Irak’ta Milattan Önce 8. yüzyıla tarihlenen Assur tanrısı Lamassu’nun kabartmasını taşıyan yapı tekrar ortaya çıkartılıyor.
Arkeologlar geçen hafta Kuzey Irak’ta devasa boyutlarına rağmen büyük ölçüde bozulmadan kalabilmiş bir kabartmayı basına tanıttı.
Tarihi eski Mezopotamya’ya uzanan bir Assur koruyucu tanrısı olan Lamassu’nun kabartmaları Yeni Asur İmparatorluğu’nda eski kentlerin girişlerine yerleştiriliyordu.
Lamassu insan başı, boğa gövdesi ve kartal kanatlarına sahip olan bu anıtlar zekâ, güç ve özgürlüğü sembolize ediyordu. Bu yapıların kadın versiyonlarına ise apsasu adı veriliyordu.
18 ton ağırlığında olan Lamassu kabartmasının başı ise 1990’lı yıllarda kaçakçılar tarafından ele geçirilmişti. Kabartmanın başı kırılarak çalınmış, sonrasında Bağdat gümrüğü bu tarihi eseri geri almayı başarmıştı. Lamassu’nun başı şimdilerde Bağdat’taki Irak Ulusal Müzesi’nde bulunuyor. Gövdenin geri kalanı ise korunabilmesi amacıyla tekrar gömülmüştü. Şimdi ise yapının geri kalanı yeniden gün yüzüne çıkartılıyor.
Irak’ta Ortaya Çıkartılan Assur Tanrısı Lamassu Kabartması Zorlu Bir Süreçten Geçti
Hakkında ilk değerlendirmeler 19. yüzyılda Fransız arkeolog Victor Place tarafından yapılan rölyef, 1990’larda Iraklı yetkililer tarafından bulunmuş ancak o dönem yapının tamamı dışarı çıkartılmamıştı.
Kabartma şimdiki Musul kentinin yaklaşık 15 kilometre kuzeyindeki Khorsabad antik kentinin girişine dikilmişti. M.Ö. 722-705 yılları arasında hüküm süren Asur Kralı II. Sargon döneminde yaptırılmış ve şehrin kapılarına dikilmişti.
Paris Sorbonne Üniversitesi’nde arkeoloji profesörü olan Pascal Butterlin, “Şimdi, hâlâ çok iyi durumda olabilecek bu güzel kapının tüm detaylarını inceleyebiliriz,” ifadelerini kullandı.
Butterlin 3.8’e 3.9 metre boyutlarındaki parça için, “Hayatımda daha önce hiç bu kadar büyük bir şey ortaya çıkarmamıştım,” ifadelerini kullandı ve ekledi:
“Normalde bu kadar büyük parçaları sadece Mısır ya da Kamboçya’da bulursunuz. Detaylara gösterilen özen inanılmaz”
Kabartmanın geri kalanı, 2014 yılında bölgeyi ele geçiren IŞİD’in yarattığı tahribattan kurtulmayı başarmıştı. Khorsabad köyü sakinleri, hükümet kontrolündeki bölgeye kaçmadan önce kabartmayı saklamışlardı.
O dönem Irak’ta etkisini gösteren IŞİD; tanrıları, efsanevi yaratıkları ve kralları gösteren binlerce yıllık kabartmaları ve heykelleri patlayıcılarla tahrip ederek moloz yığınlarına dönüştürüyordu.
Başsız Lamassu kabartması hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, arkeoloji dünyasından yeni gelişmeler için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.
Kaynak: Euro News
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!