in , ,

2024 Kristal Kelepçe Edebiyat Ödülleri Başlıyor

2024 Kristal Kelepçe Edebiyat Ödülleri’nde başvuru süreci başladı. Türkiye Polisiye Yazarları Birliği tarafından düzenlenen organizasyonda dört ayrı kategoride eserler yarışacak.

2024 Kristal Kelepçe Edebiyat Ödülleri Başvuru Süreci
- Reklam -
- Reklam -

2024 Kristal Kelepçe Edebiyat Ödülleri başvuruları için aday sayfası erişime açıldı. Türkiye Polisiye Yazarları Birliği (TPYB), yerli polisiye edebiyatın nabzını tutmaya devam ediyor.

2017 senesinde temelleri atılan Türkiye Polisiye Yazarları Birliği, 2019’dan beri kesintisiz olarak Kristal Kelepçe Polisiye Edebiyat Ödülleri’ni düzenliyor. Her yılın eylül veya ekim aylarında, tarihi TPYB Yönetim Kurulu tarafından belirlenen Olağan TPYB Genel Kurulu’nun gerçekleştirildiği gün düzenlenecek törenle dört ayrı kategoride sahiplerini buluyor:

  • Kristal Kelepçe Yılın Polisiye Romanı Ödülü
  • Kristal Kelepçe Yılın Polisiye Öykü Kitabı Ödülü
  • Kristal Kelepçe Büyük Usta Ödülü
  • Kristal Kelepçe Polisiyeye Katkı Onur Ödülü

2024 Kristal Kelepçe Edebiyat Ödülleri Hakkında Detaylar Belli Oldu

Kristal Kelepçe Yılın Polisiye Romanı Ödülü, polisiye edebiyatı alanında özgün eser üreten yazarların yeni yayın döneminde (1 Temmuz 2023 – 30 Haziran 2024) Türkçe dilinde basılıp yayımlanmış ve ödüle aday gösterilmiş telif (çeviri olmayan) eserleri arasından seçilen bir esere veriliyor. Aday gösterilen eserlerde ilgili dönemde fiziksel kitap olarak ilk defa yayımlanmış olma, roman türünde olma ve ilgili meslek birlikleri tarafından norm olarak kabul edilmiş polisiye vasfı taşıyan roman niteliğinde olma şartları aranıyor.

- Reklam -

2024 Kristal Kelepçe Edebiyat Ödülleri

Kristal Kelepçe Yılın Polisiye Öykü Kitabı Ödülü’nün katılım süresi ise 1 Temmuz 2022 – 30 Haziran 2024 tarihleri arasında yayımlanmış öykü kitaplarını kapsayacak şekilde genişletildi. Bu düzenlemeyle birlikte öykü kitabı kategorisi iki yılı kapsar hâle getirildi. Aday gösterilen eserler için ilgili dönemde fiziksel kitap formatında ilk defa yayımlanmış olma şartı aranırken öykülerin biri, birkaçı veya tümünün basılı veya elektronik dergilerde ya da başka mecralarda daha önce yayımlanmış olması, kategoriye başvurmak için engel taşımadığı da belirtildi.

Her yazar ilgili yayın döneminde yalnızca bir kitabıyla değerlendirmeye katılabiliyor. Jüri, yeni yazarları teşvik amacıyla belirtilen ödüllere ilaveten Kristal Kelepçe Teşvik Ödülü de verebiliyor.

Kristal Kelepçe Büyük Usta ve Kristal Kelepçe Polisiyeye Katkı ödülleri ise polisiye edebiyata emek vermiş yazar, editör, eleştirmen, çevirmen vb. meslek erbabına, onurlandırmak amacıyla veriliyor ve kazananlar doğrudan TPYB Yönetim Kurulu tarafından seçiliyor.

2024 Kristal Kelepçe Edebiyat Ödülleri Başvuruları

Başvurmak isteyen adayların kitaplarını TPYB internet sitesinde belirtildiği şekilde göndermeleri gerekiyor.

2024 Kristal Kelepçe Edebiyat Ödülleri başvurusu için belirlenen son tarih 30 Haziran 2024.

- Reklam -

2024 Kristal Kelepçe Yılın Polisiye Romanı Ödülü Jürisi:

Algan Sezgintüredi, Arzu Kayhan, Banu Akeloğlu, Dinçer Batırbek, Ekin Açıkgöz, Nihal Orhan, Onur Okan, Selin Bak ve Sibel Köklü.

2024 Kristal Kelepçe Yılın Polisiye Öykü Kitabı Ödülü Jürisi:

Alper Kaya, Armağan Tunaboylu, Ayşen Gencer, Cenk Çalışır ve Ulaş Özkan.

Kristal Kelepçe Ödülleri, ekim ayında yapılacak TPYB Olağan Genel Kurulu’ndan sonra yapılacak ödül töreninde açıklanacak ve sahiplerine ulaşacak.

Geçmiş yıllarda düzenlenen Kristal Kelepçe ödülü kazanan kitapların listesine ise buradaki bağlantı üzerinden ulaşılabiliyor.

İlginizi çekebilir: Tüm Zamanların En İyi 25 Dedektif Filmi

2024 Kristal Kelepçe Edebiyat Ödülleri hakkındaki fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Çin 240 Milyon Yıllık Ejderha Benzeri Sürüngen Fosili

Çin’de 240 Milyon Yıllık ‘Ejderha’ Benzeri Devasa Bir Deniz Sürüngeninin Bütün Hâlindeki Fosili Bulundu

Kızıl Karma - Jean-Christophe Grangé

Jean-Christophe Grangé, Kötülüğün Sınırlarını Araştıran Yeni Romanı “Kızıl Karma” ile Raflarda