in ,

TBD 2022 Bilimkurgu Öykü Yarışması Bu Yıl Üç Farklı Kategoride Düzenleniyor

TBD 2022 Bilimkurgu Öykü Yarışması başlıyor. Türkiye Bilişim Derneği tarafından düzenlenen yarışma, bu yıldan itibaren üç farklı kategoride gerçekleştirilecek.

TBD 2022 Bilimkurgu Öykü Yarışması
- Reklam -
- Reklam -

TBD 2022 Bilimkurgu Öykü Yarışması hakkında ilk duyuru yapıldı. Türkiye’de bilimkurgu edebiyatının gelişmesine katkı sunan köklü kuruluşlardan Türkiye Bilişim Derneği tarafından düzenlenen yarışma, bu sene ilk defa üç farklı kategoride düzenlenecek.

İlki 1998 senesinde gerçekleştirilen ve o günden bu tarihe dek de periyodik olarak düzenlenen bilimkurgu öykü yarışmasında bu yılın detayları ortaya çıktı.

Ödül duyurusunda dikkat çeken ilk başlık, yarışmanın artık yetişkin, genç-erişkin ve çocuk kategorileri altında şekilleneceği oldu.

- Reklam -

“Herkes için bilimkurgu” diyen TBD, bu değişikliği duyurduğu bilgi metninde şu ifadelere yer verdi:

“Yaşadığımız gerçekliğin bir adım ötesini düşlemeye küçük yaşlarda başlarız. Hayallerimizi yazıya dökmeyi öğrendiğimiz noktada kendi edebiyatımızla tanışırız. Bilim ve teknolojinin sunduğu olasılıklarla beslenen hayaller ise bilimkurguyu dönüşür.

“Bilimkurgu, henüz var olmamış bir dünyanın tasarımıdır. Çoğunlukla genç yaştaki zihinlerde filizlenmeye başlayan bir arayıştır aynı zamanda.

“TBD olarak özellikle genç yaşta kurgulanan metinlerin sınırsız potansiyeline ve bilimkurguya atılan ilk adımların önemine inanıyoruz. Bu yıldan başlayarak yetişkin, genç-erişkin ve çocuk yazarların öykülerini kendi yaş aralıklarında değerlendirerek her yaş grubunda yazılan en iyi öyküleri bilimkurgu edebiyatımıza kazandırmayı hedefliyoruz.”

TBD 2022 Bilimkurgu Öykü Yarışması Ödülleri, Son Tarih ve Katılım Koşulları

Seçici kurulu Cem Kılıçarslan, Ekin Açıkgöz, Funda Özlem Şeran, Kadir Yiğit Us, Koray Özer, Özgür Tacer, Ruhşen Doğan Nar, Seda Uyanık, Sedef Özkan, Tevfik Uyar, Ünver Alibey ve Yasemin Tanbi isimlerinden oluşan TBD 2022 Bilimkurgu Öykü Yarışması için katılım süreci başladı.

TBD 2022 Bilimkurgu Öykü Yarışması kazananı 6.000 TL, ikincisi 4.000 TL ve üçüncüsü 2.000 TL tutarındaki hediye çekiyle ödüllendirilecek. Yarışmanın sonuçları ise 2022 yılının aralık ayı içerisinde duyurulacak.

- Reklam -

Öykünün son teslim tarihi ise 31 Ağustos 2022 olarak açıklandı.

Yarışmaya katılım koşulları şu şekilde:

  • Yarışmaya TBD Yönetim Kurulu üyeleri ile TBD Bilişim Dergisi Yayın Kurulu Üyeleri dışında herkes katılabilir.
  • Öykü Türkçe yazılmalıdır.
  • Öykü, bilimkurgu türünde yazılmış olmalıdır. Bilimkurgusal unsurlar içermeyen fantazi, masal ve benzeri türlerde yazılmış öyküler değerlendirmeye alınmayacaktır.
  • Öykü daha önce herhangi bir yarışmada ödül almamış olmalıdır.
  • Yarışmaya gönderilmeden önce basılı ya da dijital ortamda yayımlanmış öyküler yarışmaya kabul edilmeyecektir.
  • Her yazar yalnızca bir öyküyle yarışmaya katılabilir.
  • Önceki yıllarda birincilik ödülü alan yazarlar yarışmaya katılamaz.
  • Dereceye girecek öyküler içinde seçici kurul tarafından yayımlanmaya değer bulunanlar kitap olarak yayımlanacaktır.
  • Öykülerin internet sitesinde, Bilişim Dergisi’nde ya da kitaplaştırılarak yayımlanması için https://www.tbd.org.tr/onayliyorum adresinde bulunan “Onaylıyorum” adlı belgenin yazar tarafından doldurulması ve sistemden gönderilmesi gerekmektedir. Onaylıyorum adlı belgeyi TBD’ye göndermeyen yarışmacılar yarışmaya kabul edilmeyecektir

Biçimsel şartlar ve başvuru formu hakkında bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Türkiye Bilişim Derneği Bilimkurgu Öykü Yarışması’nda 2016-2020 yılları arasında dereceye giren öykülerden yapılan bir seçki, geçen yıl Silsile: Bilimkurgu Öyküleri başlığında kitaplaştırılmış ve İthaki Yayınları tarafından yayımlanmıştı.

Yarışma hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: tbd.org.tr

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for azizhayri azizhayri dedi ki:

    Bu iyi haber, ne demiş Samel Beckett usta " Hep denedin, hep yenildin. Olsun. Gene dene, gene yenil. Daha iyi yenil."

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Stranger Things 4. Sezon Bütçesi Ortaya Çıktı

Stranger Things’in 4. Sezon Bütçesi 270 Milyon Dolar

Dungeons and Dragons: Honor Among Thieves Filmi Geliyor

Dungeons and Dragons Filminin Resmi Adı “Honor Among Thieves” Oldu