in ,

Yeni Bir Çalışma Güneş Sistemi’nin Nasıl Sona Ereceğini Gözler Önüne Seriyor

Güneş Sistemi’ni nasıl bir son bekliyor? Yeni çalışma, Dünya’nın, diğer gezegenlerin ve uyduların sonuna dair çarpıcı bir gelecek sunuyor.

Güneş Sistemi'ni Nasıl Bir Son Beklediği Belli Oldu
- Reklam -
- Reklam -

Bilim insanları Güneş Sistemi’nin gelecekte nasıl bir son ile yok olacağını ortaya koydu.

Her yıldız gibi Güneş’in de sınırlı bir ömrü olduğu ve milyarlarca yıl sonra enerji kaynağını tüketip beyaz cüceden fazlası olamayacağı biliniyor. Ancak yeni bir çalışma, bu son aşamanın Dünya ve diğer gezegen ile uydular için ne anlama geleceğini de gözler önüne seriyor.

Warwick Üniversitesi’nden araştırmacıların yaptığı çalışmada, beyaz cüce yıldızların etrafındaki gezegenlerin, asteroidlerin ve uyduların kaderinin “şiddetli ve felaket dolu” olduğu belirlendi. Beyaz cücelerin yoğun çekim alanı, yakınındaki her şeyi parçalayıp toz haline getiriyor. Araştırmacılar, 17 yıl boyunca üç farklı beyaz cücenin parlaklığındaki değişimleri inceleyerek bu sonuca ulaştı.

- Reklam -

Peki Güneş 6 milyar yıl sonra beyaz cüce evresine geçtiğinde ne olacak? Araştırmacılardan Prof. Boris Gaensicke şöyle diyor:

“Üzücü haber şu ki, Dünya muhtemelen bir beyaz cüce haline gelmeden önce genişleyen bir Güneş tarafından yutulacak. Güneş Sistemi’nin geri kalanı için ise Mars ve Jüpiter arasındaki bazı asteroidler ve belki Jüpiter’in uydularından bazıları beyaz cüceye yeterince yaklaşıp incelediğimiz parçalanma sürecinden geçebilir.”

Güneş Sistemi'ni Nasıl Bir Son Beklediği Belli Oldu

Güneş Sistemi’nin Kaderini Açıklayan Yeni Çalışma: “Ezilip Toz Olacağız”

Araştırmacılar, gezegenlerin, asteroidlerin ve uyduların beyaz cüce bir yıldızın yoğun çekirdeğine yaklaştıkça küçük parçalara ayrıldığını ve nihayetinde birbirleriyle çarpışarak toz haline geldiğini tespit etti. Bu süreç son derece kaotik ve düzensiz oluyor.

Prof. Gaensicke sözlerine şöyle devam ediyor:

- Reklam -

“Bir beyaz cücenin etrafında, her birkaç saatte bir asteroidlerin, belki uyduların ve hatta gezegenlerin kalıntılarını görebilmek oldukça akıl alır. Ancak çalışmamız bu sistemlerin davranışının, tahmin ettiğimizden çok daha karmaşık olduğunu gösteriyor.”

Yeni Bir Çalışma Güneş Sistemi'nin Nasıl Sona Ereceğini Gözler Önüne Seriyor

Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (MNRAS) dergisinde yayınlanan araştırma, Güneş Sistemi’nin de beyaz cüce aşamasında benzer bir kaderi paylaşacağını ortaya koyuyor. Milyarlarca yıl sonra ısı kaynağımız enerjisini tüketip beyaz cüceye dönüşecek ve yakınındaki her şeyi büyük bir şiddetle ezecek, parçalayacak ve toz haline getirecek. Başka bir deyişle Dünya ve diğer gezegenler de böylece yok olacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Güneş Hangi Renktir? Samanyolu’nun Bu Özel Yıldızı Gerçekte Hangi Renkleri İçeriyor?

Yeni çalışmayla ilgili yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Mint

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Speak No Evil Fragmanı: James McAvoy'lu Yeni Korku Filmi

James McAvoy ve Mackenzie Davis’li Korku Yeniden Çevrimi “Speak No Evil”dan İlk Fragman

Prince of Persia: Sands of Time Remake'i Yeniden Yapılıyor

“Prince of Persia: Sands of Time” Remake’i Sil Baştan Yeniden Yapılıyor