in

The Shawshank Redemption Yönetmeni: “Filmin The Godfather’ı Geçmesi Gerçek Dışı”

The Shawshank Redemption ile IMDb’de en iyi filmler listesinde uzun yıllardır zirvede oturan Frank Darabont, Esaretin Bedeli’nin ilk sırada olmasını gerçek dışı bulduğunu söyledi.

The Shawshank Redemption
- Reklam -
- Reklam -

IMDb’de yer alan En İyi 250 Film Listesi hepimizin malumu. İlk sırasını “The Shawshank Redemption“ın uzun yıllardır işgal ettiği liste, The Godfather, The Godfather: Part 2, The Dark Knigh ve 12 Angry Men şeklinde devam ediyor.

Dünyanın en büyük sinema veri tabanına sahip olan IMDb, kullanıcıların puanlamalarıyla geliştirdiği bu sistemle birçok film hakkında fikir sahibi olmamızı sağlıyor. Elbette bir yapımın kalitesini gösteren en büyük otorite IMDb puanları değil. Ancak eser hakkında fikir elde etmek için de çoğumuzun mutlaka ziyaret ettiği bir platform.

1994 yapımı The Shawshank Redemption bir Stephen King uyarlaması. Türkçeye Esaretin Bedeli olarak çevrilen filmin güncel IMDb puanı ise 9,3. Tam 2.133.520 kişinin verdiği oy, ortaya bu sonucu çıkartmış.

- Reklam -

Geçtiğimiz günlerde filmin yönetmeni Frank Darabont filminin bu listede zirvede yer almasına şaşırdığını söyledi.

The Shawshank Redemption ic

Esaretin Bedeli 9.3 puanla Baba (Godfather), Yüzüklerin Efendisi, Schindler’ın Listesi ve Yurttaş Kane gibi dev bütçeli yapımların önünde yer alıyor.

Bundan 25 sene önce çekilen filmin vizyona giriş yıldönümünde Paste Magazine’e konuşan Darabont şöyle diyor:
“Bu benim için gerçek dışı bir şey. Listeye baktığımda Baba ve Yurttaş Kane gibi filmleri görüyorum ve aklım almıyor. Esaretin Bedeli gerçekten de Baba’dan daha mı iyi? Buna inanmak hakikaten biraz güç.”

- Reklam -

Türkiye’de çok sevilen ve yine bir Stephen King uyarlaması olan Yeşil Yol (Green Mile) adlı yapımın da yönetmenliğini yapan Darabont, bu durumun kendisini onurlandırdığını belirterek şu ifadeleri kullanıyor:
“Elbette buna karar verecek olan seyirciler. Bu, gerçekten de tatmin edici bir duygu. O kadroya sahip olduğumuz için minnettarım.”
the godfather

Stephen King’in novellasından uyarlanan ve Türkçede güncel olarak Altın Kitaplar tarafından basılan Kuşku Mevsimi ve Esaretin Bedeli adlı kitapta yer alan metin, işlemediği bir suç yüzünden hapishaneye atılan genç bir banka memurunun hayatının anlatıyor.

The Shawshank Redemption, Oscar’dan Ödülsüz Dönmüştü

Esaretin Bedeli, 1994 yılında ‘En İyi Film’ ödülü dahil olmak üzere 7 dalda Oscar’a aday gösterilmiş ancak hiçbir ödül kazanamamıştı. Filmin baş rollerinde oynayan Tim Robbins ve Morgan Freeman, yapımın bu başarısından sonra büyük hayran kitlelerine sahip olmuştu.

1994 yılında ‘En İyi Film Oscar’ını alan Forrest Gump adlı yapımsa Imdb’nin Tüm Zamanların En İyi Filmler Listesi’nde 8.8 puanla 12’inci sırada yer alıyor.

Esaretin Bedeli filmi Hollywood kriterlerine göre yaklaşık 23 milyon dolarlık cüzi bir bütçeyle çekilmiş, ilk senesinde sadece ABD’de vizyona giren yapım gişede hüsrana uğramıştı.

The Shawshank Redemption ekip

Frank Darabont’un görüşleri hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın!


* Sinema Tarihinin En ‘Başarısız’ Filmi Bir Disney Yapımı Oldu

Kaynak: Euro News

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Montana Montana dedi ki:

    Film ve öykü çok güzeldi. İlk sırada olması şaşırtıcı değil çünkü Stephen King hakkını veren bir yazar. Yeşil Yol, O-İt, The Mist ve The Shining sinemaya uyarlanmış en iyi filmleridir.

    Eğer ki Kara Kule serisi kitaba bağlı kalınarak, o atmosferi sinemaya aktarmayı başarırsa ne The Godfather’ı, ne Esaretin Bedeli’ni, ne Forest Gump’ı kıyaslayıp tartışabilirler.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

J.J. Abrams WarnerMedia

J.J. Abrams, WarnerMedia ile 250 Milyon Dolarlık Anlaşma İmzaladı

Kurgu Diyarların İz Bırakan 13 Kötü Karakteri

Kurgu Diyarların İz Bırakan 13 Kötü Karakteri