1977 yılında Atilla Dorsay önceliğinde kurulan Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) cephesinde hareketlilik sürüyor. 7. Kayseri Film Festivali’nde yaşanan tartışmalı süreç sonrası dernek üyelerinden sinema tarihçisi, akademisyen ve yazar Burçak Evren SİYAD’dan ayrıldığını ve yeni bir yapılanma oluşturacağını belirtti.
Talas Belediyesi’nin düzenlediği Kayseri Film Festivali bu yıl çeşitli tartışmaların odağına oturdu. Ulusal uzun metraj yarışması adaylarından Burak Çevik imzalı Aidiyet ve Serhat Karaarslan imzalı Görülmüştür filmleri festivalden çıkarıldı. Sebebi ise jüriye değerlendirme için çevrimiçi izleme linki gönderilmemesiydi.
Burak Çevik kararı aşağıdaki Tweet’iyle açıkladı:
https://twitter.com/bu_cevik/status/1200477790203793409
Sonrasında SİYAD üyesi Bülent Vardar şu açıklamayı yaptı:
“7. Kayseri Film Festivali SİYAD Jüri Üyeleri Burçak Evren ve Fırat Sayıcı’yla birlikte Aidiyet filminin yönetmeni Burak Çevik’in twitinin ve açıklamasının Festival Tüzüğü 7. Maddesine aykırı bir açıklama içerdiğini kamuoyuna duyururuz”
Burak Çevik’in yanıtı ise şu şekilde oldu:
Açıklamanız çok talihsiz. Aidiyet’in linkini vermediğimiz için (filmin gösterim kopyası olan DCP festivale gönderilmiştir) festival yönetimi tarafında çıkarılmasına onay verdiğinizi anlamış oluyorum. Bu konuda Siyad’ın ve diğer eleştirmenlerin ne diyeceğini merakla bekliyorum.
Görülmüştür film ekibi, festivalde değerlendirme dışı bırakılmalarını şu şekilde duyurdu:
7.Kayseri Film Festivali Ulusal Yarışma bölümünde yer alan filmimiz #Görülmüştür değerlendirme dışı bırakılmıştır. Konuyla ilgili açıklamamız. pic.twitter.com/jYNmfaxRAv
— Görülmüştür Film (@GorulmusturFilm) November 30, 2019
Bunun üzerine festivalden açıklama geldi:
TÜM KAMUOYUNA DUYURULUR pic.twitter.com/Gs6ys2JS8L
— KayseriFilmFestivali (@kayserifilmfest) November 30, 2019
Ardından SİYAD, festivaldeki jürisini feshettiğini açıkladı:
Kayseri Film Festivali SİYAD jürisi, SİYAD Yönetim Kurulu tarafından feshedilmiştir. pic.twitter.com/TsHuGi1i8I
— SİYAD (@Siyad_) November 30, 2019
Tüm bunların ardından SİYAD onursal üyesi Burçak Evren, SİYAD’dan istifa etti. BirGün’e konuşan Burçak Evren, süreci kendi açısından anlatıp durum değerlendirmesi yaptı.
Yönetimiyle hiçbir şekilde bağdaşmadığı SİYAD’dan ayrıldığını ifade eden Evren, üyelerinin çok iyi insanlar olduğunu ancak birkaç kişinin derneği babasının malı gibi kullandığını ifade etti.
SİYAD’a geri dönmek üzerine sorulan bir soruya ise şu yanıtı verdi:
‘Nitelikli Bir Dernek Tasarlıyorum’
“İkinci bir alternatif derneği, gerçek sinemacıların olduğu, sinema araştırmacılarının olduğu, yazı yazan, eleştiri yazan kişileri toplayan bir dernek olacak. Nitelikli bir dernek tasarlıyorum. Sinema Yazarları ve Araştırmacıları Derneği olarak düşündük.”
Evren, SİYAD hakkında ise “çete” suçlamalarına şöyle cevap verdi:
‘SİYAD Bir Çete Değil’
“SİYAD çete mete değildir. SİYAD gerçekten bu işe emek veren sinema yazarları topluluğudur. Yönetiminde 1-2 kişi burayı yönetmek istiyor. Tek sorun bu. Tüm üyeler bilgi birikim sahibidir. SİYAD üyeleri yazdıkları mecralarda özgür. Ama yönetimde olan oluyor. 1-2 kişi. Bir dernek için de olsa örgütlenme bilincine sahip değiliz. Tartışmıyoruz. Sorun bu. Ben o yönetimden birkaç kişiyle kavgalıyım. SİYAD çete değildir. SİYAD’ı çete konumuna getiren kişilere karşıyım. 2-3 kişiyi geçmez.”
Nihayetinde Kayseri Film Festivali’nde usule yönelik bir anlaşmazlıktan doğan sıkıntılar, geri çekilen filmler, SİYAD’dan ayrılan Burçak Evren ve yeni Sinema Yazarları ve Araştırmacıları Derneği (SİYARD) duyurusu ile ülkemiz sinema dünyası oldukça hareketli bir sürecin ortasında kaldı.
Yaşanan son gelişmelere dair sizin yorumlarınız neler? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.
* Güz Film Festivallerine Detaylı Bir Bakış: 2019 Yılı Nasıl Geçti?
Kaynaklar: BirGün, SinemaTopya, Aydınlık
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!