in ,

Sırp Yazar Vladislav Bajac’ın İlhamını Ünlü Japon Masalından Aldığı “Bambu Kitabı” Türkçe Raflarında

Vladislav Bajac imzalı “Bambu Kitabı” Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Eser, ilhamını “Prenses Kaguya Masalı” olarak bilinen popüler Japon halk anlatısından alıyor.

Bambu Kitabı - Vladislav Bajac
- Reklam -
- Reklam -

Vladislav Bajac’ın Bambu Kitabı başlıklı romanı okurla buluşuyor. Kitap, Ketebe Yayınları etiketiyle yayımlanıyor.

Ketebe Yayınları Balkan kitaplığını genişletmeye devam ediyor. Daha önce Semezdin Mehmedinoviç, Meşe Selimoviç, İsmail Kadare, Milorad Paviç ve İvo Andriç gibi Balkan coğrafyasının önemli yazarlarını Türkçeye kazandıran yayınevi yoluna Sırp yazar Vladislav Bajac ile devam ediyor.

Şiir, öykü ve roman türlerinde eserler veren Vladislav Bajac 1954 yılında Belgrad’da doğdu. Filoloji eğitimi alan yazar 1993 yılında tarih, sanat, rock & roll ve arkeoloji alanında eserler veren Geopoetika yayınevini kurdu. Eserleri 20 dile kazandırılan Bajac, 2008 yılında Hamam Balkanija adlı romanıyla Uluslararası Balkanika Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. Bu kitap 2010 yılında Hamam Balkaniya ismiyle Türkçeye de kazandırıldı ve kendine has bir okur kitlesi edindi.

- Reklam -

Orijinal adı Knjiga o bambusu olan Bambu Kitabı kendi dilinde ilk defa 1989’da yayımlandı. Eser, şogunların ve samurayların kanlı dünyasından bambu ormanlarının dinginliğine çıkan bir rotada ilerliyor. Zen Budizmi’yle beslenen roman ilhamın Bambu Kesicisinin Hikâyesi olarak da bilinen Prenses Kaguya Masalı’ndan alıyor.

Bambu Kitabı – Vladislav Bajac | Arka Kapak Tanıtımı

Bambu Kitabı - Vladislav Bajac

Vladislav Bajac, birçok dile çevrilen ve büyük beğeni toplayan romanı Bambu Kitabı’nda, inşa ettiği masalsı atmosfer sayesinde okuruyla gerçek dünya arasına fantastik hikâyelerle örülü şeffaf bir perde geriyor. Ardından derin bir yeryüzü tecrübesi ve göz kamaştırıcı hikmet parıltıları ile dolu kahramanların kol gezdiği bir dünyada sersemletici, hayranlık uyandıran bir düşün içinde dolaştırıyor onları.

İlhamını Prenses Kaguya Masalı ya da Bambu Kesicisinin Hikâyesi olarak bilinen kadim bir Japon halk masalından alan Bambu Kitabı’nda Bajac, modern dünyanın bilgisini, geleneksel Japon öğretileriyle; doğumdan ölüme pek çok ritüelde yer alan ve yaşamın her aşamasında insana eşlik etmesi bakımından bilgelik kaynağı olarak görülen bambu bitkisinin sıradışılığıyla birleştiriyor. Kralların, şogunların, keskin kılıçlı samurayların, manastır rahiplerinin sessizlik içindeki bilgece yaşayışları; hayal kırıklıkları, vicdan azapları ve ikilemlerle birleşiyor. Kahramanların, kimi zaman kaybedip kimi zaman buldukları hatta bazen düşmanlarına dönüştükleri esrarengiz çemberler, kâh bir kimlik arayışına kâh mistik bir bütünleşme hissine sebep oluyor.

- Reklam -

Eserleri pek çok dile çevrilen, şiir, öykü ve romanlar yazan Bajac, ülkemizde çok sevilen Hamam Balkaniya romanından sonra ikinci kez Türkçede.

Toplamda 352 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini İbrahim Hakan Aydoğan ve Azra Blekiç Aydoğan birlikte üstleniyor. Romanın editörlüğü Büşra Coşkun’a, düzeltisi Rabia Şenol’a, kapak tasarımı Harun Tan’a ait. Kitap Ekim 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Vladislav Bajac’ın Bambu Kitabı hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Yeni kitap haberleri için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Invincible 2. Sezon Fragman - Prime Video

Prime Video’nun Yetişkinlere Yönelik Animasyon Dizisi “Invincible” Geri Dönüyor: İşte 2. Sezondan Yeni Fragman

Herculaneum Papirüsleri Yapay Zeka

Vezüv Yanardağı’nın Yaktığı 2.000 Yıllık Papirüs Yapay Zekâ Aracılığıyla Çözümleniyor