Terry Gilliam haber sitelerini en çok The Man Who Killed Don Quixote’yi çekemeyen adam olarak meşgul eder. Tecrübeli isim tutkulu projesini 30 yıl devam eden aksaklıklar yüzünden bir türlü bitirememişti. Nihayet 2018’de film çekildi, şeytanın bacağı kırıldı. Üzerindeki lanet kalktıktan sonra da Gilliam unutulur oldu. 30 yıllık lanetiyse 2 yıl aradan sonra geri dönmüş gibi. Terry, eğer Koronavirüs yüzünden sinema sektörü kilitlenmeseydi, eylül ayında Stanley Kubrick’in tasarladığı Lunatic at Large filmini çekecekti.
La Repubblica’da verdiği bir röportajda Terry Gilliam şunları söyledi:
“Stanley Kubrick’in fikri olan bir film hazırlıyordum. Senaryo hazırdı ve oyuncu kadrom da vardı. Sonra karantina geldi ve her şeyi mahvetti.”

Terry Gilliam, kendisinden en son haber alındığında Richard LaGravenese’yle (Freedom Writers) birlikte yazdıkları bir senaryo üzerinde çalışıyordu. O proje de 1991’de Fisher King yayınlandığından beri tamamlanmaya çalışıyor.
Terry Gilliam, Dr. Strangelove’ın Devam Filmini Çekebilirmiş
Kubrick’le Gilliam’ın ilişkileri de çok farklı değil. 1995’te Kubrick, bir Dr. Strangelove devam filmi çekmeyi planlamış, adını da Son of Strangelove koymuş ve filmin yönetmenliğini Gilliam’ın yapmasını istemiş. Gilliam projeyle ilgili 2013’te konuştuğunda şöyle demişti:
“Bu projeden Kubrick ölene kadar haberdar değildim ama yapmayı çok isterdim.”
Hem Gilliam hem de Stanley Kubrick tamamlanmamış projelerden payını almış. Gilliam, Time Bandits eserine bir devam filmi çekmek için yıllarca girişimlerde bulunmuş ama sonuç alamamış. 80’lerde Watchmen çizgi romanlarını filme uyarlamak istemiş, Alan Moore’un da onayını almış ama oradan da bir sonuç çıkmamış.

Kubrick’in de ölümünden önce tasarladığı yarım kalmış onlarca projesi var. En büyüğü ve en hazır olanıysa büyük ölçekli bir Napoleon Bonaparte biyografisi. “Napoleon.” adını verdiği film için Kubrick tamamlanmış bir senaryo, kostüm tasarımları, lokasyon fotoğrafları ve geri kalan neredeyse bütün araştırma ve materyale sahipti. Yönetmenin vefatından sonra ise lokasyonda çekilmesi planlanan film maliyeti fazla olacağı için iptal edildi.
Terry Gilliam ile Stanley Kubrick’in mâkus talihi hakkında ne düşünüyorsunuz? Lunatic at Large’ı 30 yıl geçmeden görebileceğimiz yönünde umutlarınız var mı? Kayıp Rıhtım Forum’da tartışalım.
* Tenet Filmi Süresiz Olarak Ertelendi
Kaynak: The Playlist
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!