in , ,

19. Yüzyılda Bir İngiliz Subayının Asya Yolculuğunu Anlatan “Asya’da Kılık Değiştirerek Yolculuk” Kitabı Raflarda

Charles Edward Stewart imzalı “Asya’da Kılık Değiştirerek Yolculuk” kitabı Türkçe raflarındaki yerini alıyor.

Asya’da Kılık Değiştirerek Yolculuk Kitabı Okurla Buluştu
- Reklam -
- Reklam -

Charles Edward Stewart tarafından kaleme alınan Asya’da Kılık Değiştirerek Yolculuk eseri Kronik Kitap etiketiyle okurun karşısına çıkıyor.

Soylu bir İngiliz ailesinin çocuğu olarak 23 Şubat 1836 tarihinde doğan Charles Edward Stewart, askerlik kariyerine 18 yaşındayken Hindistan’daki Kraliyet 27. Inniskilling Alayı’nda başladı. 1857 senesinde irtibat subayı olarak 8. Pencab Piyade Alayı’na atandı. O dönem Hindistan’da yaşanan Sepoy İsyanı’nı bastırmak için çeşitli harekâtlara katıldı. Asya coğrafyasında hem asker hem diplomat olarak sayısız görevde bulundu.

Stewart gezi yazılarını ve anılarını kaleme aldığı Asya’da Kılık Değiştirerek Yolculuk kitabında 50 yıl boyunca şahit olduğu Doğu dünyasının tasvirlerine yer veriyor.

- Reklam -

Orijinal adı Through Persia in Disguise; with Reminiscences of the Indian Mutiny olan Asya’da Kılık Değiştirerek Yolculuk kitabı kendi dilinde ilk defa 2011 yılında yayımlandı. Eser, diplomatik ve askerî görevler nedeniyle Hindistan, Afganistan, İran, Rusya, Anadolu, Kızıl Deniz, Suriye ve Musul gibi coğrafyaları gezen İngiliz subayı Charles Edward Stewart’ın hatıralarını bir araya getiriyor.

Asya’da Kılık Değiştirerek Yolculuk – Charles Edward Stewart | Arka Kapak Tanıtımı

Asya’da Kılık Değiştirerek Yolculuk - Charles Edward Stewart

Bir İngiliz Subayının Anadolu, İran ve Hindistan Hatıraları

Büyük Britanya’nın altın çağında çeşitli diplomatik ve askerî görevlerle Hindistan’dan Afganistan’a, İran’dan Rusya’ya, Anadolu’dan Kızıl Deniz’e, Suriye’den Musul’a kadar Doğu dünyasının hemen hemen her bölgesini gezen Seylan doğumlu İngiliz subayı ve diplomatı Charles Edward Stewart’ın kaleme aldığı Asya’da Kılık Değiştirerek Yolculuk sizleri 19. yüzyıl dünyasının renkli ve bir o kadar da zorlu dünyasına götürecek.

- Reklam -

Eserde bir yandan Hindistan yerlilerinin İngiliz boyunduruğuna karşı son bir gayretle giriştikleri başarısız başkaldırı hareketi, Afgan kabilelerinin İngilizlere karşı amansız direnişi, Sultan Abdülhamid’in tahta çıkışının ilk yıllarında İstanbul’un durumu, 93 Harbi sonrasında Anadolu’da hüküm süren açlık ve sefalet, Kaçar Hanedanı idaresindeki İran’ın her bakımdan perişan vaziyeti anlatılmakta, bir yandan da İngiltere ile Rusya’nın Kırım Harbi sonrasında yeniden kızışan rekabetinin heyecanlı bir İngiliz subayının gözünden nasıl göründüğü tasvir edilmektedir.

Yazar Hristiyan kimliğiyle Doğu’daki dindaşlarının durumundan ve misyonerlik faaliyetlerinden söz etmekte, Doğu Hristiyanlığının özellikle de Kaçar Hanedanı’nın idaresindeki İran’a ve Osmanlı’ya bakışını yansıtmaktadır. Rusya’nın Türkistan’daki işgalleri sırasında karşılaştığı son ve destansı direnişi, yani Göktepe Savaşı’nı yakından takip eden yazar Türkistan Türkmenlerinin siyasi, sosyal, kültürel ve askerî durumları hakkında birinci elden bilgiler sunmaktadır. 19. yüzyılın son çeyreğinden itibaren yaygınlaşan petrolün gemilerde ve trenlerde kullanımı uygulaması da yazarın ilgi duyduğu konular arasındadır.Asya’da Kılık Değiştirerek Yolculuk, 19. yüzyılda büyük değişimlere sahne olan Asya’daki gelişmelere şahit olan bir İngiliz subayının 50 yıllık hatıralarını ve Doğu dünyasını tasvirini kapsıyor.

Toplamda 464 sayfadan oluşan eserin tercümesini Resul Şahsi üstleniyor. Kapak tasarımı Kutan Ural tarafından gerçekleştirilen eser, Ocak 2024 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Charles Edward Stewart’ın Asya’da Kılık Değiştirerek Yolculuk kitabı hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Yeni kitap haberleri için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Palworld İki Haftada 1.3 Milyon Oyuncu Kaybetti

“Palworld” Oyununda Rekor Düşüş: İki Haftada 1.3 Milyon Oyuncu Kaybetti

David Fincher'ın Klasik Gerilim Filmi The Game Dizi Oluyor

“The Game” Dizi Oluyor: David Fincher Klasiği, “Scream”in Yaratıcısıyla Yeniden Hayat Buluyor