in ,

Microsoft 3 Yılın Ardından İpleri Eline Alıyor: Bethesda ve ZeniMax Artık Doğrudan Xbox’a Rapor Verecek

Bethesda ve ZeniMax, artık projelerini doğrudan Xbox denetiminde sürdürecek. Microsoft, 3 yıllık politikasını güncelleme kararı aldı.

Bethesda Softworks ve ZeniMax Xbox Microsoft Rapor
- Reklam -
- Reklam -

Bethesda Softworks ve ZeniMax artık Xbox’a rapor verecek. Microsoft, Activision Blizzard anlaşmasının kesinleşmesinden sadece birkaç hafta sonra Xbox stüdyosunda bazı değişiklikler yapmaya karar verdi.

The Verge’ün aktardığına göre Microsoft Gaming CEO’su Phil Spencer, Xbox Oyun Stüdyosu’nun başındaki Matt Booty’nin oyun içeriği ve stüdyo başkanlığına terfi ettiğini duyurdu. Bu rol onu ZeniMax’in ve yan stüdyolarının (Bethesda Softworks dahil) sorumlusu yapacak.

“ZeniMax, CEO’su Jamie Leder tarafından yönetilecek ve Matt’e rapor veren sınırlı entegrasyon kuruluşu olarak varlığını sürdürecek. ZeniMax geliştirme stüdyoları ve ZeniMax Merkezi Hizmetler ekipleri mevcut içerik geliştirme ve üretim döngülerini en iyi hâle getirmek için Jamie’ye rapor vermeye devam edecek. Ayrıca ortaklığımızı derinleştirmek ve karşılıklı öğrenmeyi hızlandırmak için bazı ZeniMax yöneticileri alanlarında yetkili Microsoft yöneticilerine de rapor verecek.”

- Reklam -

Bethesda Softworks ve ZeniMax - Xbox Microsoft Raporu

Microsoft 2021 yılında 7,5 milyar dolar karşılığında Bethesda’nın çatı şirketi ZeniMax’i satın almıştı.

Microsoft’un Bethesda ve Zenimax Kararının Ardında “Redfall”un Başarısızlığı Yatıyor Olabilir

Spencer özel bir neden göstermese de bu kararın büyük ihtimalle bir başka Redfall vakasının yaşanmasını engellemek için alındığı tahmin ediliyor. ZeniMax Media çatısı altında yayın yapan Arkane tarafından geliştirilen çok oyunculu birinci şahıs nişancı oyunu 2023’ün en büyük başarısızlıklarından biri olmuştu. Yapım çıkalı 6 aydan az bir zaman geçmiş olmasına rağmen oyun Steam üzerinden anlık olarak ortalama yalnızca 30 kişi tarafından oynanıyor.

Bununla birlikte oyunun çıkışından çok kısa bir süre sonra, Arkane’in de bu projeyi geliştirirken çok hevesli olmadığı ortaya çıkmıştı. Microsoft ZeniMax’i satın alınca Arkane ekibi projenin baştan tekrar yapılmasını veya iptal edilmesini beklemişti. Fakat bunun aksine şirket ZeniMax’e karışmadı, bu da pek çok deneyimli geliştiricinin projeden ve stüdyodan ayrılmasına neden oldu.

“Harika oyunlar yaptığımız her şeyin temelidir. İnanıyoruz ki genişletilmiş bir oyun içeriği organizasyonu, Xbox Oyun Stüdyosu ve ZeniMax geliştirme stüdyolarının beraber işbirliği içinde çalıştığı bir organizasyon, birinci sınıf stüdyoların oyuncuların çok sevdiği oyun portföyümüzü büyütmek için ellerinden gelenin en iyisini yapma gücü vereceğiz.”

- Reklam -

Bethesda Softworks ZeniMax - Xbox Microsoft Rapor

Yönetimlerin satın aldıkları alt stüdyoların geliştirmelerine fazla müdahil olmaları genellikle pek olumlu karşılanmaz. Fakat bu durum özelinde doğru bir adım atıldığı yorumları ön plana çıkıyor.

2023 Bethesda için de iyi bir yıl olmadı. Redfall bariz bir başarısızlık olarak görülse de Starfield da çıkışından önce yaratılan beklentiyi karşılamaktan uzak kaldı. Yapım lansmandan kısa bir süre sonra 10 milyon oyuncuya ulaşmış olsa da hayranların ve eleştirmenlerin beklentilerini karşılayamamıştı.

Yeniden yapılanma, Bethesda’nın yayıncılık başkanı Pete Hines’ın emekliliğinden bir hafta sonra gerçekleşti. Çeşitli terfilerin yanı sıra Xbox’ın başkan yardımcısı Sarah Bond’un başkanlığa terfi ettiği de açıklandı. Bond şirkette cihazlar, oyuncu ve geliştirici deneyimleri, platform mühendisliği, strateji, iş planlaması, veri analizi ve iş geliştirmeden sorumlu olacak.

Siz Microsoft’un bu kararı hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, yeni gelişmeler için bizleri Google News üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: PC Gamer

Beyza Can

İngilizce Öğretmenliği okudum. Okur, yazar ve oyun oynarım. Gerçek hayattan uzaklaşmak için daima fırsat kollarım. Bunun için sık sık fantastik, bilimkurgu ve korku içeren şeylere sığınırım. 8 yaşımda dolabımdan bir geçit bulamadım, 50 yaşımda kapımda Gandalf’ın belirmesini bekliyorum. O zamana kadar da kendimi edebiyata ve oyunlara vermeyi planlıyorum. Kitaplara ve oyunlara ilgim beni dil öğrenmeye itti. Daha fazlasına ulaşabilmek ve başkalarına ulaştırabilmek için yeni diller öğreniyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Irak Assur Tanrısı Lamassu Kabartması

Irak’ta Assur Tanrısı Lamassu Kabartmasını Taşıyan 2.700 Yıllık Yapı Gün Yüzüne Çıkartılıyor

Armağan Zamanlar - Zoran Zivkoviç | Haftanın Kitabı #293

Armağan Zamanlar – Zoran Zivkoviç | Haftanın Kitabı #293