in ,

Ay’ı Kolonileştirme Projesinde Kritik Adım: Bakterilerin Yardımıyla Ay’da Tarım Yapılabileceği Ortaya Çıktı

Ay’da tarım yapabilmek için bakterilerden yardım alınabileceği ortaya çıktı. Bilim insanları, Dünya’nın uydusundan alınan toprakta tütün yetiştirmeyi başardı.

Ay'da Tarım Bakteriler Yardımıyla Yapılabilir
- Reklam -
- Reklam -

Ay’da tarım faaliyetleri yürütmek, Dünya’nın uydusunu kolonileştirmek adına önemli bir eşik. Bilim insanları şimdi bu kritik virajdan başarıyla dönebilecek bir adım atıyor.

Ay’da uzun vadeli üsler kurulması için düzenli bir gıda kaynağına ihtiyaç duyulması gerektiği yıllardır bilinen bir gerçek. Ancak uydumuzun toprağında basitçe mısır veya buğday ekerek sera ortamlarında yüksek verim beklemek şu an için pek de mümkün değil.

Yine de bilim insanları Ay tarımını mümkün kılacak adımları bir süredir atmaya çalışıyor. Bu önemli gelişmenin ilk adımları, Ocak 2019’da gerçekleştirilen Chang’e 4 görevi kapsamında Ay’da pamuk tohumunun başarıyla çimlenmesiyle atıldı. Yapılan bilimsel çalışmalarda uydumuzun düşük yerçekimi koşullarının, özellikle de Dünya’nın altıda biri kadar olan yerçekimi miktarının bitki gelişimi üzerinde olumlu etkileri olduğunu ortaya koydu. Ancak deneyde Ay toprağı kullanılmadı; bunun yerine düşük yerçekimi ve yüksek radyasyonun bitki gelişimine etkilerini değerlendirmeye odaklanıldı.

- Reklam -

Ay’da Tarım Bakteriler Yardımıyla Yapılabilir

Ay’da Tarım için Fosfor ve Bakteriler Yardımıyla Atılan Kritik Adım

Şimdi ise kısa bir süre önce yapılan bir çalışmada araştırmacılar önemli bir başarıya imza attı ve fosforun bitkiler için önemli bir besin olan bakterileri kullanarak elverişsiz Ay toprağını verimli hâle getirebileceklerini söyledi. Çin’deki bir laboratuvarda araştırmacılar, ay regoliti, yani simüle edilmiş Ay toprağı kullanılarak tütün çeşidi bir bitki yetiştirmeyi başardı.

Üç bakteri türü ile işlenen bu toprakta yetiştirilen bitkilerin, mikroplar olmadan aynı toprakta yetiştirilenlere göre daha uzun saplara, daha uzun köklere, ayrıca daha ağır ve daha geniş yaprak demetlerine sahip olduğu gözlendi.

Araştırmacılar bakterilerin toprağı daha asidik hâle getirdiğini belirtti. Bu düşük pH ortamı, çözünmeyen fosfat içeren minerallerin çözülmesine ve içlerindeki fosforun serbest bırakılmasına neden olarak bitkiler için fosforun daha fazla kullanılabilir hâle gelmesine yol açtı.

Communications Biology dergisinde yayımlanan çalışmanın başyazarı olan ve aynı zamanda Pekin’deki Çin Tarım Üniversitesi’nden araştırmacı Yitong Xia şunları söyledi:

“Bu bulguların önemi, bu mikropları ay regolitini gelecekteki ay seralarında bitki yetiştiriciliği için biyo-dostu enzimlere dönüştürmek için kullanabilmemizdir.”

Ay’da Tarım Bakteriler Yardımıyla Yapılabilir

Ay Toprağını Verimli Hâle Getirmek ve Tarım Yapmak Gerçekten Mümkün mü?

Geçen yıl yayımlanan bir başka çalışmada Amerika’daki araştırmacılar, Arabidopsis thaliana adlı çiçekli yabani bir otu, her biri yarım yüzyıldan daha uzun bir süre önce NASA görevleri sırasında toplanan gerçek ay toprağının bir gramını taşıyan yüksük büyüklüğündeki 12 kapta yetiştirdiler. Tere olarak da adlandırılan Arabidopsis, bilimsel araştırmalarda yaygın olarak kullanılan bir bitki. Bu çalışmada Arabidopsis büyüdü ama karşılaştırma amacıyla kullanılan Dünya’dan volkanik külde olduğu gibi büyümedi. Bu da ay toprağının daha verimli hale gelmek için biraz yardıma ihtiyacı olabileceğini düşündürdü.

- Reklam -

Yeni araştırma ise Nicotiana benthamiana olarak bilinen başka bir bitkiyi içeriyordu. Çalışma, gerçek Ay toprağının dünyada kısıtlı olması nedeniyle benzer kimyasal ve fiziksel özelliklere sahip toprak yaratmak için Çin’in Jilin eyaletindeki Changbai dağlarından alınan volkanik malzeme kullandı.

Çalışmada Bacillus mucilaginosus, Bacillus megaterium ve Pseudomonas fluorescens adlı üç bakteri türü kullanıldı. Araştırmacılar başka bakterileri de test ettiler fakat aynı olumlu etkileri üretmedi.

Ay’ı Kolonileştirme Projesinde Kritik Adım: Bakterilerin Yardımıyla Ay’da Tarım Yapılabileceği Ortaya Çıktı

“Yeni Yöntem Ekonomik Olarak Sürdürülebilir Bir Yol Sağlıyor”

Yitong Xia şunları söylüyor:

“Ay’ın bilimsel ve ekonomik potansiyelinin büyük olması nedeniyle gelecekte insanlı üsler kurmamız gerekecek. Ancak mürettebat üyeleri için nasıl yiyecek, oksijen ve su sağlayabiliriz? Tabii ki bunları roketlerle taşıyabiliriz fakat bu ekonomik olarak sürdürülemez bir seçenektir. Ay’da bitki yetiştirmek için bir sera, Dünya-Ay taşımacılığı ihtiyacını büyük ölçüde azaltabilir.”

Çalışmalarının diğer yollara kıyasla daha verimli olacağını söyleyen Xia, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Bizim tekniğimiz, Ay toprağına mikrobiyal iyileştirme uygulayarak onu daha verimli ve bitki yetiştiriciliği için uygun hale getiriyor. Çalışmamız, diğer planlara kıyasla çok daha az taşıma kapasitesi tüketimiyle aynı hedefe ulaşıyor.”

Siz bu bilimsel gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: FOX News

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for TheNameless TheNameless dedi ki:

    Sakın ola Dünya’yı düzene sokmaya veya tüketim alışkanlıklarını değiştirmeye çalışmayın.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Elon Musk'ın Hayatı Darren Aronofsky İmzası ile Film Oluyor

“Requiem for a Dream”in Yönetmeni Elon Musk’ın Hayatını Filme Uyarlıyor

Arcane 2. Sezon Çıkış Tarihi Duyuruldu

Netflix’in “League of Legends” Dizisi “Arcane”de 2. Sezon Tarihi Duyuruldu