Isaac Asimov imzalı bilimkurgu serisi Vakıf macerasına yeni baskıları ile devam ediyor. Serinin yedinci kitabı olan Vakıf ve Dünya, İthaki Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.
Vakıf ve Dünya yayımlanış tarihine göre 5. Kitap, kronolojiye göre ise 7. kitap olma özelliğini taşıyor. Orijinal adı Foundation and Earth olan kitap, ilk olarak 1986 yılında basılıyor. Dilimize daha önce de hem İnkılap hem de İthaki Yayınları tarafından çevrilen kitap, uzun bir bekleyişin ardından yeni serili kapaklara katıldı. Vakıf ve Dünya’nın ardından sırada 1986 yılında basılan Prelude to Foundation (Vakıf Kurulurken) bulunuyor.
Bilimkurgu edebiyatının klasikleri arasında yer alan Vakıf Serisi, ayrıca Apple TV+ tarafından heyecanla beklenen bir diziye de uyarlanıyor.
Vakıf ve Dünya – Isaac Asimov | Arka Kapak Yazısı
Hugo Tüm Zamanların En İyi Serisi Ödülü
1941 yılında genç bir biliminsanı ve yazar olarak Isaac Asimov, Edward Gibbon’ın yazdığı Roma İmparatorluğu’nun Gerileyiş ve Çöküş Tarihi’nden etkilenerek çağının çok ötesinde bir destan yazdı: Galaktik İmparatorluk’un çöküşü ve feodalizmin dönüşü, İkinci Galaktik İmparatorluk dönemindeki güvenli ortamdan geçmişe bakan bir bakış açısıyla anlatıldı. İşte bu süreç sonucunda “Tarih tahmin edilebilir mi?”, “Toplum nasıl yönetilmeli?” ya da “İmparatorluklar neden yükselir ve çöker?” gibi soruları sormaktan çekinmeyen destansı Vakıf Serisi ortaya çıktı.
Golan Trevize, İkinci İmparatorluk ile Galaksiya arasında seçimini mücadeleci bireylerin, ulusların ve gezegenlerin anarşisi yerine Galaksiya’dan, tüm insanlığın kolektif bir bilinci paylaşacağı ütopik bir gelecekten yana kullanmıştı. Ama doğru seçimi yaptığından emin değildi. Öğrenmek için yapması gereken ise yaşanmaz bir vaziyette olduğu ve terk edildiği söylenen, insanlığın ilk gezegeni Dünya’yı bulmaktı. Pelorat ve Bliss’le birlikte, bilgi edinmek için haritalardan çıkarılmış üç Uzaycı gezegeninin yolunu tutan Trevize robotlarla, vahşi yaratıklarla, tuhaf topluluklarla ve Galaksi’nin sırlarıyla karşılaşırken Dünya’yla ilgili gizemi aralayacaktı.
Ulaş Apak tarafından çevrilen roman toplamda 592 sayfadan oluşuyor. 28 Nisan itibarıyla satışı başlayacak olan eseri de içeren serinin detaylı okuma rehberi için buraya tıklayabilirsiniz.
Isaac Asimov’un artık kültleşmiş olan serisini okumaya başladınız mı? Öncekiler ve yeni kitap Vakıf ve Dünya hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!