in

Scarlett Johansson, Black Widow’da Zarara Uğratıldığı Gerekçesiyle Disney’e Dava Açtı

Scarlett Johansson, Disney ile mahkemelik oldu. Ünlü oyuncu, Black Widow filminin Disney+’ta yayınlanmasının kendisini zarara uğrattığını öne sürerek dev şirkete dava açtı.

Scarlett Johansson, Black Widow Disney Dava
- Reklam -
- Reklam -

Scarlett Johansson, Walt Disney şirketine dava açtı. Black Widow filminin sinemalar ile aynı anda Disney+ üzerinden yayınlanmasıyla birlikte filmin yıldızının açtığı davanın sebebi ve perde arkası netleşmeye başladı.

COVİD-19 pandemisi sinema sektörünü oldukça etkiledi. Sinemalara gidemeyen ya da gitmek istemeyen seyirciler için dev şirket aynı zamanda filmi dijital yayın platformları üzerinden yayınlamaya başladı. Bunun en büyük örneği geçen yıl sonunda Warner Bros. gösterdi ve 2021’de çıkacak filmlerinin tamamını aynı gün HBO Max üzerinden de ücretsiz sunacağını açıkladı. Fakat bu durum sinema salonları, prodüksiyon şirketleri ve oyuncular üzerinde tepkiler doğurdu. Scarlett Johansson’ın Disney’e açtığı dava da, şirketlerin izlediği bu hibrit (sinema-yayın platformu) sisteminin yansımalarının en net izlenebildiği durumlardan birisi.

Scarlett Johansson Disney Şirketine Neden Dava Açtı?

Oyuncuların filmlerden aldığı gelirler, filmin gişede elde edeceği gelirin bir kısmı ve gişe gelirinin belirli bir miktarı geçmesiyle verilen artı ödeneklerden oluşuyor. Bu durum genellikle “back end” anlaşması olarak biliniyor. Oyunculara gişeden pay vermek çoğu zaman şirketler için belirli avantajlar oluşturuyor. Böylelikle yatırım için gereken miktar, set ve başka türlü ihtiyaçlar için kullanılabiliyor. Bu durum aynı zamanda oyuncular için de oldukça kârlı bir durum. Çoğu zaman oyuncular film için anlaştıkları miktardan daha fazlasını “back end” sayesinde kazanabiliyorlar.

- Reklam -

Fakat bu tür anlaşmalar genellikle sinemada özel bir izlenme payının olacağının garantisiyle yapılıyor. Böylelikle sektörün içindeki her isim belirli bir gişe beklentisi -ve bu gişenin kendilerine olacak dönütünü- oluşturuyorlar. Johansson’ın davası aslında tam olarak buradan kaynaklanıyor.

Black Widow filminin Disney+ üzerinden yayınlanmasıyla birlikte Scarlett Johansson’ın filmin gelirinden alacağı miktarın azaldığını iddia etti. Dolayısıyla zarar ettiğini açıklayan ünlü film yıldızı Walt Disney şirketine dava açtı.

Black Widow Disney Dava

Scarlett Johansson’ın Hamlesine Disney’den Tepki Gecikmedi

Johansson’ın dava açması üzerine şirketin yaptığı açıklamada ise dikkat çekici. Şirket, yapılan açıklamada, “Bu dosyanın hiçbir değeri yoktur. Koronavirüs pandemisinin etkileri hâlâ devam ederken böylesi bir davanın açılmış olması oldukça üzücüdür,” ifadelerini kullandı. Açıklamanın devamında ise, “Black Widow filminin Premium üyelik ile Disney+ üzerinden gösterime çıkarılmış olmasının, oyuncu Scarlett Johansson’ın şimdiye kadar aldığı 20 milyon doların üzerine ek bir gelir katacağı” noktasına da vurgu yapıldı.

- Reklam -

Ünlü oyuncunun avukatı ise yaptığı açıklamada Disney’in filmi kendi yayın platformu üzerinden yayınlayarak hem abone sayısını hem de şirketin değerini artırmayı hedeflediğini söyledi. Böylece şirket yetkililerinin sadece kendi ceplerini doldurmayı amaçladıklarını savundu. Ayrıca Wall Street Journal’a göre, filmin Disney+ üzerinden yayınlanması Johansson’ın 50 milyon dolar mali kayba uğramasına neden oldu.

Scarlett Johansson’ın davası sadece Disney özelinde değil sinema sektöründe oldukça önemli bir dönüm noktası olarak anılabilir. Eğer Johansson davayı kazanırsa birçok oyuncunun da benzer davaları düşünmesinin önü açılabilir.

Scarlett Johansson‘ın mahkeme hamlesi konusunda sizler neler düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Screen Rant

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Brooklyn Nine-Nine 8. Sezon Fragman Final

Brooklyn Nine-Nine 8. Sezon Fragmanı Yayınlandı: Final Zamanı

tom hanks wes anderson

Tom Hanks, Wes Anderson’ın Yeni Filminde Rol Alacak