in , ,

OpenAI, Scarlett Johansson’ın Sesi Gibi Duyulan ChatGPT Sesini Kullanımdan Kaldırdı

OpenAI, ChatGPT hakkında dikkat çeken bir geri adım attı ve Scarlett Johansson’ın sesine benzeyen yapay zekâ sesini kullanımdan kaldırdı.

Scarlett Johansson Sesine Benzeyen ChatGPT Sesi Kaldırıldı
- Reklam -
- Reklam -

Yapay zekâ alanında öncü girişim OpenAI, kısa süre önce tanıttığı sesli sohbet robotu ChatGPT-4o’nun bir sesinin, Scarlett Johansson’ın Her filmindeki YZ asistanının sesine çok benzediği eleştirilerinin ardından o sesi askıya aldığını duyurdu.

Sky adlı ses, OpenAI’ın önceki hafta kullanıcıların sesli sorular sorabildiği GPT-4o sürümünün bir parçasıydı. Pek çok kullanıcı, Sky sesinin 2013 yapımı Her filminde Scarlett Johansson’ın canlandırdığı yapay zekâ asistanı Samantha’nın sesine çok benzediğini fark etti. Hatta OpenAI CEO’su Sam Altman, yeni sürümün lansmanının ardından sosyal medyada sadece “her” yazarak bu benzerliğe gönderme yapmıştı.

Şirket pazartesi günü yayımladığı bir açıklamada, “Yapay zekâ seslerinin kasten bir ünlünün ayırt edici sesini taklit etmemesi gerektiğine inanıyoruz. Sky’ın sesi Scarlett Johansson’ın taklidi değil, profesyonel bir başka oyuncunun kendi doğal konuşma sesine aittir,” ifadelerini kullandı. Ses sanatçılarının isimlerini gizlilik gerekçesiyle paylaşamayacaklarını belirten OpenAI, Sky sesinin kullanımını durdurduklarını bildirdi.

- Reklam -

Her Scarlett Johansson

Scarlett Johansson benzeri ses, NBC’nin Saturday Night Live programında komedyen eşi Colin Jost üzerinden yapılan bir şakanın da konusu oldu. Michael Che tarafından yazılan şaka, Jost’un Weekend Update segmentinde yer aldı. Jost, “ChatGPT, Scarlett Johansson’ın ‘Her’ filmindeki yapay zekâ karakterinden ilham alan yeni bir sesli asistan özelliği yayınladı, ki ben o filmi izlemeye hiç zahmet etmedim çünkü o beden olmadan, dinlemenin ne anlamı var?” diye okudu ve ardından utanarak gülmeye başladı. Söz konusu diyalogu hemen aşağıdan dinleyebilirsiniz. (2:20’de başlıyor.)

YouTube video

Scarlett Johansson, OpenAI’nın ChatGPT Sesini Duyduktan Sonra Şok Oldu

OpenAI CEO’su Altman daha önceki bir röportajında Her filminin en sevdiği yapım olduğunu söylemişti. Filmde Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson tarafından seslendirilen bir yapay zekâ asistanına aşık olan bir adamı canlandırıyordu.

Şirketin benzer ses konusunda Johansson veya temsilcileriyle iletişime geçip geçmediği belirsizdi. Johansson bir açıklama yaparak Altman’ın kendisine ChatGPT’ye sesini vermesi için ulaşmaya çalıştığını ancak bunu reddettiğini belirtti. Demo kaydını duyduğunda ise şok olduğunu, öfkelendiğini ve Altman’ın kendi sesine bu kadar benzeyen bir ses kullanma girişiminde bulunmasına inanamadığını dile getirdi.

- Reklam -

ChatGPT 4o

OpenAI, ChatGPT’nin seslerini belirlerken ses oyunculuğu sektörüyle yakın çalıştıklarını ve her oyuncuya üst düzey ücretlerden fazlası ödendiğini kaydetti. Şirket, sesli sohbet özelliğini ilk kez geçen eylül ayında devreye almış, ödüllü yapımcılar ve yönetmenlerle çalışarak seçmeleri gerçekleştirmişti.

İnsan sesi ve yapay zekânın bir arada olduğu Her filmi referansıyla akıllara kazınan bu gelişme, YZ’nin insansı özelliklerinin etik sınırlarını da bir kez daha gündeme getiriyor. Önümüzdeki dönemde bu tür diyalogların artarak süreceği tahmin ediliyor.

Artık ChatGPT ile özdeşleşmiş sesin kullanımdan kaldırılması hakkında sizler ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Deadline

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for mit mit dedi ki:

    Sükseyi yaptınız, sesi kaldırdınız. Davalık olurdunuz çünkü… Az üçkâğıtçı değilsiniz :slight_smile:

  2. Avatar for nefarrias_bredd nefarrias_bredd dedi ki:

    Yine de davalık olacaklar gibi görünüyor. Scarlett reyiz durumdan memnun değiliz hukuki süreç başlattık diye açıklama yapmış. Burda openai ağır batırdı gibi görünüyor, bakalım heyecanlı şeyler olacak.

  3. Avatar for magicalbronze magicalbronze dedi ki:

    Scarlett Johansson, Disney’e bile dava açmış ve istediğini elde etmiş birisi. Tadını aldı bir kere, bence de dava açmadan durmaz…

    Ancak OpenAI, “biz kiminle çalıştığımızı açıklamıyoruz gizlilik gereği yeaa” ayaklarını bırakır, “sesin gerçek sahibi bu arkadaş” der ve kamuoyunu ikna edebilirse o zaman farklı şeyler konuşuyor oluruz.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Çukur - Hiroko Oyamada | Haftanın Kitabı #322

Çukur – Hiroko Oyamada | Haftanın Kitabı #322

Cillian Murphy, 28 Years Later Filminde Başrolde Yer Alacak

Kesinleşti: Cillian Murphy, “28 Years Later” Filminde Başrolde Yer Alacak