in ,

Pasifik Okyanusu’nun Karanlık Derinliklerinde Gizlenen Yepyeni Bir Ekosistem Keşfedildi

Bilim insanları Pasifik Okyanusu tabanının altında yepyeni bir ekosistem buldu. Bu, varlığından haberdar olmadığımız bir dünyayı işaret ediyor.

Okyanus Tabanın Altında Yeni Bir Ekosistem Keşfedildi
- Reklam -
- Reklam -

Bilim insanları Dünya’nın derinlerinde sıradışı bir keşif yaparak, okyanusun derin tabanının altında hiç görülmemiş bir ekosistem keşfetti. Schmidt Ocean Institute tarafından yönetilen bir ekip, su altı robotu aracılığıyla Pasifik Okyanusu’nun karanlık derinliklerinde bulunan volkanik kabukları inceledi.

Uluslararası araştırmacılardan oluşan ekip, söz konusu bölgede daha önce hiç görülmemiş yaşamla yüzen yüzey altı sıvı damarları buldu. Schmidt Ocean Institute’in yönetici direktörü Jyotika Virmani konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Kara yüzeylerde yer altında yaşayan hayvanları ve okyanusta kum ve çamurda yaşayanları uzun zamandır biliyoruz, ancak bilim insanları ilk defa hidrotermal bacaların altındaki canlılara baktı.

- Reklam -

“Başka bir ekosistemin altına gizlenmiş yeni bir ekosistemin bu dikkate değer keşfi, yaşamın inanılmaz yerlerde var olduğuna dair yeni kanıtlar sunuyor.”

Okyanus Tabanın Altında Yeni Bir Ekosistem Keşfedildi

Okyanustaki Yaşamın Sıradışı Keşfi: Hidrotermal Bacaların Altındaki Ekosistem

Sıcak mineral zengini sıvıları okyanusun derinliklerine püskürten hidrotermal bacalar ancak 1970’lerde keşfedilmişti. Bu karanlık derinliklerde yer alan bacaların etrafında bile canlılar kaynıyordu. Ancak son 46 yıldır yapılan araştırmada hiç kimse okyanusun sıcak su kaynaklarının altına bakmayı düşünmemişti.

Bilim insanları deniz tabanının kabuğunu soyarak, daha önce hiç görülmemiş renkli bir ekosistemi ortaya çıkardı. Solucanlar, salyangozlar ve güneş ışığına değil minerallere dayalı enerji üreten kimyasal bakteriler bu yeni ekosistemi oluşturan canlılardan sadece birkaçı.

Viyana Üniversitesi’nden ekolog Monika Bright, “Derin deniz hidrotermal bacalarındaki hayvan yaşamına ilişkin anlayışımız bu keşifle büyük ölçüde genişledi,” dedi ve şöyle devam etti:

“İki dinamik havalandırma habitatı mevcut. Yüzeyin üstündeki ve altındaki havalandırma hayvanları, aşağıdan gelen havalandırma sıvısına ve yukarıdan gelen deniz suyundaki oksijene bağlı olarak birlikte gelişirler.”

Okyanus Tabanın Altında Yeni Bir Ekosistem Keşfedildi

- Reklam -

Tüp Solucanları ve Derin Deniz Canlılarının Yaşam Döngüsü

Araştırmacılar özellikle tüp solucanlarını büyüleyici buldu. Bu derin deniz canlıları, yeni yaşam alanlarına ulaşmak için deniz tabanının altından volkanik sıvılar kullanıyor gibi görünüyor. Bu durum, yavru tüp solucanlarının büyük olasılıkla yüzeyin altında olgunlaştığı ve derin volkanik çatlaklar etrafında toplanmadan önce bu alanlara geldiğini açıklıyor.

Araştırmacılar bu hipotezi test etmek için uzaktan kumandalı bir araç olan SuBastian’ı kullandılar. Orta Amerika’nın Doğu Pasifik Sırtı’nda, 2500 metre derinlikte bir alanı temizlediler. Üzerine bir ağ kutusu yerleştirildi ve birkaç gün sonra kutu çıkarıldığında, yeni hayvanların bölgeyi kolonileştirdiği görüldü. Bu hayvanların oraya deniz tabanının çatlaklarından ve yarık bölgelerinden gelmiş olduğu varsayılıyor.

Pasifik Okyanusu’nun Karanlık Derinliklerinde Gizlenen Yepyeni Bir Ekosistem Keşfedildi

Bilinmeyenlerin Ötesinde: Derin Denizlerin Potansiyeli ve Tehlikeleri

Yeni keşif okyanusun derinliklerinin hâlâ keşfedilmemiş alanlarını ve bilinmeyen canlı türlerini barındırabileceğini gösteriyor. Ancak bilim insanları gelecekteki derin deniz madenciliği gibi faaliyetlerin bu yeni ekosistemi tehlikeye atabileceği uyarısında da bulunuyor. Schmidt Ocean Institute’un başkanı ve kurucu ortağı Wendy Schmidt şunları söylüyor:

“Denizlerimizi tamamen keşfetmek için daha fazla araştırma yapmanın ne kadar acil olduğunu bu keşif bir kez daha gösterdi. Yeni canlıların, manzaraların ve tamamen yeni ekosistemin keşfi, deniz hakkında hala ne kadar az şey bildiğimizi ve anlamadığımızı ve onları korumanın ne kadar önemli olduğunu vurguluyor.”

YouTube video

Yeni keşif hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Sizce okyanuslarda ve derin denizlerde henüz keşfetmediğimiz başka neler yatıyor olabilir? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bilim dünyasından yeni haberler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ridley Scott - Blade Runner 2049 Kararı

Ridley Scott, “Blade Runner”ın Devam Filmini Çekmediği için Pişman Olduğunu Açıkladı

Stephen King - Talisman 3 Roman

Stephen King Yıllar Sonra Yeni Bir “Talisman” Romanı ile Jack Sawyer’ın Maceralarıne Geri Dönmeyi Düşünüyor