in , ,

Etel Adnan Hayatını Kaybetti: Ünlü Sanatçıya Veda

Etel Adnan vefat etti. Lübnan asıllı Amerikalı yazar, ressam ve şair kimlikleriyle tanınan sanatçı, 96 yaşındaydı.

Etel Adnan vefat
- Reklam -
- Reklam -

Etel Adnan yaşamını yitirdi. Ressam, şair ve yazar kimlikleriyle tanınan Lübnan asıllı Amerikalı sanatçı, 96 yaşındaydı.

Lübnan iç savaşı hakkında ufuk açıcı bir roman yazan ve sonraki yıllarda görsel sanatlarda da beğeni toplayan Lübnanlı Amerikalı yazar Etel Adnan, 14 Kasım Pazar günü Paris’te hayatını kaybetti. Sanatçının ölümü, uzun zamandır ortağı olan Simone Fattal tarafından doğrulandı. Ancak nedeni açıklanmadı.

Hayatının büyük bir bölümünü Lübnan’da büyüyerek geçiren ve sonrasında Kaliforniya’ya taşınan Adnan, lirik düzyazısı nesiller boyu Orta Doğulu yazarlarla yankılanan uluslararası bir edebi şahsiyet olarak tanımlanıyordu. Gerçek bir hikâyeye dayanan ve en bilinen romanları arasında yer alan 1978 tarihli Sitt Marie Rose (aynı zamanda yazarın ilk kitabı olma özelliğini de taşıyor), Lübnan’ın iç savaşı sırasında bir adam kaçırma olayını merkez alıyordu. Acımasız siyasi çatışmalara katlanan sivillerin bakış açısıyla anlatılan roman birçok dile çevrildi (Türkçede Yapı Kredi Yayınları etiketiyle 2008’de yayımlandı) ve Amerikan sınıflarında öğretilen bir savaş edebiyatı klasiği haline geldi.

- Reklam -

Etel Adnan 80’li Yaşlarından Sonra Dikkat Çekmeye Başladı

Etel Adnan vefat

24 Şubat 1925’te Beyrut’ta dünyaya gelen Adnan’ın babası Suriye doğumlu Assaf Kadri’ydi. Osmanlı Devleti döneminde ordudan emekli olan Kadri aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ün de sınıf arkadaşlarından biri olarak tanımlanıyor.

Adnan’ın annesi Rosa Kadri ise İzmir’de büyürken, Assaf Kadri soyadını 1932 yılında Adnan’a çevirdi.

- Reklam -

Etel Adnan aynı zamanda bir şair olarak da tanınıyordu. Şiirleri Tanic Leon, Gavin Bryors, Henry Treadgill, Annea Lockwood ve Zad Mutlaka gibi ünlü çağdaş müzisyenler tarafından bestelendi. Adnan oyunlar ve operalar da yazdı. Aynı zamanda Robert Wilson’un “Civil Wars” başlıklı çok dilli operasının Fransızca kısmını kaleme aldı.

Etel Adnan eserleri hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The New York Times

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for KubilayK KubilayK dedi ki:

    Çok özel bir sanatçıydı, çok üzüldüm.

    Arap Kıyameti’nden çok etkilenmiştim:

  2. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Allah rahmet eylesin.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Downton Abbey: A New Era Fragmanı

Downton Abbey: A New Era Fragmanı Yayınlandı – Ünlü İngiliz Dramasında Yeni Film Yolda

Ay'daki Oksijen miktarı araştırma

Ay’daki Oksijen Milyarlarca İnsana 100 Bin Yıl Boyunca Yetebilir