in , ,

2023 Nobel Tıp Ödülü COVID-19’a Yönelik mRNA Aşılarına Katkı Sağlayan Katalin Kariko ve Drew Weissman’ın Oldu

2023 Nobel Tıp Ödülü sahiplerini buldu. Macar Katalin Karikó ve ABD’li Drew Weissman, COVID-19’a karşı mRNA aşılarının geliştirilmesini sağlayan keşifleri nedeniyle ödülün sahibi oldu.

2023 Nobel Tıp Ödülü Kazananları
- Reklam -
- Reklam -

2023 Nobel Tıp Ödülü’nde kazanan isimler belli oldu. Bu yılki ödül COVID-19’un yayılmasını azaltmada en önemli araçlardan birisi olarak gösterilen mRNA aşıları üzerindeki çalışmalarından dolayı Katalin Karikó ve Drew Weissman’a verildi.

Nobel Ödül Komitesi, bilimsel başarının zirvesi olarak görülen ödülün yeni sahiplerini bugün İsveç’teki basın toplantısında açıkladı.

Komite, bilim insanlarının “mRNA’nın bağışıklık sistemimizle nasıl etkileşime girdiğine dair anlayışımızı temelden değiştirdiğini” söylerken araştırmacıların bulgularını “çığır açıcı” olarak tanımladı.

- Reklam -

Karikó ve Weissman’ın sonuçlarını ilk defa 2005 yılında yayınladıkları makalenin o dönemde çok az ilgi gördüğü, ancak daha sonra koronavirüs pandemisi sırasında insanlığa hizmet eden kritik öneme sahip gelişmelerin temelinde kullanıldığı ifade edildi.

2023 Nobel Tıp Ödülü Kazananları - Katalin Karikó - Drew Weissman

Komite yaptığı açıklamada, “Ödül sahipleri, modern zamanlarda insan sağlığına yönelik en büyük tehditlerden biri sırasında benzeri görülmemiş bir aşı geliştirme hızına katkıda bulundular,” şeklinde konuştu.

Nobel Tıp Ödülü komitesi üyesi Rickard Sandberg ise şu açıklamayı yaptı:

“mRNA aşıları diğer COVID-19 aşılarıyla birlikte 13 milyar dozdan fazla uygulandı. Birlikte milyonlarca hayat kurtardılar. COVID-19’u önlediler, genel hastalık yükünü azalttılar ve toplumların yeniden açılmasını sağladılar.”

2023 Nobel Tıp Ödülü Kazananları mRNA Aşılarının Mimarlarından Oldu

Macar asıllı Amerikalı bir biyokimyacı olan Katalin Karikó ve Amerikalı doktor Drew Weissman, Pennsylvania Üniversitesi’nde profesör olarak görev alıyorlar. İkilinin çalışmaları, Pfizer ve Almanya merkezli ortağı BioNTech’in yanı sıra Moderna’nın RNA veya mRNA kullanan aşılar üretmek için yeni bir yaklaşım yaratmalarında da etkin rol oynadı.

Devrim niteliğindeki bu teknolojinin tıpta yeni bir sayfa açtı. Potansiyel olarak sıtma, RSV ve HIV gibi diğer hastalıklara karşı aşı geliştirmek için de kullanılabileceği kaydedildi. Ayrıca kanser gibi hastalıklara karşı kişiselleştirilmiş aşıların geliştirilebileceğine dair yeni bir yaklaşım da sundu.

- Reklam -

2023 Nobel Tıp Ödülü Kazananları - Katalin Karikó ve Drew Weissman

Nobel komitesi, mRNA aşılarının hızlı gelişiminin diğer bulaşıcı hastalıklara karşı aşıların da önünü açtığına dikkat çekerken bu tedavinin “terapötik proteinleri iletmek ve bazı kanser türlerini tedavi etmek için de kullanılabileceğini” sözlerine ekledi.

Pennsylvania Üniversitesi’nden Larry Jameson, bilim insanlarının “dünyayı değiştirdiğini” ifade ederken şu şekilde konuştu:

“Hayatımızın en büyük halk sağlığı krizi sırasında insanlık, aşı geliştiricileri Dr. Weissman ve Dr. Karikó’nun sayısız hayat kurtaran ve pandemiden çıkış yolunu açan keşiflerine güvendi. Kati ve Drew tıp üzerinde kalıcı bir iz bıraktılar.”

Ödülü kazananlara, 11 milyon kron (yaklaşık 26.5 milyon TL) veriliyor. Nobel Vakfı, geçen haftalarda ödül miktarını artırdıklarını duyurmuştu.

Bugün İsveç’te başlayan Nobel Ödülleri sezonu önümüzdeki günlerde fizik, kimya, edebiyat ve ekonomi dallarında açıklanacak ödüllerle devam edecek. Nobel Barış Ödülü ise cuma günü Norveç’te açıklanacak.

2023 Nobel Tıp Ödülü’nü kazanan isimler hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: CNN

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Meksika Açmazı Film Fragman

Mizah Programı “Meksika Açmazı”nın Film Uyarlamasından İlk Fragman

Tesisatın Gizemi - Özgür Taburoğlu - Kapak

Özgür Taburoğlu’nun Yeni Kitabı “Tesisatın Gizemi” Okurla Buluşuyor