in , ,

Demirciler ve Simyacılar – Mircea Eliade | Haftanın Kitabı #305

Haftanın Kitabı köşesinde bu hafta Romanyalı tarihçi ve düşünür Mircea Eliade’nin simyanın izini sürdüğü “Demirciler ve Simyacılar” eseri var.

Demirciler ve Simyacılar - Mircea Eliade | Haftanın Kitabı #305
- Reklam -
- Reklam -

Demirciler ve Simyacılar | Künye

Yazar: Mircea Eliade
Çeviri: Mehmet Emin Özcan
Orijinal Adı: Forgerons et alchimistes
Orijinal Dili: Fransızca
Kapak Tasarımı: Harun Ak
Yayınevi: Doğu Batı Yayınları
Sayfa Sayısı: 256
Çıkış Tarhi: Şubat 2020


Demirciler ve Simyacılar – Mircea Eliade | Arka Kapak Tanıtımı

Demirciler ve Simyacılar - Mircea Eliade

- Reklam -

Dinler tarihine dair eserleriyle tanınan Mircea Eliade tüm yaşamı boyunca simyayla âdeta büyülenmiştir. Bu kitap da buna tanıklık etmektedir: Eliade, simyanın ortaçağda kimyanın habercisi olan ve tarihin karanlıklarına açılan bir olgu değil, müspet ve dikkate değer kültürel bir olgu olduğunu gösteriyor.

Simya, minerallerin kutsal bir niteliğe büründüğü geleneksel toplumların inançlarında kök salar. Cevherler, tıpkı embriyolar gibi, Toprağın karnında “çoğalırlar;” meteroitlerden çıkan demirin büyüsel bir yanı vardır, çünkü göklerden gelir… Cevheri işleyen demirci, tıpkı simyacı gibi, Doğanın gizli amaçlarına hizmet eder: Evrenin gizli anlamını açığa vuran bir âyin icra eder.

Afrika, Yunan, Hint ve Çin efsanelerini araştıran Eliade, kutsala dair deneyimi insanlık için evrensel ve insanı şekillendiren en önemli unsur olarak görür; bu de-neyim, dünyaya anlamını veren şeydir. Bu açıdan bakıldığında, Demirciler ve Simyacılar bu büyük bilginin düşüncesi ve eserleri için kusursuz bir giriş niteliği taşımaktadır.

Demirciler ve Simyacılar | İçindekiler

Önsöz

İkinci Basım için Not

Phoenix Basımına Önsöz

    1. Meteoritler ve Metalürji
    2. Demir Çağı Mitolojisi
    3. Cinsiyet Kazanan Dünya
    4. Terra Mater. Petra Genitrix
    5. Metalürji Âyinleri ve Mysteriaları
    6. Fırınlara İnsan Kurban Etme
    7. Babil Metalürji Simgeciliği ve Ritüelleri
    8. “Ateşin Efendileri”
    9. Tanrısal Demirciler ve Uygarlaştırıcı Kahramanlar
    10. Demirciler, Savaşçılar, Erginleme Ustaları
    11. Çin Simyası
    12. Hint Simyası
    13. Simya ve Erginleme
    14. Arcana Artis
    15. Simya, Doğa Bilimleri ve Zamansallık

EKLER

Demirciler ve Simyacılar’a Ek

Not A: Meteoritler, Yıldırımtaşları, Metalürjinin Başlangıcı

Not B: Demir Mitolojisi

Not C: Antropogonik Motifler

Not D: Yapay Dölleme ve Orji Âyinleri

Not E: Ateşin Cinsel Simgeciliği

Not F: Üçgenin Cinsel Simgeciliği

Not G: Petra Genitrix

- Reklam -

Not H: İngiliz Edebiyatında Simya

Not I: Babil “Simyası”

Not J: Çin Simyası

Not K: Çin Büyü Gelenekleri ve Simya Folkloru

Not L: Hint Simyası

Not M: Doğu Simyasında Amonyak Tuzu

Not N: Simya Tarihi Üzerine Genel Bilgiler Yunan-Mısır, Arap ve Batı Simyaları

Not O: C. G. Jung ve Simya

Not P: Rönesans ve Reform Çağında Simya

Dizin

Mircea Eliade Kimdir? | Hayatı ve Özgeçmişi

Demirciler ve Simyacılar - Mircea Eliade

Romanya doğumlu bir dinler tarihçisi olan Mircea Eliade (13 Mart 1907 – 22 Nisan 1986), aynı zamanda bir felsefeci, kurmaca yazarı ve üniversite hocasıdır. Eliade’nin dinle ilgili incelemeleri, özellikle kutsallığın tezahürleri üzerine yaptığı çalışmalarıyla günümüzde bile geçerli olan bir paradigma geliştirmiştir. Bükreş Üniversitesi’nde felsefe eğitimi aldıktan sonra 1928 yılında Hindistan’ın Kalküta Üniversitesi’nde Sanskritçe eğitimi almak üzere gitmiş ve burada Hint felsefesi üzerine çalışmıştır. Eliade, Himalayalar’da altı aylık bir inzivaya çekilmiş ve bu süreçte Mahatma Gandhi ile tanışmıştır.

Romanya’ya döndükten sonra, “Yoga: Hint Mistisizminin Kökenleri Üzerine Bir Deneme” başlıklı teziyle doktorasını tamamlamıştır. Bu tez daha sonra Fransızca olarak yayımlanmıştır. 1945 yılında Paris’te Sorbonne Üniversitesi’nde İnsan Bilimleri Yüksek Araştırmalar Enstitüsü’nde çalışmaya başlayan Eliade, 1956 yılında emekli olana kadar Chicago Üniversitesi’nde dinler tarihi alanında çalışmalarını sürdürmüş ve dersler vermiştir. 1986 yılında Chicago’da hayata gözlerini yummuştur.

Eliade’nin din çalışmalarına en büyük katkısı, geliştirdiği Sonsuz Dönüş teorisidir. Ona göre, sadece Kutsal’ın ve bir şeyin ilk ortaya çıkışının bir değeri vardır; bu nedenle, değer taşıyan sadece Kutsal’ın ilk ortaya çıkışıdır. Mitler ise Kutsal’ın ilk ortaya çıkışını tanımlar. Eliade’nin dinsel simgeler ve mit alanındaki incelemeleri sosyal bilimler alanında 50’den fazla kuramsal çalışmayı içerir. Ayrıca, edebiyat alanında da çeşitli eserler vermiş ve çalışmalarını Rumence, İngilizce ve Fransızca kaleme almıştır. Başlıca eserleri arasında “Le Mythe de l’Éternel Retour” (Sonsuz Dönüş Mitosu), “Le Sacré et Le Profane” (Kutsal ve Dindışı), “Images et Symboles” (İmgeler ve Simgeler), “Traité d’histoire des religions” (Dinler Tarihine Giriş), “Shamanism: Archaic Techniques of Ecstasy” (Şamanizm) ve “A History of Religious Ideas” (Dinsel İnançlar ve Düşünceler Tarihi) bulunmaktadır.


Demirciler ve Simyacılar kitabı hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz. Benzer içerikler için bizi Google News üzerinden takip edebilirsiniz.

* * *

* Haftanın Kitabı olarak belirlediğimiz tüm eserler için tıklayın.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Alıp okumak isterim :slightly_smiling_face: Geçen haftalarda bu konuya ilgimi yeniden çekmeyi başaran ve YouTube 'da Ezber Bozan Tv kanalında izlediğim “Felsefe Taşının Akıl Almaz Hikayesi | Simyayla Kimler Zengin Oldu? | Evren Afat” videosu ile Kaan Ünsal Alphan “Simya: Antik Bir Bilimin Çarpıcı Hikayesi” videosundan sonra :sweat_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Bleach İzleme Sırası | Anime Rehberi

“Bleach” İzleme Sırası Nasıl Olmalı? | Rehber

The Bad Batch 3. Sezon Fragman - Star Wars

“Star Wars” Dizisi “The Bad Batch” 3. Sezon için Fragman Yayınlandı