in

Muhsin Ertuğrul’un Kayıp Filmi Seyirciyle Buluşuyor

Sinema ve tiyatromuzun öncülerinden Muhsin Ertuğrul’un kayıp filmi Tamilla, Türkiye’de ilk defa Antalya Film Festivali’nde gösterilecek.

Sinema Salonu
- Reklam -
- Reklam -

Ülkemizde tiyatronun batılı manadaki kurucu isimlerinin başında gelen Muhsin Ertuğrul, Türkiye’de sinemanın da temellerini atan önemli sanatçılardan birisi. 87 yıllık hayatına pek çok film ve tiyatro oyunu sığdıran Ertuğrul’un, kayıp olduğu zannedilen Tamilla adlı filmi gün yüzüne çıktı.

Yönetmenin 1927 tarihli sessiz filmi için şimdilerde özel bir gösterim planlanıyor. Tamilla ülkemizde ilk defa seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor.

26 Ekim tarihinde başlaması planlanan Altın Portakal Film Festivali’nde, kayıp film için özel bir etkinlik düzenlenecek.

- Reklam -

Canlı müziğin eşlik edeceği film gösteriminde piyano Ayşe Tütüncü, klarnet Miray Eslek tarafından çalınacak. Filmin sanat yönetmeni ise Alman Heinrich Beisenherz.

Tamilla’nın oyuncu kadrosu Sovyet oyunculardan oluşuyor. Hakkı Alizade, Anna Zarzhitskaya ve Matvey Liarov bu isimlerden bazıları.

Muhsin Ertuğrul’un Ukrayna yıllarında yaptığı iki sinema filminden birisi olan yapımda, başlık parası için vakitsizce evlendirilen bir kadının öyküsü izleyiciyle buluşturuluyor.

- Reklam -

Film, Canlı Çalınacak Müzik Eşliğinde İzleyiciyle Buluşacak

41 dakikalık filmin senaryosu Maria Moraf tarafından kaleme alındı. Moraf, filmi Ferdinard Duchene’in romanından uyarladı. Yapımın görüntü yönetmeni koltuğu Alexander Stanke ve Yuriy Tamarskiy tarafından paylaşılıyor. Filmin müzikleri ise gösterim esnasında canlı olarak Ayşe Tütüncü ve Miray Eslek tarafından icra edilecek.

1920 – 1940 yılları arasında yerli sinemamızın film üreten tek ismi olmasıyla zaman zaman eleştirilere konu olan Ertuğrul’un; Türk sinema tarihinin pek çok ilkini gerçekleştirdiği de biliniyor.

Yönetmen, ilk sesli film, ilk Türk kadın oyunculu film, ilk köy filmi, ilk melodram gibi ilklerin yanı sıra; Almanya ve SSCB’deki önemli çalışmalarıyla da biliniyor.

Muhsin Ertuğrul’un yine Ukrayna’da çektiği Spartaküs filminin de henüz bulunamadığını hatırlatalım.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Robert Downey

Robert Downey Jr.’lı Dolittle Fragmanı Yayında

liv tyler she-hulk

Marvel’ın Liv Tyler Planı Heyecan Uyandırdı