Orhan Pamuk’un da yaşadığı 50 yıllık Taray Apartmanı için yıkım kararı çıktı. Nobel ödüllü yazar, 20 bin kitabını nakletmek için hazırlıklara başladı.
İçinde Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk’un da yaşadığı ve birçok önemli eserini kaleme aldığı Taray Apartmanı, Kentsel Dönüşüm kapsamında yıkılacak. Deprem raporu için riskli kararı çıkan binada tahliye süreci başlamış durumda.
İstanbul’un Beyoğlu ilçesinin Cihangir semtinde, tam olarak Zindan Sokak’ta konumlanan Taray Apartmanı, artık Kentsel Dönüşüm kapsamında.
Halk TV’den Dinçer Gökçe’nin aktardığına göre, apartmanın temeli 1970’lerde atıldı. Toplamda 16 dairenin bulunduğu binada Orhan Pamuk’un da toplam 4 dairesi bulunuyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı yetkilendirdiği bir şirket, bina için riskli raporu düzenleyince Taray Apartmanı’nda hareketlilik başladı. Apartmanın beton kalitesinin kötü olduğu kaydedilen raporda bina için “çürük” ifadesi kullanıldı.
Beyoğlu Belediyesi’nin de onayladığı rapora bazı ev sahipleri itirazda bulundu. Kentsel Dönüşüm İstanbul İl Müdürlüğü İtiraz Değerlendirme Kurulu ise itirazı oybirliğiyle reddetti.
Orhan Pamuk, 20 Bin Kitabını Taşımaya Hazırlanıyor
T24’ün ulaştığı Orhan Pamuk’un avukatı Hikmet Güngör ise şu ifadeleri kullandı:
“Sayın Pamuk, kitapları evine sığmadığı için binada başka daireler de satın almıştı. Sayın Pamuk ve eşi riskli yapı ilan edilen bir apartmanda oturmayı düşünmüyorlar. 20 bin kitabını başka yere taşıma hazırlığı içinde.”
Av. Hikmet Güngör, açıklamasının devamında binadaki kaçak yapılara da dikkat çekti:
“Binanın en üst katında ve önünde bulunan tarihi camide kaçak yapılar söz konusu. Bununla ilgili bina yönetimi tarafından İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılan bir dava da bulunuyor. Sayın Pamuk, kaçak yapının da olduğu bu binada güçlendirme yapmayı düşünmüyor. Binaya ilişkin yıkım kararı var.”
Orhan Pamuk’un, deprem korkusu nedeniyle binanın incelenmesi yönünde harekete geçtiği ve sürecin yıkım kararıyla sonuçlandığı ifade ediliyor.
Taray Apartmanı, Orhan Pamuk’un “Balkonu” ile de Edebiyat Tarihine Geçmişti
Apartmanın bir diğer önemi ise kuşkusuz Orhan Pamuk’un dairesindeki balkondan geçiyor. Pamuk, dairesinin balkonundan geçtiği fotoğrafları Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ta sergilemiş ve bu kareleri Balkon adlı kitabında bir araya getirmişti.
Yazar, Aralık 2012 ve Nisan 2013 tarihleri arasında çektiği 8.500 fotoğraf sergilenmiş, eserlerden 600’ü Balkon kitabında albüm olarak yer almıştı.
Orhan Pamuk son olarak Veba Geceleri adlı romanı ile okurların karşısına çıkmıştı.
Karara dair sizin görüşleriniz neler? 20 bin kitabın taşındığı bir nakliyat fikrine nasıl yaklaşıyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
20 bin kitabın hepsini okumuş mu?

Ev kaç m2 acaba? 20.000 kitabı görünce direkt evin m2’sini merak ettim
Cem Yılmaz gibi; burası 1000 kişi olsa iyi iyi valla iyi
Muhtemelen o evde yaşamıyordur. Kitap yazacağı zamanlarda kullanıyordur evi.
İlber hoca evlerinden birinin mutfagına bile kitaplık yapmış .
Ahmet Ümit’in de böyle evleri var diye hatırlıyorum. Kitap yazarken çalışmak için kullandığı.
Şimdi aklıma geldi. Fatih Altaylı anlatmıştı. İlber hoca yine kitaplık yapmak için bir ev kiralamış sonra evi unutmuş, ev aylarca boş kalmış.
Yazar mı olsak ne yapsak
Bu seferde eve biri girer mi diye endişe ederim ben. Kitaplar çalınır mı eder mi devamlı bir huzursuzluk. Ev var, para var ama kitaplar başka yerlerde, huzur yok 
Bu konu ile ilgili Cüneyt Özdemir’in yaptığı bir haber var.
39.dakika 20. saniyeden itibaren izlerseniz
Cüneyt Özdemir yaptığı haber ile aslında Orhan Pamuk’un ve müze konusunun pekte masum olmadığını gözler önüne seriyor.