Bilim insanları Pasifik Okyanusu’nda bulunan ve dünyanın en derin noktası olarak kabul edilen Mariana Çukuru’nun 11 bin metre derinliğinde bir bira şişesi buldu. Şaşkınlıklarını gizleyemeyen araştırmacılar, insanlığın doğaya ve okyanuslara olan etkisini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Mariana Çukuru dünyanın en derin okyanus çukuru ve yer kabuğunun en derin kısmı olarak biliniyor. 10 bin 900 metreyi aşan derinliğiyle, Everest Dağı ters çevrilse bile yüzeye 1 kilometrelik bir mesafe bırakacak kadar derin.
Batı Pasifik Okyanusu’nda çalışan bilim insanları, Mariana Çukuru’nda her geçen gün yeni keşiflere imza atıyor. Son buldukları şey ise oldukça şaşırtıcı: 10 bin 900 metreyi aşkın derinlikte, çukurun dibinde yatan bir bira şişesi. Keşfin yapıldığı bölge, Mariana Çukuru’nun daha önce keşfedilmemiş bir bölgesi.
Dünyanın En Derin Noktasında Bulunan Bira Şişesi, Okyanus Kirliliğin En Net Örneği
Oregon Eyalet Üniversitesi’nde coğrafya ve oşinografi (deniz bilimi) profesörü olan Dr. Dawn Wright, insanların gezegeni ’geri dönülmez bir şekilde’ değiştirdiğini söyledi. Bulguları sosyal medyada paylaşarak şu ifadeleri kullandı:
“Okyanusun dibinde, Dünya’nın en derin noktasında tortu içinde duran bir bira şişesi. Pasifik’in en karanlık derinliklerine kadar 10 bin metreden fazla yol kat etmişti ve etiketi hâlâ sağlamdı.”
Dr. Wright gezegeni daha iyi korumamız gerektiğine olan inancını da şu sözlerle vurguladı:
“Bu atılmış çöp, dünyamızın kirlenmemiş bir bölümüne bizden önce ulaşmayı başarmıştı. İşte bu şişe, insanların doğal dünyayı ne kadar derin ve geri dönülmez bir şekilde etkilediğinin bir sembolü. İnsanlık olarak paylaştığımız ve nihayetinde bağımlı olduğumuz habitatların sağlığı için DAHA İYİSİNİ yapmamız gerektiğinin bir başka kanıtı.”
Bilim insanları, şişenin nasıl ve ne zaman çukura ulaştığına dair bir açıklamada bulunmadı.
Mariana Çukuru’ndaki Bira Şişesi Neden Kırılmadı?
Dr. Wright’ın paylaşımıyla birlikte çukurun derinlik ve basınç koşulları göz önüne alındığında bira şişesinin neden kırılmadığı hem kendisi hem de sosyal medyadaki diğer kullanıcılar tarafından merak konusu oldu. Kullanıcılardan biri konuya açıklık getirdi ve “Şişenin açık olduğu için kırılmadığını” iddia etti. Yani içeri dolan su, şişenin iç ve dış basınç farkını dengelediği için herhangi bir kırılma durumu yaşanmadı.
Araştırmacıların yeni bulgusu, dünyanın en derin ve el değmemiş bir kısmına bile insan atığının ulaştığını ve doğanın ne kadar derinden etkilendiğini gösteriyor. Mariana Çukuru’nda bulunan bira şişesi, bilim dünyasına ve topluma doğanın korunması konusunda daha bilinçli ve duyarlı bir yaklaşım çağrısı yapıyor. Okyanus kirliliğinin ve insan faaliyetlerinin deniz yaşamına olan etkisi böyle giderse yakın gelecekte çok daha geri dönülemez sonuçlara yol açabilir.
İnsanlığın henüz kendisinin ulaşmadığı yerlere çöplerinin ulaşması konusunda siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.
Kaynak: Unliad
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!