in

Guillermo del Toro’nun Boşta Kalan Senaryoları Dudak Uçuklatıyor

Oscar Ödüllü ünlü yönetmen Guillermo del Toro’nun tamamladığı ama hiçbir zaman çekemediği filmlerin senaryoları arasında muazzam isimler var.

Guillermo del Toro senaryoları
- Reklam -
- Reklam -

Bu yıl Suyun Sesi (The Shape Of Water) ile tam 4 dalda Oscar kazanan ünlü yönetmen Guillermo del Toro, çok yetenekli olmasına rağmen istediği filmleri bir türlü çekememesi ve projelerinin sürekli iptal edilmesiyle de sık sık gündeme gelen bir isim. Biz Kayıp Rıhtım takipçileri için bunun en güzel örneği Hobbit filmleri hiç şüphesiz. Del Toro o zamanlar ikileme olarak düşünülen filmlerin de yönetmeni olarak geçiyordu ancak daha sonra görevinden ayrılarak yerini Peter Jackson’a bırakmıştı.

Pan’ın Labirenti, Hellboy ve Pasifik Savaşı gibi filmlerle tanınan yönetmen geçtiğimiz gün son birkaç yıl içinde yazmayı tamamladığı ancak hiçbir zaman filme çekemediği senaryoların bir listesini paylaştı. Aralarında öyle isimler var ki insan hayrete düşmekle hayıflanmak arasında kalakalıyor. Gelin, neler varmış bu hiç çekilemeyen filmler arasında bir bakalım.

Deliliğin Dağlarında

H.P. Lovecraft’ın ünlü romanı Deliliğin Dağlarında, 2008 yılında sinemaya uyarlanması için del Toro’ya emanet edilmişti. Ünlü yönetmen senaryoyu tamamlamış ve “bir keşif gezisi sırasında kutuplarda kaybolan bir National Geographic ekibinin başından geçen dehşetengiz olaylar” çerçevesine oturtmuştu. Gelgelelim aynı yıllarda Hobbit‘i de çekmesi isteniyordu kendisinden. Böylece önceliği o filme verdi. Ama bildiğiniz gibi işler yolunda gitmedi ve Hobbit‘ten ayrıldı. 2012’ye kadar Deliliğin Dağlarında için çalışmalarına devam etse de o yıl çekilen Prometheus yüzünden (Deliliğin Dağlarında filminin Prometheus’u gölgede bırakacağından korkmuşlar) stüdyo filmi tamamen iptal etmiş.

- Reklam -

Justice League Dark

İlk kez 2012 yılında duyurulan Justice League Dark, bünyesinde Constantine, Madame Xanadu ve Swamp Thing gibi karakterler barındırmasının yanı sıra karanlık bir hikâye sunma vaadiyle de hem sinema izleyicilerinin hem de çizgi roman severlerin ilgiyle karşıladığı bir film haberi olmuştu. Del Toro senaryoyu yazıp tamamlamış, ancak dört yıl gibi uzun bir bekleyişin ardından sonunda filmden ayrılıp başka projelere yelken açmak zorunda kalmıştı. Sonraları film için başka yönetmenlerle anlaşılsa da bir müddet sonra onlar da projeden ayrıldı ve şimdiye dek kayda değer bir gelişme olmadı. Dolayısıyla del Toro’nun yazdığı senaryo hâlâ boşta bekliyor ve çekilmeye hazır.

Dr. Jekyll ve Bay Hyde

Universal Studios, İskoç yazar Robert Louis Stevenson’ın 1886 tarihli efsanevi öyküsü Dr. Jekyll ve Bay Hyde için 2008’de del Toro’yla her konuda anlaşmış. O da oturup bu ünlü hikâye için günümüzde geçen, modern ve korkutucu bir senaryo hazırlamış. Niyeti Dr. Jekyll’ın Bay Hyde olmaktan gizli bir keyif aldığını gösteren bir film çekmekmiş. Ne yazık ki iptal edilmiş.

Mezbaha No 5

Kurt Vonnegut’ın bu eserini duymayan bilmeyen yoktur sanırız. Peki del Toro ve Charlie Kaufman (Sil Baştan) tarafından az kalsın sinemaya uyarlanacağını biliyor muydunuz? İkili 2013 yılında Universal Studios tarafından filmin başına getirilmiş. Sonrasında da yaklaşık bir buçuk saat boyunca karşılıklı konuşup bu kitabı filme aktarmanın harika bir yolunu bulmuşlar. Ancak ne yazık ki bu projede hiç gün yüzü görmeyen senaryolar arasındaki yerini almış.

Gömülü Dev

Görünüşe göre Kazuo Ishiguro’nun çeşitli tartışmalara yol açan olaylı kitabı Gömülü Dev (The Buried Giant) de ünlü yönetmene verilen ama daha sonra iptal edilen filmler arasında yer alıyor. Kral Arthur’un ölümünden sonraki bir zaman diliminde geçen roman çeşitli fantastik öğeler de içeriyordu. Ancak Ishiguro kitabının fantastik edebiyat olarak görülmesinden korktuğunu söylemiş, Le Guin’in tepkisi çekmişti. Ünlü yazar başka bir röportajında kitabını Pan’ın Labirenti filmine çok benzettiğinden de söz etmişti. Yani bu demeci del Toro ile arasındaki senaryo anlaşmasının bir ipucu olabilir. Bu da hiç çekilmeyen filmlerden biri olarak kalmış elbette.

Monte Kristo Kontu

Ama bildiğiniz Monte Kristo Kontu değil bu. Aksine, steampunk ve gotik temaları içeren bir vahşi batı filmi olarak düşünülüyormuş. Neden? Çünkü del Toro… Belki de ünlü yönetmenin en eski projelerinden biri olan film ilk kez 2002 yılında Karanlığın Sol Eli adıyla duyurulmuş (Le Guin’le bir bağlantısı yok), Legendary proje için yeşil ışık yakmış ancak sonrasında geri adım atarak iptal edilmesine neden olmuştu. Yine de del Toro bu senaryoyu hâlâ filme çekme ümidini koruyor.

- Reklam -

Hulk

Evet, bildiğimiz Hulk… Bilenler bilir, Marvel Sinematik Evreni son 10 yıl içerisindeki büyük atılımını gerçekleştirmeden çok çok önce bile yeşil derili dostumuz kendisine ait televizyon dizileri ve filmlerde boy gösterip etrafı yıkıyordu. Hatta oldukça popülerdi. İşte bu dizi sona erdikten yıllar sonra, ABC kanalı 2010’da del Toro’dan yeni bir Hulk dizisi çekmesini istemiş. O da David Eick’i yanına alıp (Battlestar Galactica) Marvel’den Jeph Loeb ve Joe Quesada’yı da kadroya katarak çalışmaya başlamış. Ancak daha sonra Disney’in Marvel’i satın almasıyla birlikte bu da suya düşmüş.

Esrarengiz Yolculuk

1966 yapımı kült bilimkurgu filmi Esrarengiz Yolculuk (Fantastic Voyage) da bir dönem del Toro tarafından senaryolaştırılanlar arasında yer alıyor. Üstelik James Cameron (Terminator, Avatar) ve David Goyer (The Dark Knight) ile birlikte ortak bir proje olarak düşünüyorlarmış bunu. 2010’dan beri geliştirilme aşamasında olan film hâlâ gündemde. En son Suyun Sesi ekibinin de filme katıldığını duymuştuk. Ancak bu senaryo da 8 yıldır ortalıkta yatıyor.

Cadılar

Charlie’nin Çikolata Fabrikası‘nın meşhur yazarı Road Dahl’ın bir başka ünlü hikâyesi olan Cadılar da sinemaya uyarlanması için del Toro’ya emanet edilen fakat daha sonra iptal edilen filmler arasında yer alıyor. Film, uzun metrajlı bir animasyon projesiydi ve del Toro’nun alamet-i farikası olduğu üzere karanlık bir tonda çekilmesi planlanıyordu.

Bunların dışında Güzel ve Çirkin, Pasifik Savaşı 2, Mephisto’s Bridge, The Coffin (çizgi roman), Söğütlerdeki Rüzgâr, Nightmare Alley, List Of Seven ve Perili Köşk gibi daha pek çok senaryo da var yönetmenin elinde. Bir tane de “gizli proje.” Birileri çıkıp şunlardan birkaçına el atsa, biz de durmadan gereksiz yeniden çekimlerle ve sıfırlanan film evrenleriyle uğraşmak zorunda kalmasak… sizce de güzel olmaz mı?

Kaynak: Twitter

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

5 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Luthien Luthien dedi ki:

    O kadar üzüldüm ki…Hala Pan’ın Labirenti’ni her izleyişimde bir kez daha hayran bırakıyor kendine. Dr. Jekyll ve Mr. Hyde, Monte Cristo Kontu…Del Toro’nun o muazzam hayalgücü ve anlatışıyla öyle güzel şekillendirdi ki…Deliliğin Dağlarında’dan bahsetmiyorum bile…Umarım, bu senaryolarını film yapar. Bizleri, o muazzam masal anlatışıyla tekrar tekrar büyülemeli. Yakında güzel haberleri duymak dileğiyle…

  2. Avatar for Ishamael Ishamael dedi ki:

    Ya yorumu okuyunca bir an Del Toro, Dr. Jekyll ve Mr. Hyde, Monte Cristo Kontu filmlerini çekmiş de ben izlemedim sandım çok heyecanlandım. :smiley:

  3. Avatar for trkr23 trkr23 dedi ki:

    Ben en fazla California’da ki yangında Del Toro’nun da evinin yandığını okuduğumda üzülmüştüm. Umarım notlarına, kitapları başka yerdedir. Altta çizimlerinden bazı örneklerinin olduğu linki bırakıyorum. (Aslında bu çizimlerin Kayıp Rıhtım linki de vardı ama bulamadım.)

  4. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Ah, Deliliğin Dağlarında, ah! Del Toro abimiz senden çok çekti, çok. Daha kötüsü neydi biliyor musunuz? (Biliyorsunuz tabii) Bir ara Del Toro amacına yaklaşmıştı da. Ha bire taze haberler geliyordu, James Cameron’un yapımcılığı, Tom Cruise’un başrolde olacağı, falandı filandı; yalan oldu gitti proje.

  5. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Hulk ve Justice League Dark mı ? İptal edilen filmlere bak ya, ikisi en az 1 milyar gişe yapar bu filmlerin. Her ne kadar Pasicif Rim bir facia olsa da Del Toro iyi yönetmendir.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

artemis fowl video

Artemis Fowl Filminin İlk Fragmanı Görücüye Çıktı

stephen hillenburg

Sünger Bob’un Yaratıcısı Hayatını Kaybetti