in ,

Amerika Yerlilerine Ait 4.500 Yıllık Kanolar Gün Yüzüne Çıkarıldı

Wisconsin’deki bir gölde yapılan son arkeolojik çalışmalar ile en eskisi 4.500 yıl öncesine dayanan en az on Amerika Yerlisi kanosu bulundu.

Amerika Yerlilerine Ait 4.500 Yıllık Kanolar Bulundu
- Reklam -
- Reklam -

Wisconsin’de bulunan Mendota Gölü’nde gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalar sırasında en az 10 adet Amerika Yerlileri kanoları gün yüzüne çıkarıldı. Bu önemli buluntular arasında yer alan 4.500 yıl öncesine ait kano, Büyük Göller bölgesinde bulunan en eski örneğini temsil ediyor.

Wisconsin Tarihi Topluluğu’ndan deniz arkeologları ve Ho-Chunk Ulusu üyeleri tarafından yapılan ortak çalışmalar sayesinde ortaya çıkarılan kanolar, bölgenin binlerce yıl öncesine uzanan geçmişine ışık tutuyor. İlk olarak 2021 ve 2022 yıllarında iki adet kano bulunmuş, ancak sonraki dalışlar gölün daha fazla eseri sakladığını göstermişti. Arkeologlar şu ana kadar 10 farklı kano tespit etti ve suda kalan belirsiz bir ahşap yığınının da 11. kanoya ait olabileceğini düşünüyor.

Wisconsin Tarihi Topluluğu Devlet Arkeologu Dr. Amy Rosebrough, bulgularla ilgili olarak şunları söyledi:

- Reklam -

“İlk başta Lake Mendota’da münferit bir keşif sandığımız şey, binlerce yıl boyunca bu bölgede yaşayan ve var olan insanlar hakkında bize çok şey anlatacak önemli bir arkeolojik alan haline geldi. Ayrıca bu buluntular, zaman içinde meydana gelen büyük çevresel değişimler için de yeni kanıtlar sunuyor.”

Amerika Yerlilerine Ait 4.500 Yıllık Kanolar Bulundu

Radyokarbon tarihlendirme ve ahşap tür analizleri, en eski oyma teknesi tür olarak kütük kavağından yapılmış ve M.Ö. 2500 yıllarına ait olduğunu gösteriyor. Bu da onu Büyük Göller bölgesinde bulunan türünün en eski örneği kılıyor.

Kalıntılar, muhtemelen bir zamanlar kıyı şeridi olan ancak bölgedeki çevresel değişimlerden dolayı daha sonra sular altında kalan 240 metre uzunluğundaki bir şeritte bulundu.

4.500 Yıllık Tarih: Gölde Bulunan Amerika Yerlileri Kanoları Geçmiş Yaşam Tarzına Dair Önemli Bulgular Sağlıyor

Amerika Yerlilerine Ait 4.500 Yıllık Kanolar Gün Yüzüne Çıkarıldı

Ho-Chunk Ulusu Kabilesi Tarihi Koruma Görevlisi Bill Quackenbush da şöyle dedi:

“Bu kanoları kendi gözleriyle görmek güçlü bir deneyim ve atalarımızın kuşaklar boyu aktardığı geniş sözlü geleneklerden bildiğimiz şeylerin somut bir temsilini oluşturuyor. Elimizdeki teknoloji ve araçları kullanarak bu yerden neler öğrenebileceğimizi görmek için heyecanlıyız ve atalarımızın kalıcı hikâyelerini ve zekâsını paylaşmaya devam etmek istiyoruz.”

Wisconsin Tarihi Topluluğu ile Kabilelerin Tarihi Koruma Görevlileri, kayıkların hassas durumları nedeniyle daha fazla suda kalan kanoları çıkarmamaya karar verdi. Ancak 2021 ve 2022’de çıkarılan iki kano, koruma sürecinden geçmek üzere Madison’daki Eyalet Arşiv Koruma Tesisi’ne getirildi. Bu zorlu sürecin 2026 yılına kadar tamamlanması bekleniyor.

- Reklam -

Bu tür buluntular ABD’nin başka yerlerinde de yapıldı. 2017’de iki tekneci, Louisiana’daki Kızıl Nehir’de seyir halindeyken çamurların altına gömülü devasa bir Amerika Yerlisi kayığına rastladı. Tek bir oyulmuş kütük gövdesinden yapılmış olan tekne, yaklaşık 10,2 metre uzunluğunda ve 90 santimetre genişliğindeydi. Bu Amerika’dan Okyanusya’ya, Afrika’dan Avrasya’ya kadar dünyanın dört bir yanında bulunan eski bir tekne yapım tarzıydı.

Amerika Yerlilerine Ait 4.500 Yıllık Kanolar Bulundu

Gölün daha fazla gizli kalmış yerlerini barındırdığı düşünülüyor. Dr. Rosebrough sözlerine şunları ekliyor:

“Mendota Gölü’nde çalışmak zor ancak görüş alanı kısıtlı olan dalış görevleri ve bu yaz kullanabileceğimiz tahribatsız uzaktan algılama tekniklerini araştırıyoruz.”

Arkeologlar, kazı çalışmalarına paralel olarak bu tarihöncesi alanla ilgili daha fazla bilgi edinmek için göl üzerinde tahribatsız keşif çalışmaları gerçekleştirmeyi sürdürüyor. Her ne kadar Büyük Göller, Mendota Gölü’nden çok daha büyük olsa da Dr. Rosebrough’a göre güney-merkezi Wisconsin’deki bu göl, arkeolojik potansiyeli açısından küçük ama güçlü bir bölge oluyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Amerika Yerlilerinin Kutsal Mağaraları Açık Artırmada Satışa Çıkarıldı

Binlerce yıl öncesine ışık tutan ve Amerika Yerlilerinin bu bölgede nasıl yaşadıklarını gösteren buluntularla ilgili yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynaklar: IFL Science, NY Post

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Attack on Titan Müzikali

“Attack on Titan” Müzikali Prömiyer Yapmaya Hazırlanıyor

Cinemapink by Maximum: Marka, İş Bankası ile İşbirliği Yaptı

CinemaPink ve İş Bankası İşbirliğine Gitti: Sinema Salonu Zincirinin Yeni Adı “Cinemapink by Maximum” Oldu