedi ki:

    O zaman başardın ama daha yeni uzun bir okumayı bitireceğim için bir süre bulaşamam. Zaten son 2 kitabı henüz almadım. Fuarda neler olacağını bilmediğim için herşeyi fuar sonrasına erteledim :slight_smile:

    Bir ara futbolcular özelinde çok konuşuluyordu bu mevzu, özellikle Güney Amerika ülkelerinde sanırım bu isim olayı.

  5. Avatar for BiblofilYouTube BiblofilYouTube dedi ki:

    Brezilyalıların isimleri özellikle baya uzun oluyor. Gerçi virgüllğ yazınca bana tam ismi gibi değil de, isimler topluluğu gibi geldi. Bi tuhaf

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2 cevap daha var.

steven spielberrg apple tv

Netflix’e Kafa Tutan Spielberg, “Amazing Stories” ile Apple TV+’a Geliyor

scooby doo scoob

Zac Efron’lu Yeni Scooby-Doo Animasyonu Yolda