in

Doctor Strange’in Yeni Filmi “Multiverse of Madness” Suudi Arabistan’da Yasaklandı

Doctor Strange in the Multiverse of Madness filmi, LGBTQ+ karakter içerdiği için Suudi Arabistan ve birkaç ülkede daha yasaklandı.

Doctor Strange 2 Sansur Suudi Arabistan
- Reklam -
- Reklam -

Doctor Strange 2 Suudi Arabistan’da yasaklandı. Marvel Sinematik Evreni’nin merakla beklenen ve başrolünde Benedict Cumberbatch’in yer aldığı Multiverse of Madness adlı devam filmi, içerdiği LGBTQ+ karakter nedeniyle Suudi Arabistan sinemalarında gösterime girmeyecek.

İlk filmi 2016 yılında vizyona giren MCU filmi Doctor Strange, Dr. Stephen Strange’in büyü dünyasına nasıl adım attığını ve yeteneklerini geliştirmesini konu ediyordu. Avengers filmlerinde de önemli bir rol oynayan karakter, Iron Man ve Captain America gibi karakterlerin evrenden ayrılışıyla birlikte şu an için lider karakter görevini görüyor. Sam Raimi’nin yönettiği devam filmi, Dr. Strange’in Spider-Man: No Way Home’da Peter Parker’a yardım etmeye çalışırken, çoklu evreni açması eylemlerinin sonuçlarıyla yüzleşmesini gösterecek. Film, Scarlet Witch (Elizabeth Olsen) ve Wong (Benedict Wong) gibi birçok önemli MCU karakterini içerecek ve izleyicileri America Chavez (Xochitl Gomez) karakteri ile tanıştıracak. Ancak belli ki bu tanışıklık bazı ülkelerde olmayacak.

The Hollywood Reporter’ın haberine göre Doctor Strange in the Multiverse of Madness filmi, America Chavez’i lezbiyen bir genç olarak tasvir ettiği için Suudi Arabistan’da ve Kuveyt’te yasaklandı. Şu anda filmin gösterimleri için ön satış biletleri artık Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar’da dijital olarak mevcut değil. Yine de Birleşik Arap Emirlikleri’nde hâlâ alınabilir gözüküyor.

- Reklam -

Doctor Strange 2, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar’da Yasaklandı

Joe Casey America Chavez Doctor Strange 2 Sansür Suudi Arabistan

Daha önce benzer bir sansür Eternals filmine de uygulanmıştı. Filmde başrolde yer alan erkek karakterlerden birinin eşcinsel olması ve evliliği sorun olmuş, Disney’in sansür talebini reddetmesi sonucunda da Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar’da yasaklanmıştı.

Her üç ülkenin sansür talebini reddeden Disney, ilginç bir şekilde eşcinsel aşk sahnelerini düzenlemese de, filmin tüm yakınlık tasvirlerini kaldıran ve yönelimden bağımsız olarak düzenlenmiş bir versiyonu Birleşik Arap Emirlikleri’ne sunmuş ve böylece gösterimde kalmasını sağlamıştı. Şirketin şimdi Multiverse of Madness’da benzer bir rota izleyeceği tahmin ediliyor. Eşcinsellik, Körfez ülkelerinde hâlâ yasa dışı; bu da LGBTQ+ karakterlerini betimleyen veya LGBTQ+ topluluğuna göndermeler içeren filmlerin sansürlenmesine ve gösterim alamamasına neden oluyor.

- Reklam -

Doctor Strange 2, ülkemiz de dahil olmak üzere dünya genelinde 6 Mayıs 2022 tarihinde vizyona girecek.

Suudi Arabistan’ın sansür kararını nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Polygon

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Dungeons and Dragons: Honor Among Thieves Filmi Geliyor

Dungeons and Dragons Filminin Resmi Adı “Honor Among Thieves” Oldu

insan derisi hassas robot

İnsan Derisi Hassasiyetine Sahip ‘Robot El’ Üretildi