in ,

Çin’de 240 Milyon Yıllık ‘Ejderha’ Benzeri Devasa Bir Deniz Sürüngeninin Bütün Hâlindeki Fosili Bulundu

Çin’de yeni ortaya çıkartılan bir fosilde, 240 milyon yıllık ejderha benzeri bir deniz sürüngeninin neredeyse eksiksiz kalıntılarına ulaşıldı.

Çin 240 Milyon Yıllık Ejderha Benzeri Sürüngen Fosili
- Reklam -
- Reklam -

Çin’de gün yüzüne çıkartılan Triyas döneminden kalma yeni bir fosil, Dinocephalosaurus orientalis olarak adlandırılan deniz yaratığının kalıntılarını gözler önüne seriyor.

İskoçya Ulusal Müzeleri (NMS) tarafından geçen cuma günü yapılan açıklamada, yeni bulunan fosilin 240 milyon yıllık ejderha benzeri bu canlının ilk defa bütünüyle ortaya çıkarılmasına olanak sağladığı belirtildi.

Çin’deki Triyas dönemine ait beş metre uzunluğundaki sürüngen ilk kez 2003 yılında tanımlanmıştı. Bilim insanları on yıl boyunca beş yeni örneği inceledikten sonra Dinocephalosaurus orientalis olarak adlandırılan yaratığın tamamını tasvir etmeyi başardılar.

- Reklam -

Çin Ejderha Benzeri Sürüngen Fosili

NMS Ulusal Bilimler Müdürü ve araştırmacı Dr. Nick Fraser yaptığı açıklamada, gün ışığına çıkan tam eklemli fosilin “burun ucundan kuyruk ucuna kadar güzel ve eksiksiz bir örnek” sunduğunu söyledi.

“Bir tür sekiz şeklinde kıvrılmış ve… bir Çin ejderhasını andırıyor.”

Çin Ejderhasını Andıran Canlı Bilim İnsanlarını Şaşırtıyor

Bulunan yeni fosil, bu gizemli yaratığın aydınlatılmasına yardımcı olarak tarihe geçti. İskoçya, Almanya, ABD ve Çin’den uluslararası bir araştırmacı ekibi bulgularını Edinburgh Kraliyet Cemiyeti tarafından yayımlanan Earth and Environmental Science Transactions dergisinde yayımladı.

Pekin’deki Omurgalı Paleontolojisi ve Paleoantropoloji Enstitüsü’nden Profesör Li Chun, 2003 yılında fosilleri ortaya çıkaran ilk kişiydi. Meslektaşı Fraser’ın aktardığına göre Chun, Çin’in güneyindeki Guizhou eyaletinde küçük bir köyü ziyaret ederken bir kireçtaşı levhasında küçük bir omur fark etti.

Çin 240 Milyon Yıllık Ejderha Benzeri Deniz Sürüngeni Fosili

Fraser, daha sonra bölgedeki çiftçilerin Chun’u bu türden başka kaya parçalarının da bulunduğu bir domuz ağılına götürdüğünü ve Chun’un kemik parçaları bulmaya başladığını ve bunları bir araya getirerek bu yeni türü keşfettiğini sözlerine ekledi.

Yeni fosiller, bu canlının 32 omurgaya sahip olduğunu ve balık yakalamasına yardımcı olan son derece uzun bir boynu olduğunu gösteriyor. Ancak bilim insanları hâlâ boynun tam olarak işlevinden emin değiller.

Fraser şu açıklamayı yapıyor:

- Reklam -

“Uzun boynun işlevi beni hâlâ şaşırtıyor. Aklıma gelen tek şey, içinde kayalar ve belki de yarıklar olan sularda beslendikleri. Uzun boyunlarını kullanarak bu yarıkların bazılarına girip çıkıyorlardı ve belki de avlarını bu şekilde yakalıyorlardı.”

Midesindeki Balıklar Korunuyordu

Araştırmacılar makalelerinde, bir fosilin mide bölgesinde balıkların hâlâ korunduğunu, bunun da deniz ortamına iyi adapte olduğunu gösterdiğini ve paletli uzuvlarının bu hipotezi güçlendirdiğini söyledi.

Dinocephalosaurus’un uzun boynunun bir başka deniz sürüngeni Tanystropheus hydroides’e benzediğini de eklediler.

Fraser bu benzerliği şu sözlerle açıklıyor:

“Paleontologlar olarak geçmişteki yaşamı anlamak için günümüzün benzerlerini kullanıyoruz. Dinocephalosaurus ve Tanystropheus için günümüzün bir benzeri yok.”

“Dolayısıyla, Triyas dönemindeki pek çok hayvanda olduğu gibi bu hayvanları da çözümlemek için hâlâ mücadele içerisindeyiz. Çünkü burası gerçekten de günümüz hayvanlarının yapmadığı şeyleri yapan her türden tuhaf hayvanın bulunduğu tuhaf ve harika bir dünya.”

İlginizi çekebilir: Çin Mitolojisi Hakkında En Şaşırtıcı 10 Hikâye

Siz Çin’de ortaya çıkartılan bu büyüleyici fosil hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: CNN

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Steven Spielberg Kariyerinin Filmi Hakkında Konuştu

Steven Spielberg 54 Yıllık Kariyerinin En İyi Filmini Açıkladı

2024 Kristal Kelepçe Edebiyat Ödülleri Başvuru Süreci

2024 Kristal Kelepçe Edebiyat Ödülleri Başlıyor