1988 yılında gösterime giren Beetlejuice filminin senaryosu Michael McDowell ve Larry Wilson’a ait olsa da; yapım büyük oranda Tim Burton’ın en dikkat çeken işleri arasında anılıyor. Gerek yönetmenin diğer filmlerinde tutturduğu ton ve değindiği temalara yakın hikâyesi, gerekse stop-motion kullanımı ve pratik efektlerle bezeli görsel tarzı sayesinde, ortaya çıkan iş yönetmenin filmografisinin en belirgin çalışmalarından biri haline geldi.
Yakın zamanda hayatlarını kaybetmiş ve ne yapacaklarını bilemeyen Adam ve Barbara Maitland çiftine odaklanan film; çiftin evlerine yerleşen yeni kişilere musallat olmaya karar vermelerini konu alıyor. İkilinin bu husustaki beceriksizlikleri neticesinde işin uzmanı kabul edilen Beetlejuice (Beter Böcek)’in olaya dahil olması ise hikâyeyi bambaşka boyutlara taşıyor.
Beetlejuice Adı Nereden Geliyor?
Üç kere ardı ardına isminin söylenmesiyle ortaya çıkan Beter Böcek, sinemaseverlerin hafızalarında yer etmeyi başardı. Ancak Beetlejuice ismi sanıldığının aksine senaristler tarafında uydurulmuş bir kelime değil.
Kendisi ismini Orion takımyıldızındaki en parlak ikinci yıldızdan alıyor. Bulutsuz bir gecede her daim görülebilecek en parlak 9. yıldız olan Betelgeuse aynı zamanda gökyüzündeki en büyük yıldızlardan da biri.
En az kendisi kadar parlak Sirius ve Procyon ile birlikte Winter üçgenini oluşturan bu kırmızı renkli gök cismi, aynı zamanda Winter altıgen üçgen kümesinin de en ortasında yer alıyor. İsmini verdiği karaktere benzer bir şekilde çıkış noktası belirsiz, herhangi bir yıldız oluşumuyla ilişkisi kurulamamış izole oluşum.
Beetlejuice Filminin Adı Stüdyo Tarafından Değiştirilmek İstenmiş
Warner Bros., zamanında Beetlejuice ismini ilgi çekici bulmadığı için filmin adının House Ghosts olmasını istemiş. Bunu duyan Burton da dalga geçme amaçlı olarak “Scared Sheetless” (hem karakterlerin çarşafa bürünerek evdekileri korkutmaya çalıştıkları sahneye gönderme, hem İngilizce korkudan altına yapmak anlamına gelen ’scared shitless’tan türetilmiş bir kelime oyunu) ismini önermiş.
Stüdyonun bunu ciddiye almakla kalmayıp ismi oldukça beğenmiş. Sonuç karşısında şok olan Burton, sonunda filmin isminin Beetlejuice kalmasında direterek stüdyoyu razı etmeyi başarmış. Böylece filmin sıradan ya da fazla ciddiyetsiz bir isme sahip olmasının önüne geçebilmiş.
Senarist McDowell’ın, karakterin isminin nereden geldiğini fark eden çok fazla hayran olduğunu öğrenince sonuçtan bir hayli etkilenmiş. Ki bu da bu da stüdyonun isim değişikliğinde ısrar etmesinin ne kadar yersiz olduğunun bir kanıtı.
Beetlejuice 2 Yolda mı?
Bu sırada Beetlejuice aradan geçen zamanla hem bir animasyon serisine hem de müzikal bir tiyatroya kaynaklık etmiş bir klasik olmayı başardı. Her ne kadar şu noktada bir devam filminin olabilirlik ihtimali bir hayli düşmüş olsa da 1988 yapımı filmin, özgün ismiyle sinemaseverlerin kalbinde yerini sağlamlaştırdığı kesin.
“Bir jenerasyonun en sevdiği filmlerden olan Beetlejuice’un devam filmini görmek mümkün olacak mı?” Bu konu, uzun süre belirsizliğini koruduktan sonra 2022 yılında nihayet cevap buldu. Burton, yeni film üzerinde çalıştığını doğruladı.
Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Olası bir devam filmi ya da reboot gerçekten iyi bir fikir mi? Yoksa tek film olarak kalıp mirasının zedelendiğini görmemek daha mı iyi? Karakterin isminin kökeni hakkında neler düşündünüz?
Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: Screen Rant
Harika bir filmdi…
Betelgeuse gezegeninden mi geliyormuş yani?
Ben de ne kadar da benziyor diyordum yıllardır. Desenize Ford Prefect ile hemşeriler 
Sinema tarihinin en parlak ve en kendine özgü karakterlerinden. Her ne kadar 3 kere isminin söylenmesi mevzusu şeker adam olayına benzese de, ben çok beğenmiştim. Reboot olayı nasıl olacak acaba, bu karakteri en iyi Jim Carrey oynar gibi duruyor.