in , ,

Bayan Caldwell Oğluyla Konuşuyor – Camilo José Cela | Haftanın Kitabı #326

Haftanın Kitabı köşesinde bu hafta Nobel Edebiyat Ödülü sahibi İspanyol yazar Camilo José Cela’nın “Bayan Caldwell Oğluyla Konuşuyor” romanı var.

Bayan Caldwell Oğluyla Konuşuyor - Camilo José Cela | Haftanın Kitabı #326
- Reklam -
- Reklam -

Bayan Caldwell Oğluyla Konuşuyor | Künye

Yazar: Camilo José Cela
Çeviri: Gökhan Aksay
Yayınevi
: Olvido Kitap
Orijinal Adı: Mrs Caldwell habla con su hijo
Orijinal Dili: İspanyolca
Sayfa Sayısı: 192
Çıkış Tarhi: Ekim 2022

Bayan Caldwell Oğluyla Konuşuyor – Camilo José Cela | Arka Kapak Tanıtımı

Bayan Caldwell Oğluyla Konuşuyor - Camilo José Cela

- Reklam -

Kitapların, hayatın içinde zaten var olan duyguları kışkırtmasından ziyade nasıl yazıldığına, özgür yaratıya sağladığı katkıya bakılır. Bayan Caldwell’e yakıştırılacak en iyi niteleme, bütün tabloları muhteşem sürrealist resim sergisidir. Ama kimse böyle okumadı Bayan Caldwell’i ve neredeyse hiç kimse anlamadı.
–Francisco Umbral

Tek çocuğunu genç yaşta Ege Denizi’nin sularında kaybeden Bayan Caldwell, sonraki yıllarda, yaşamın yüzlerce deliğinden bakarak oğluna seslendiği bir defter tutmaya başlar.

Ayrı başlıklar altında muazzam bir dille kaleme aldığı birbirinden bağımsız onca mektup, suların dibinde yatan “kişniş yaprağı gibi narin” oğlunun üzerini örtmektedir adeta.

Arı Kovanı, Pascual Duarte ve Ailesi gibi eserleriyle tanınan Camilo José Cela’nın elinizdeki romanı Bayan Caldwell Oğluyla Konuşuyor, yazarın önsözü ve usta çevirmen Gökhan Aksay’ın İspanyolca aslından çevirisiyle…

Camilo José Cela Kimdir? | Hayatı ve Özgeçmişi

Camilo José Cela

Camilo José Cela, 11 Mayıs 1916’da İspanya’nın Galicia bölgesindeki Iria Flavia’da doğdu. Ailesi başkente taşındıktan sonra, dokuz yaşında kilise okulunda eğitimine devam etti. 1931 yılında tüberküloza yakalandı ve bu hastalık nedeniyle iki yıl boyunca bir sanatoryumda kaldı. Bu süre zarfında, kendini kitap okumaya adadı.

1934’te tıp fakültesine kaydoldu, ancak dersleri yerine edebiyat fakültesinin derslerini takip etmeye başladı. Özellikle çağdaş edebiyat dersleri veren Pedro Salinas’tan çok etkilendi. Cela, ilk şiirlerini ve yazılarını Salinas’a gösterdi ve ondan aldığı geri bildirimlere sadık kaldı. “Onunla tanışmasaydım, yazmayı bu denli ciddiye alamazdım,” diyerek hocasına duyduğu minnettarlığı dile getirdi.

İspanya İç Savaşı patlak verdiğinde, Cela ve onun gibi önemli entelektüel arkadaşlarının eğitimleri yarıda kaldı. Cela, milliyetçi cephede savaşarak çatışmalara katıldı ve savaş sırasında yaralandı. Bu zorlu süreçte bile şiir yazmayı bırakmadı ve ilk kitabını bu dönemde oluşturdu.

- Reklam -

1940 yılında hukuk öğrenimine başladı. Ancak, 1942’de yayımlanan ve büyük başarı kazanan ilk büyük romanı “Pascal Duarte ve Ailesi”, ona hukuk eğitimini bırakma cesareti verdi. Bu başarının ardından hayatını tamamen yazmaya adadı.

Gençlik yıllarında sahip olduğu görüşlerine rağmen, Cela Franco rejimi ile uyuşamadı. 1945 ve 1950 yılları arasında yazdığı “Arı Kovanı” (La colmena) adlı romanı, uzun bir sansür sürecinin ardından 1951’de yayımlandı ancak kısa süre sonra yasaklandı. Kitap, Barcelona’da gizlice ve Meksika’da farklı edisyonlar halinde basıldı. Romanın, “Sallantıda Kalmış Kimi Sayfaların Bitmemiş Hikâyesi” adlı bölümünde anlatılan uzun sansür süreci, eserin resmî olarak basılmasını ancak 1963’te mümkün kıldı.

Cela, 1956-1979 yılları arasında Mallorca’da yayımladığı “Papeles de Son Armadans” adlı edebi dergiyi yönetti. Bu dönemde, politik görüşleri nedeniyle “edebi sürgün”de olan yazarların eserlerini yayımlayarak onların sesini duyurmasına yardımcı oldu. Şiir, roman, öykü, gezi kitabı, deneme ve fabl gibi pek çok türde eser vermeye devam etti. Franco’nun ölümünden sonra daha aktif bir yaşam sürmeye başladı ve politik görevler de üstlendi.

Camilo José Cela, kariyeri boyunca birçok ödül kazandı. Bunlar arasında, daha önce “dışkıyla kaplı” dediği Cervantes Ödülü de bulunmaktadır. 1989’da “Zengin ve yoğun nesri” nedeniyle Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. Kendine özgü gerçekçiliğin en iyi örneğini verdiği “Arı Kovanı” romanı, 1982’de Mario Camus tarafından beyaz perdeye uyarlandı ve Cela filmde küçük bir rol aldı.

Hayatı boyunca çeşitli türlerde toplam yetmiş eser kaleme alan Cela, İspanya’nın Cervantes’ten sonraki en önemli yazarı olarak nitelendirilmektedir. On ikisi roman olan bu eserler arasında “Arı Kovanı” en dikkat çekici olanıdır. Camilo José Cela, 2002 yılında hayata gözlerini yumdu.

Bayan Caldwell Oğluyla Konuşuyor kitabı hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz. Benzer içerikler için bizi Google News üzerinden takip edebilirsiniz.


* Haftanın Kitabı olarak belirlediğimiz tüm eserler için tıklayın.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The War of the Rohirrim Gösterim Tepkiler

“Yüzüklerin Efendisi”nin Yeni Filmi “The War of the Rohirrim” Özel Gösterimde Ayakta Alkışlandı

Jurassic Park Esintili Devrim: DNA Kehribarda Saklanacak

Bilim İnsanlarından “Jurassic Park” Esintili Devrim: DNA’yı Kehribar Benzeri Bir Yapıda Saklama Yöntemi Geliştirildi