in ,

Sıradan Bir Dağ mı, Yoksa İnsan Yapımı Bir Piramit mi? Endonezya’daki 25.000 Yıllık Dağ, Bilim Dünyasını İkiye Böldü

Endonezya’da yer alan dağın aslında 25.000 yıllık bir piramit olduğu iddiası arkeoloji dünyasını ikiye böldü.

Endonezya'daki 25.000 Yıllık Piramit İnsan Yapımı Değildi
- Reklam -
- Reklam -

Endonezya’da bulunan Gunung Padang (Aydınlanma Dağı), aslında tarih öncesi döneme ait gizemli bir piramit olabilir. Son araştırmalar bu bölgenin dünya tarihinin en eski piramitlerinden biri ne ev sahipliği yaptığını öne sürdü. Ancak iddialar arkeologlar arasında şüpheyle karşılandı.

Kısa bir süre önce Archaeological Prospection platformunda yayımlanan bir çalışma medyanın oldukça dikkatini çekmişti. Bunun nedeni ise Endonezya’daki bir dağın aslında antik çağda yaşayan insanlar tarafından inşa edilmiş dünya tarihinin en eski piramidi olduğuydu. Fakat arkeologlardan gelen tepkilerden sonra bu cesur iddialar hakkındaki şüpheler arttı.

Araştırmaya göre Endonezya’da bulunan megalitik bir alan olan Gunung Padang kendiliğinden oluşmamış; 25.000 ila 14.000 yıl önceki bir zaman diliminde titizlikle mevcut şekline yontulmuştu. Eğer bu iddia doğruysa Gunung Padang dünyanın en eski piramitlerinden ve hatta Göbeklitepe’den bile daha eskiydi. Araştırma ekibi tarımın icat edilmediği zamanlarda bile ileri seviye inşa tekniklerinin mevcut olduğunu öne sürüyordu.

- Reklam -

Diğer iddiaların arasında ise alanda gizli oyuklar ve odalar olduğu, görünene göre bölgenin gerçek kimliğini korumak amacıyla birkaç kez gömüldüğü yer alıyor.

Endonezya’daki 25.000 Yıllık Piramit İnsan Yapımı Değildi

Medeniyet tarihini değiştirebilecek bu tür olağanüstü iddiaların sağlam kanıtlara ihtiyacı olduğunu varsayarsak, arkeologlar araştırma ekibinin sağladığı iddialar ve bilgilerden tatmin olmuş değiller.

Endonezya’da yer alan BRIN Araştırma Merkezi’nde görevli olan arkeolog Lutfi Yondri, yaptığı açıklamada bölge halkının 25.000 yıl önce bu piramitleri inşa ettiklerine dair iddialarına rağmen kendi çalışmalarının bölgedeki mağaralarda 12.000 ila 6.000 yıl önce insanların yaşadıklarını fakat bu insanların herhangi bir duvarcılık yetenekleri olduğuna dair bulgulara rastlamadıklarını belirtti.

Endonezya’daki 25.000 Yıllık Piramit Bilmecesi: Medeniyet Tarihini Değiştirecek Tartışma

Cardiff Üniversitesi’nde arkeolog olarak çalışan Flint Dibble ise araştırmada piramit için kullanılan verilerin geçerli olmasına karşın varılan sonucun yanlış olduğunu belirtti. Örneğin ekip karbon tarihlemeyi kullanmıştı. Bulunan yapılardan organik toprakların tarihlerine ulaşıp, M.Ö. binlerce yıl öncesine dayanan çok sayıda inşaat aşamasını ortaya çıkardığını ve ilk aşamanın Paleolitik Çağ’a kadar tarihlendiğini iddia ettiler.

- Reklam -

Araştırma ekibine göre höyükten alınan toprak örneklerindeki en eski parça 27.000 yıl öncesine dayanıyordu ve bu durum onlara inşa edilen binaların 27.000 yıl öncesine kadar gittiğini düşündürdü. Bu tarihlerin doğru olma ihtimali olsa da daha sonrasında Nature platformuna açıklama yapan diğer arkeologlar bu toprak örneklerinin kemik parçaları ve kömür gibi canlılara ait herhangi bir işaret içermediklerini belirttiler. İnsan hareketlerine dair herhangi bir işaret göstermemesine rağmen bu toprakların çok eski oldukları söylenebilir.

Endonezya’daki 25.000 Yıllık Piramit İnsan Yapımı Değildi

Araştırma ekibi tarafından “muhtemelen insan yapımı” sözleriyle sunulan hançer şekilli taş gibi buluntular ise böyle bir sonucu destekleyecek işaretler gibi görünmüyor. Makaleyi yayımlayan dergi ise durumu araştırıyor fakat endişelerini tam olarak detaylandırmayı reddediyor.

Bilim dünyası ise muhtemelen daha güçlü bir kanıt sunulana kadar bu yapının tamamen doğal bir formasyon sonucu olduğu düşünülecek.

Siz bu tartışmada hangi taraftasınız? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, benzer içerikler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: IFL Science

Uğur Duranay

İzmirliyim. Erciyes Üniversitesi Kore Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Daha önce Güney Afrika ve Güney Kore'de yaşama şansım oldu. Şimdi ise Tayland'da yaşıyorum. Yeni kültürler tanımayı ve deneyimlemeyi çok seviyorum. Hobilerim arasında tarih, horoloji, astronomi, rpg oyunları oynamak, yeni kafeler keşfetmek, koleksiyon yapmak gibi şeyler var. Şu anda ise Latince ile ilgileniyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Piramit şeklinde bir dağ deyip 3.yolu yaptım hadi bakalım :joy:

  2. Avatar for Lorien_archers Lorien_archers dedi ki:

    Keresteleri boyayıp üst üste dizmişler işte.

  3. Avatar for Epichan Epichan dedi ki:

    Bu tür arkeolojik araştırmaların yapılmasını çok önemsiyorum. Çünkü piramit yapan uygarlıkların bir yerde bir biri ile bağlandığını düşünüyorum. Diğer türlü bağımsız olarak dünyanın başka yerlerinde filizlenmiş uygarlıkların kendi başlarına aynı yapıyı düşüneceklerine ihtimal vermiyorum. Bunu tabi ben değil tarihçiler, mimarlar ve arkeologlar söylüyor. Bu tür bir yapıyı Kurgan yapan toplulukların yaşadığı bir yerde olsaydı, kesin kurgan vardır derdim. Kesinlikle bu yapının da araştırması gerekiyor. Belki yeni bir piramit ortaya çıkar.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

George R.R. Martin House of the Dragon 2. Sezon Yorum

George R.R. Martin’den “House of the Dragon” 2. Sezon Yorumu: “Güçlü, Duygusal ve Yürek Parçalayıcı”

Ken: Barbie Spin-off Filmi Yolda Olabilir

“Barbie” Evreninde Geçen “Ken” Odaklı Yeni Bir Film Yolda Olabilir