in ,

Farelerin Tıpkı İnsanlar Gibi Hayal Gücüne Sahip Olduğu Ortaya Çıktı

Farelerin hayal gücüne sahip olduğunu ortaya koyan yeni bir bilimsel araştırma yapıldı. Bilim insanları, farelerde soyut düşünceye dayalı bir deney gerçekleştirdi.

Fareler, Hayal Gücüne Sahip | Araştırma
- Reklam -
- Reklam -

Bilim insanları, farelerin tıpkı insanlar gibi hayal kurabildiklerini ortaya koydu. Yapılan yeni araştırma sonuçlarıyla ses getirdi.

Hayal gücü insan beyninin en karmaşık ve büyülü özelliklerinden biri. Ancak yeni araştırmalar zihnimizle uçuşa geçme yeteneğine sahip tek türün biz olmadığımızı gösteriyor. Yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre farelerin de var olmayan yerlere seyahat ederek kurgusal yolculukları hayal etme yeteneğine sahip olduğu anlaşıldı.

İnsanlar gibi fareler de hafıza ve hayal gücü açısından merkezi bir beyin bölgesi olan hipokampus içinde “yer hücreleri” adı verilen nöronlara sahip. Kemirgenler hareket ettikçe bu yer hücreleri, kendilerini herhangi bir anda buldukları ortamı temsil eden sürekli değişen konfigürasyonlarda ateşlenir.

- Reklam -

İnsan hipokampusunda bu yer hücrelerinin ateşleme desenleri “bilişsel haritalar” olarak hatırlanır ve depolanır. Daha önce deneyimlenen ortamların zihinsel modelleri gibi bu haritalar zihnimizde herhangi bir anda hatırlanabilir ve takip edilebilir, böylece bedenimizi hareket ettirmeden uzak yerlere kendimizi taşıyabiliriz.

Farelerin Tıpkı İnsanlar Gibi Hayal Gücüne Sahip Olduğu Ortaya Çıktı

Araştırmacılar farelerin aynı yeteneğe sahip olup olmadığını merak ederek hayvanların hipokampal hücrelerinin ateşleme desenlerini çözebilen bir “beyin-makine arayüzü” (BMI) oluşturdular. Bu amaçla fareleri küre biçimindeki yürüyüş bantlarına yerleştirdiler ve hareketlerini bir ekran üzerinde görünen 360 derece sanal gerçeklik ortamına çevirdiler.

Farelerin Hayal Gücüne Sahip Olduğu “Jedi Görevi” ile Ortaya Çıkartıldı

Kemirgenler bir ödül arayışı içinde bu dijital alemde gezinmeyi öğrendikçe kod çözücü hipokampal ateşleme modellerinin ortamdaki harekete nasıl dönüştüğünü deşifre edebildi. BMI yeterince eğitildiğinde araştırmacılar koşu bantlarını devre dışı bıraktı. Böylece hayvanlar sanal çevrelerinde seyahat edebilir ve sadece düşüncelerini kullanarak ödüllerini alabilirlerdi.

Çalışmanın yazarı Chongxi Lai yaptığı açıklamada bulguyu şu cümlelerle açıklıyor:

“Fareler her bir hedefe ulaşmak için hipokampüslerini kontrol ederek başarılı bir şekilde gezindiler. Yani kemirgenler gerçekten de fiziksel bedeni sabit bile olsa zihinsel düşünceleri ile çok uzak bir yere gidebilir.”

- Reklam -

Sadece hayal güçlerini kullanarak sanal bir ortamda hareket etme kabiliyetlerini sergileyen fareler daha sonra araştırmacılar tarafından “Jedi görevi” olarak adlandırılan bir görev ile bu zihinsel arazide bir nesneyi zihinsel olarak alıp hareket ettirmeye zorlandı. Bir kez daha hayvanlar nesneyi taşıyormuş gibi hayal etmekte hiç zorlanmadılar.

Farelerin Tıpkı İnsanlar Gibi Hayal Gücüne Sahip Olduğu Ortaya Çıktı

Çalışmanın bir diğer yazarı olan Albert Lee şunları söyledi:

“Hayal etmek, insanların yapabildiği dikkate değer şeylerden biridir. Şimdi hayvanların da bunu yapabildiğini ve bunu incelemek için bir yolunu bulduk.”

Daha önceki bir çalışmada da farelerin oyun sırasında insanlara benzer davranışlar sergiledikleri ortaya çıkmıştı.

Siz bu araştırmanın sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla bilimsel içerik için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: IFL Science

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Orta Çağ Avrupa'sında Batıl İnançlar - Gülnur Özer | Haftanın Kitabı #294

Orta Çağ Avrupa’sında Batıl İnançlar – Gülnur Özer | Haftanın Kitabı #294

Kış Rüzgârları - George R.R. Martin Neden Yazamıyor

G.R.R. Martin “Kış Rüzgârları”nı Neden Bitiremediğini 2019’da Açıklamıştı: O Söyleşi Yeniden Gündem Oldu