Menu
in , ,

The Last of Us’tan Stranger Things’e… İşte Hollywood Senaristleri Grevinden Etkilenen Yapımlar

Hollywood senarist grevi TV ve sinema sektörünü durdurma noktasına geldi. İşte yakın dönemde grevden etkilenen bazı yapımlar!

Hollywood senaristleri 15 yıllık bir aradan sonra yeniden greve gitme kararı aldı. Sinema ve TV sektöründe üretim birçok yapımda durmak zorunda kalırken pek çok film ve dizinin gelecek programları da askıya alındı.

Amerikan Yazarlar Birliği, Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği ile yapılan sözleşme müzakerelerinin başarısız olmasının ardından 2 Mayıs’tan itibaren resmi olarak grev çağrısı yaptı. Hollywood yazarlarının talepleri arasında tazminatın artırılması, dijital yayın platformu gelirlerinin adil şekilde paylaştırılması, uzun soluklu yapımlarda daha fazla senaristin projeye dahil edilmesi, film ve televizyon programlarının senaryolarının yazımında kullanılan yapay zekânın düzenlenmesi gibi koşullar yer alıyor.

Hollywood’daki senarist revi ile birlikte merakla beklenen bazı filmler ve TV dizileri prodüksiyonlarını durdurdu. Uzmanlar iki tarafın yakın zamanda bir anlaşmaya varmaması durumunda bir “erteleme dalgasının” gelebileceğini söylüyor. Grevden önce senaryolarının tamamlandığı diğer bazı yapımların ise çekimlerine devam ediliyor. Bununla birlikte grevden en çok etkilenmesi beklenen bazı yapımlar da belirsiz bir sürece girmiş durumda.

- Reklam -

Hollywood’daki en son grev 2007-2008 yıllarında gerçekleştirilmiş ve toplam 100 gün sürmüştü. Grev sonucunda eğlence sektörü 2,1 milyar dolar kaybederken pek çok dizi iptal edilmiş, sezonlarını kısaltmış ya da ertelenmişti.

Hollywood Senaristleri Grevi Sebebiyle Ara Verilen Yapımlar

Gece Şovları

Grev ilk etkisini Jimmy Fallon’ın sunduğu The Tonight Show, Seth Meyers’lı Late Night, Stephen Colbert’ın sunduğu The Late Show, Jimmy Kimmel Live! gibi gece şovları üzerinden gösterdi. Programlar yayın takvimlerini takip edememeleri üzerine yapımların eski tekrarları yayına verilmeye başlandı.

Stranger Things

Stranger Things yaratıcıları Matt ve Ross Duffer, grev devam ederken beşinci ve son sezonun prodüksiyonunun başlamayacağını söyledi. Yazarlar, Ağustos 2022’de merakla beklenen Netflix dizisinin 5. sezonu için çalışmaya başladıklarını doğrulamıştı. Ancak grev başladığından bu yana son sezonun senaryoların bitip bitmediği netlik kazanmadı.

Cobra Kai

Cobra Kai’nin ortak yaratıcısı Jon Hurwitz, 2 Mayıs’ta Netflix dizisinin yazarlar odasında “kalemin kapağını kapattıklarını” doğrulamıştı. Serinin yaratıcısı Hurwitz sosyal medyadan sert bir çıkış yapmış ve takipçileri ile şunları paylaşmıştı:

“Grevden nefret ediyoruz ama mecbur kalırsak en sert greve biz gideriz.”

Abbott Elementary

Abbott Elementary yazarı Brittani Nichols, Democracy Now!’a ABC dizisinin üçüncü sezon senaryosu için grevin başladığı haftada yazar odasına dönmeyi planladıklarını söylemişti. Nichols 3. sezonun bölüm sayısının önemli ölçüde düşebileceğini açıkladı.

 “Biz bölümleri yayınlarken yeni bölümleri yazan bir diziyiz ve bu nedenle bu grev önemli bir süre devam ederse dizimiz zamanında çıkmayacak.”

The Handmaid’s Tale

Margaret Atwood uyarlaması The Handmaid’s Tale dizisinin yardımcı yapımcısı Yahlin Chang, Reuters’a verdiği demeçte Hulu’nun yaz aylarında çekimlerine başlaması planlanan The Handmaid’s Tale’ın altıncı ve son sezon senaryosunun grev nedeniyle yazılmadığını paylaştı. Chang buna ek olarak sadece bazı erken bölümlerin yazıldığını söyledi.

Yellowjackets

Serinin ortak yaratıcısı Ashley Lyle, Showtime dizisi senaryosunu yazmaya yeni giriştiklerini ve greve gidildiğinde yazmaya başlayalı henüz bir gün olduğunu söyledi. Lyle sosyal medyadan yazım sürecinin çok iyi başladığını paylaştı ve geri dönmek için heyecanlı olduğunu belirtti:

“Çok güzel, yaratıcı olarak etkileyici ve eğlenceli bir süreçti. Amerikan Yazarlar Birliği’nin adil bir anlaşma yapmasından sonra geri dönmeyi dört gözle bekliyorum.”

Hacks

Dizinin yaratıcısı Jen Statsky, grev sırasında üçüncü sezonun çekimlerine ara verildiğini doğruladı. Statsky sosyal medyadan paylaştığı gönderide senarist ve yazarların önemine dikkat çekti:

“Yazım üretim ve sonrası dahil olmak üzere sürecin her aşamasında gerçekleşir. Dizileri ve filmleri iyi yapan şey bu. Onları mümkün kılan şey bu.”

Unstable

Netflix’in Rob Lowe komedisi Unstable’ın mart ayında başlayan ikinci sezon hazırlıklarına ara verildi. Deadline’ın haberine göre yapımcılara gönderilmesi beklenen sekiz senaryodan altısı grev başlamadan önce tamamlanmıştı.

Blade

Mahershala Ali’nin başrolünde oynadığı ve çıkış tarihi sürekli öne atılan Marvel filmi Blade’in ön prodüksiyonu durduruldu. Çekimlerin mayıs ayında başlayacağı söyleniyordu ancak yazar Nic Pizzolatto’nun grevden önce senaryonun yeni bir versiyonunu tamamlamak için zamanı olmadığı tahmin ediliyor. Yeni dönem Marvel filminin 6 Eylül 2024’te vizyona girmesi planlansa da yapımın bir erteleme alıp almayacağı ise henüz belirsiz.

Night Court

Deadline’ın yaptığı habere göre NBC imzalı dizi Night Court’un ikinci sezon senaryo çalışmaları durduruldu.

Power Book III: Raising Kanan

Starz’ın Amerikan suç ve drama dizisi Power Book III: Raising Kanan’ın da yazarlar odasının kapatıldığı bildirildi

Daredevil: Born Again

Charlie Cox ve Vincent D’Onofrio’nun başrollerinde yer aldığı Daredevil: Born Again de grevden etkilenen bir diğer yapım. Ancak prodüksiyonun durmasının sebebi ise Amerikan Yazarlar Birliği’nin grev için çekim yapılacak bölgede bir bilet dağıtması oldu. Teamster ve IATSE üyelerinin bölgeden ayrılmayı reddetmesi üzerine çekimler durduruldu. Çekimlerin ilerleyen günlerde devam etmesi bekleniyor.

Loot

The Hollywood Reporter’a göre, Apple dizisi Loot’un ikinci sezon prodüksiyonu “grev kararı çekimleri kesintiye uğrattıktan sonra” durduruldu. Buna ek olarak dizinin yıldızı Maya Rudolph’un da çekimlere devam etmek istemediği söylentiler arasında. Projeye dahil olan bir isim sürecin beklemede olduğunu ve çekimlere ne zaman devam edeceklerini bilmediklerini söyledi.

Severance

Amerikan Yazarlar Birliği üyelerinin stüdyo dışında gösteri yapması üzerine durduruldu. Teamsters üyelerinin grev hattını geçmeyi reddetmesi sonrası Severance dizisi de askıya alındı

Evil

Yazar Starlee Kine, Paramount+ dizisi Evil’ın “küçük bir daire içinde yürüyen bir avuç insanın o günkü çekimlerine mal olmasından” sonra çekimleri durdurduğunu paylaştı. Diğer taraftan Variety’nin haberine göre grev sırasında yakın bölgede herhangi bir çekim yapılmadığını açıkladı. Bununla birlikte dizisinin dördüncü sezon prodüksiyonun bir oyuncunun kişisel bir mesele nedeniyle izin almasının ardından erken sona erdiğini iddia ediliyor.

The Venery of Samantha Bird

Starz dizisi The Venery of Samantha Bird, çekim için yazılması beklenen son iki bölümün kalmasına rağmen Montreal’deki prodüksiyonu durdurdu.

Big Mouth

Netflix’in Big Mouth adlı animasyon dizisi de son sezonunun yazılmasından bu yana altı hafta geçmesine rağmen grev nedeniyle durduruldu. Dizi prodüksiyonunun ağustos ayında bitmesi bekleniyordu.

A Knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight’

Yazar George R.R. Martin, tüm zamanların en çok izlenen yapımları arasındaki Game of Thrones’un öncesini anlatan A Knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight’ın yazar odasının da grev “süresi boyunca kapalı” olduğunu doğruladı.

Jeopardy!

Grevdeki yazarlarla dayanışma içinde olan Mayim Bialik yaz tatilinden önceki son kayıt haftasında olmasına rağmen Jeopardy!’nin sunucu koltuğunda yer almayı reddediyor. Bialik’in yarışma programında sunuculuk görevlerini paylaştığı Ken Jennings’in sunuculuğu devralacağı ve dizinin sezonun son bölümlerinin çekileceği de bildiriliyor.

The Last of Us

HBO imzalı The Last of Us’ın ikinci sezon oyuncu seçimlerinin grev nedeniyle askıya alındığı bildiriliyor. Raporda, “Sezonun çekimlerinin 2024’ün başlarında Vancouver’da başlaması umut ediliyor” denilirken ikinci sezon için henüz bir senaryo yazılmadığı bildirildi. Dizinin ortak yaratıcısı Craig Mazin’in greve katıldığı söylenirken Neil Druckmann’ın da şu anda The Last of Us’ın ikinci sezonu üzerinde çalışmadığı iddia ediliyor.

Çekimlerine Devam Edilen Yapımlar

Bazı yapımların ise senaryoları grev öncesinde tamamlandığı için prodüksiyon sürecinin devam edeceği bildirildi. Bunlar arasında House of the Dragon, The Lord of the Rings: The Rings of Power ve Andor gibi yapımlar bulunuyor.

George R.R. Martin, House of the Dragon dizisinin her bölüm senaryosunun “dört ya da beş farklı taslaktan geçtiğini ve bu şekilde tamamlandığını,” aktardı. Amerikalı yazar dizinin ikinci sezon senaryosunun aylar önce tamamlandığını ve bir revizyondan geçmeyeceğini söyledi.

Siz bu Hollywood senaristleri grevi hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir ve kültür dünyasından anında haberdar olmak için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Yahoo! News

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version