in ,

Barack Obama, Yaz için Kitap Önerilerinde Bulundu: Eski ABD Başkanı, Kitap Yasaklarına Tepkili

Barack Obama sansürle mücadele etmeyi amaçlayan Yasaklı Kitaplar Kulübü’nü desteklemek için yazın okuduğu kitapların listesini paylaştı.

Barack Obama Yaz Kitap Onerileri
- Reklam -
- Reklam -

Barack Obama, Yasaklı Kitaplar Kulübü’ne (Banned Books Club) destek olmak adına bu yaz okuduğu kitapları paylaştı ve takipçilerinden kitap önerileri istedi.

Yasaklı Kitaplar Kulübü, ABD özelinde kitapların okullarda sansürlenmesine karşı mücadele etmesiyle tanınıyor.

Eski ABD Başkanı Barack Obama, paylaştığı Tweet’te şu ifadeleri kullandı:

- Reklam -

“İşte bu yaz okuduğum bazı kitaplar. Onlara bir göz atın ve daha sonra ne okumam gerektiğini söyleyin.”

Obama’nın önerdiği kitaplar arasında Martin Luther King Jr.’ın biyografisi King: A Life, Yeni Zelandalı yazar Eleanor Catton’ın Birnam Wood romanı ve David Grann’in 18. yüzyılda geçen The Wager adlı kurgu dışı kitap öne çıkıyor.

Listede yer alan kitaplar sırasıyla şu şekilde:

  • Poverty, by America – Matthew Desmond
  • Small Mercies – Dennis Lehane
  • King: A Life – Jonathan Eig
  • Hello Beautiful – Ann Napolitano
  • All The Sinners Bleed – S.A. Cosby
  • Birnam Wood – Eleanor Catton
  • What Napoleon Could Not Do – DK Nnuro
  • The Wager – David Grann
  • Blue Hour – Tiffany Clarke Harrison

Barack Obama - Yaz Kitap Önerileri Listesi

Obama daha önce Cixin Liu’nun bilimkurgu romanı Üç Cisim Problemi’ne hayran olduğunu açıklamıştı.

Barack Obama Kitap Yasaklarına Karşı Yürütülen Mücadeleyi Destekliyor

Kitap yasakları uzun süredir ABD’nin gündeminde olan bir mesele. Şimdilerde ise Cumhuriyetçi eyaletlerdeki yetkililer, muhafazakâr grupların baskısıyla okullarda uygun olmadığı düşünülen kitapları yasaklama eğilimi gösteriyor.

Barack Obama, Amerikan Kütüphane Derneği (ALA) tarafından yönetilen başka bir girişim olan Unite Against Book Bans’i (Kitap Yasaklarına Karşı Birleşin) destekleyerek geçen hafta bu konuya değindi.

Eski başkan, kitap yasaklarının büyük bir hata olduğunu belirterek şunları yazdı:

“Hayatımı ve birçok insanın hayatını şekillendiren kitaplar, belirli fikirlere veya bakış açılarına katılmayan insanlar tarafından eleştiriliyor.”

“Bu ‘yasaklı kitapların’ genellikle yerli halk ve LGBTQ+ topluluğunun üyeleri tarafından yazılmaları veya içinde yer almaları da tesadüf değil.”

- Reklam -

Sansür Gittikçe Artıyor

Amerikan Kütüphane Derneği ’ne göre geçen yıl ABD’deki devlet okullarında 2.571 benzersiz başlık sansür hedefi hâline geldi… 2021’de sansüre uğrayan 1.858 benzersiz başlığa göre %38’lik bir artış söz konusu.

Perşembe günü Obama şöyle yazdı:

“Ülke genelinde bu kadar çok kitabın yasaklanmasıyla, Digital Public Library of America (Amerika Dijital Halk Kütüphanesi), yasaklanmış e-kitaplara okuyucuların erişimini sağlamak için Yasaklı Kitaplar Kulübü’nü harekete geçirdi.”

Amerika Kitap Yasakları

Amerika Dijital Halk Kütüphanesi)’ne göre Yasaklı Kitaplar Kulübü, yasaklanmış kitapların bulunduğu sanal kütüphanelerin ABD’deki topluluklarda “GPS-tabanlı coğrafi hedeflemeyi” kullanarak kurulan bir inisiyatif.

“Okur, kitap yasağı uygulanan bir kütüphaneye hizmet veren bir topluluk içinde olduğunda, TheBannedBookClub.info adresini ziyaret ederek kendi bölgesinde yasaklanan kitapları görebilir. Sonra bu kitapları e-okuyucu uygulaması aracılığıyla ücretsiz olarak herhangi bir taşınabilir cihaza indirebilir.”

Amerika Dijital Halk Kütüphanesi’nin müdürü John S Bracken şunları kaydetti:

“Amacımız bilgiyi herkes için erişilebilir kılmak. Bu erişimi daha da genişletmek için teknolojinin gücüne inanıyoruz.”

“Bugün kitap yasakları, özgürlüğümüze yönelik en büyük tehditler arasında Yasaklı Kitaplar Kulübü’nü kütüphanelerin ve dijital teknolojinin gücünü birlikte kullanarak her Amerikalının istediği kitaba erişmesini sağlamak için oluşturduk.”

Siz Barack Obama’nın listesini ve yasaklı kitaplara dair görüşlerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, edebiyat dünyasından yeni haberler için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

İrem Şimşek

21 yaşındayım. İletişim Fakültesi’nde okuyorum. Bir süredir deneme yazıyorum, farklı platformlarda haber yazmaya ve çeviri yapmaya çalışıyorum. En çok sinemayı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Walking Dead: The Ones Who Live'den İlk Tanıtım

Rick ve Michonne’lu “The Walking Dead” Dizisi “The Ones Who Live”den İlk Tanıtım

The Walking Dead: Daryl Dixon Fragmanı Yayınlandı

“The Walking Dead: Daryl Dixon” Dizisinden Yeni Fragman: Yapım Şimdiden 2. Sezon Onayı Aldı