in ,

George R.R. Martin’den Son Dönemin Ses Getiren Dizisi “Shogun”a Övgü Dolu Sözler

Son dönemin en dikkat çekici yapımlarından biri olan FX’in “Shogun” dizisi, ünlü yazar George R.R. Martin’den büyük övgüler aldı.

George R.R. Martin'den Shogun Dizisine Övgü Dolu Sözler
- Reklam -
- Reklam -

George R.R. Martin, FX’in yeni Shogun dizisini övgüyle karşıladı. Game of Thrones yazarı, James Clavell’in 1975 tarihli aynı adlı romanına dayanan ve daha önce 1980’de bir mini dizi olarak uyarlanan eserin bu yeni televizyon versiyonunu büyük bir başarı olarak nitelendirdi.

En çok Buz ve Ateşin Şarkısı serisiyle tanınan ancak dizi senaryoları da kaleme alan Martin, Not A Blog isimli sitesinde, kitapların film ve dizi uyarlamaları hakkındaki genel düşüncelerini paylaştıktan sonra, Shogun’un Clavell’in romanına sadık ve 1980 yapımındaki Richard Chamberlain’li diziden daha iyi bir uyarlama olduğunu belirtti.

George R.R. Martin: “Shogun Dizisi Alkışlanmayı Hak Ediyor”

George R.R. Martin'den Shogun Dizisine Övgü Dolu Sözler

- Reklam -

İşte Martin’in övgü dolu sözleri:

“Her yerde Stan Lee’den Charles Dickens’a, Ian Fleming’den Roald Dahl’a, Ursula K. Le Guin’den J.R.R. Tolkien’e, Mark Twain’den Raymond Chandler’a, Jane Austen’dan bana kadar pek çok ünlü yazarın eserlerini ‘kendilerininki’ yapmak isteyen senaristler ve yapımcılar var. Kaynak materyalin ne kadar büyük bir yazara ait olduğu ya da kitabın ne kadar harika olduğu önemli değil, her zaman onu ‘geliştirmek’ isteyen biri çıkıyor. ‘Kitap kitaptır, film filmdir’ diyorlar, sanki çok derin bir şey söylüyormuş gibi. Sonra da hikâyeyi ‘kendilerininki’ yapıyorlar.

Ama asla daha iyisini yapamıyorlar. 1.000 seferden 999’unda onu daha da kötüleştiriyorlar.

Ancak bir o kadar da, iyi bir kitabın gerçekten iyi bir uyarlamasına rastlıyoruz ve bu olduğunda alkışlanmayı hak ediyor.

Ben de böyle bir örneğe yeni Shogun dizisini izlerken rastladım.

İtiraf etmeliyim, Clavell’in romanının yeni bir uyarlamasının yapılacağını duyunca şüpheliydim. Uzun zaman oldu, çok uzun bir zaman geçti ama romanı 70’lerin sonunda ilk çıktığında okumuş ve çok etkilenmiştim. (Bir gün tekrar okumam gerek ama okunacak çok kitap var, zaman ise bir o kadar az). Ve Richard Chamberlain’in oynadığı 1980 mini dizisi de Roots ile birlikte uzun soluklu televizyonun bir dönüm noktasıydı; o kadar iyiyken neden tekrar yapmak istediler?

Ama iyi ki yapmışlar. Yeni Shogun müthiş. Chamberlain’kiden daha mı iyi, diye soracak olursanız… Bilmiyorum. 1980 yapımını, eh, 1980’den beri izlemedim. O da harikadı. İlginç olan eski ve yeni versiyonların önemli farklılıkları olmasına rağmen – İngilizce konuşan izleyicilerin Japon diyaloglarını anlayabilmesi için altyazıların kullanılması en büyük fark – her ikisi de kendi yollarıyla Clavell’in romanına sadık kalmışlar. Yazarın memnun kalacağını düşünüyorum. Eski ve yeni senaryo yazarları kaynak materyale saygı göstermiş ve müthiş uyarlamalar sunmuşlar, onu ‘kendilerininki’ yapma dürtüsüne kapılmamışlar.”

- Reklam -

Shogun Dizisi 2. ve 3. Sezon Onayını Aldı

Shogun Dizisi 2. ve 3. Sezon

Martin, FX’in Shogun’unun görselliği, yönetmenliği, dekor tasarımı ve kostümlerinin yanı sıra oyunculukları ve senaryosunu da övgüyle karşıladı. Eğer dizinin devam sezonları da başarılı olursa, aynı ekibin Clavell’in diğer romanlarını da uyarlayabileceğini sözlerine ekledi.

Shogun, Martin’in de vurguladığı gibi sadece yazardan değil, pek çok izleyici ve eleştirmenden büyük övgüler aldı. Game of Thrones seviyesinde bir “şaheser” olarak nitelendirilen dizi, HBO’nun Martin’in Buz ve Ateşin Şarkısı serisine dayanan uyarlaması kadar yavaş tempoyla ilerleyen siyasi çekişmeleri ve kültürel zenginliğiyle dikkat çekti. Şubat 2024’te yayınlanan ilk eleştirilerde %100 olumlu not alan Shogun, şu anda Rotten Tomatoes’ta %99 oranında bir başarı yakalamış durumda.

Pek tabii bu başarı karşılıksız kalmadı. Başta “sadece tek sezon olarak” kalacağı söylenen mini seriyle ilgili 2. ve 3. sezon onayları da aynı anda geldi. Ancak şu an için devam sezonlarının nasıl bir konuya sahip olacağı ya da ne zaman yayınlanacağı gibi sorular belirsizliğini koruyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: G.R.R. Martin “Kış Rüzgârları”nı Neden Bitiremediğini 2019’da Açıklamıştı: O Söyleşi Yeniden Gündem Oldu

George R.R. Martin’in diziyle ilgili yorumlarına katılıyor musunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Screen Rant

Ayşe Yılmaz

Ankara doğumlu, Antalya'da yaşıyor. Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun. Hayalleri arasında iyi bir İngilizce öğretmeni olmak veya çevirmenlik yapmak var. İngilizce dışında Almanca da bilmekte. Boş zamanlarında kitap okumayı, yürüyüş yapmayı ve arkadaşlarıyla vakit geçirmeyi sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Motan Motan dedi ki:

    Dizinin 1980 versiyonu belki ilk göz ağrım olduğundan daha çok hoşuma gitmişti, buna en büyük neden ilk dizinin karakterlerini benimsemem olmalı, bana göre eski Toranaga ve özellikle Anjin San karakterleri yenilerine göre çok daha etkileyiciydi. Yeni kuşaklar için yapılmış yeni diziyi de genel olarak başarılı buldum…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

George Lucas Yapay Zeka Hakkında

“Star Wars”un Yaratıcısı George Lucas: “Yapay Zekâ Kaçınılmaz”

Miken Zırhı Savaşın Ağır Şartlarına Dayandı

Tarih Sayfalarından Fırlayan Gerçek: Miken Zırhlarının Savaşın Ağır Şartlarına Dayanabildiği Ortaya Çıktı