in ,

Dev Yıldız Patlaması Gökyüzünü Aydınlatmaya Hazırlanıyor (Üstelik Gözlemlenebilir)

Bu yıl Dünya’dan 3.000 ışık yılı uzaklıkta devasa bir patlama gerçekleşecek. Üstelik amatör gökbilimciler bu uzay olayını gözlemleme şansına sahip.

Büyük Yıldız Patlamasına Hazır Olun!
- Reklam -
- Reklam -

Bu yıl yıldızlar arasında nadir görülen bir olay meydana gelecek ve gözlemciler için eşsiz bir fırsat sunacak. Yaklaşık 3.000 ışık yılı uzaklıktaki Corona Borealis takımyıldızında yer alan bir çift yıldız sisteminde dev bir patlama gerçekleşmesi bekleniyor.

Normalde çıplak gözle görülemeyen bu ikili sistem, her 80 yılda bir ortaya çıkan ve “yeni bir yıldızın” doğuşuna benzeyen muazzam bir nükleer patlamaya sahne oluyor. Arizona Eyalet Üniversitesi’nden gökbilimci Sumner Starrfield, “Bu patlama olayını görmek için çok heyecanlıyım,” diyor. Kendisi 1960’lardan beri “Alev Yıldızı” olarak da bilinen T Coronae Borealis üzerinde çalışıyor.

Kuzey Tacı olarak da bilinen Corona Borealis takımyıldızındaki bu ikili yıldız sistemi normalde çıplak gözle görülemeyecek kadar sönük. Ancak her 80 yılda bir, ölümcül bir kucaklaşmaya kilitlenmiş olan iki yıldız arasındaki değişimler kaçak bir nükleer patlamayı tetikliyor. Patlamadan çıkan ışık evrende dolaşıyor ve NASA’ya göre Kuzey Yıldızı kadar parlak olan yeni bir yıldızın birkaç günlüğüne gökyüzünde aniden ortaya çıkmış gibi görünmesine neden oluyor.

- Reklam -
Dev Yıldız Patlaması Gökyüzünü Aydınlatmaya Hazırlanıyor (Üstelik Gözlemlenebilir)
Beyaz Cüce ve Kızıl Dev

80 Yıllık Aranın Ardından Yıldız Patlaması Gökyüzünü Aydınlatmaya Hazırlanıyor

Patlama, sistemdeki bir beyaz cüce ve bir kızıl devden oluşuyor. Kızıl devin atmosferinden yayılan madde, beyaz cücenin yüzeyinde birikerek termonükleer bir reaksiyona yol açıyor. Sonuçta dev bir patlama meydana geliyor ve sıcaklık milyonlarca dereceye çıkıyor.

Bu nadir olay ilk kez 1866 yılında İrlandalı bilim insanı John Birmingham tarafından keşfedildi ve 1946’da yeniden gözlemlendi. Şimdi de yıllar sonra tekrar gerçekleşecek ve meraklı gözlemcilere eşsiz bir fırsat sunacak.

Patlamanın kesin tarihi tam olarak bilinmiyor. Ancak yaz ayları arasında, ağustos-eylül gibi bir zaman diliminde gerçekleşmesi bekleniyor. Emekli Alman gökbilimci Joachim Krautter, “Sadece Corona Borealis yönüne bakmanız yeterli olacak,” diyor. Yani gelişmiş teleskoplara ihtiyaç duymadan da bu eşsiz olayı izleyebileceksiniz.

Dev Yıldız Patlaması Gökyüzünü Aydınlatmaya Hazırlanıyor (Üstelik Gözlemlenebilir)

- Reklam -

Bilim insanları olayın ayrıntılarını incelemek için hazırlıklarını sürdürüyor. James Webb Uzay Teleskobu da bu nadir patlamayı mercek altına alacak. Yıldızlar arasındaki bu büyük patlama, uzaya ve gökyüzüne meraklı olanlar için kaçırılmayacak bir görsel şölen olacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: İşte 2024’te Gerçekleşmesi Beklenen En Önemli Bilim Olayları

Sizler de bu eşsiz gösteriyi gözlemlemeyi düşünüyor musunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ninja Kaplumbağalar: The Last Ronin Filmi

Yetişkinlere Yönelik Yeni “Ninja Kaplumbağalar” Uyarlaması “The Last Ronin” Filmi Geliyor

Gash Bell Mangası İlk Cildiyle Türkçede

En İyi Shonen Serisi Ödüllü “Gash Bell” Türkçede