in ,

Satrançta Adaylar Turnuvası’nı 17 Yaşındaki Gukesh Kazandı: Dünya Şampiyonluğu için Oynayacak

Gukesh Dommaraju, 2024 Adaylar Turnuvası’nı kazanan en genç isim oldu. 17 yaşındaki satranç oyuncusu, Dünya Şampiyonluğu için Çinli Ding Liren’e meydan okuyacak.

Gukesh Dommaraju 2024 Adaylar Turnuvası Kazananı
- Reklam -
- Reklam -

Gukesh Dommaraju, 2024 Adaylar Turnuvası’nın kazananı oldu. Henüz 17 yaşında olan Hintli satranç oyuncusu turnuvaya damgasını vururken Dünya Şampiyonluğu için Ding Liren’in karşısına çıkmaya hak kazandı.

Satranç dünyası son 14 gündür hareketli günlerden geçiyor. Çinli Ding Liren’in karşısına çıkacak ve Dünya Şampiyonluğu unvanı için yarışacak adayı belirleyen 2024 Adaylar Turnuvası’nı dün gece sona erdi.

Ian Nepomniachtchi, Hikaru Nakamura ve Fabiano Caruana gibi yıldız satranç oyuncularının yarıştığı 2024 Adaylar Turnuvası’nın kazananı ise 17 yaşındaki Hintli oyuncu Gukesh Dommaraju oldu.

- Reklam -

Gukesh Dommaraju 2024 Adaylar Turnuvası Kazanan

Gukesh Dommaraju, 2024 Adaylar Turnuvası’nı Kazandı

Kanada’nın Toronto kentinde düzenlenen 2024 Adaylar Turnuvası’nın son gününde Hintli Gukesh Dommaraju, Japon Hikaru Nakamura karşısında aldığı beraberlikle birlikte turnuvanın galibi olmayı başardı.

17 yaşındaki oyuncu, Amerikalı Fabiano Caruana’nın Rus Ian Nepomniachtchi karşısında kazanma şansı oldukça yüksekken bunu değerlendiremeyerek berabere kalmasının ardından turnuvada zafere ulaştı.

Fabiano Caruana - Ian Nepomniachtchi - 2024 Adaylar Turnuvası

Gukesh’in siyah taşlarla aldığı beraberlik onu 9/14 puana taşırken Nakamura, Nepomniachtchi ve Caruana 8,5/14 puanda kaldı.

Bu galibiyetle birlikte Gukesh Dommaraju, son şampiyon Çinli Ding Liren’e karşı dünya satranç şampiyonluğu karşılaşmasında mücadele etmeye hak kazandı.

2006 yılında Hindistan’ın güneyindeki Tamil Nadu eyaletinde doğan Gukesh, final oyununu “çılgınca” olarak nitelendirdi ve tamamlandığında “oldukça duygusal” hissettiğini söyledi.

- Reklam -

Gukesh oyundan sonra yaptığı açıklamada, şampiyona elemelerine katılmaya hak kazanmasına atıfta bulunarak, “Kendimi oldukça iyi hissediyorum ama yolculuğun henüz daha yarısındayım,” dedi.

Sekiz kişilik 2024 Adaylar Turnuvası’ndaki yarışan üç Hintli oyuncudan biri olan Gukesh, 2024 yılı içerisinde Ding ile şampiyonluk için karşılaşacak.

2024 Adaylar Turnuvası Hintli Oyuncular

Oyuncu gazetecilere verdiği demeçte, “Sadece kazandığım için mutluyum ve rekorlar umurumda değil,” ifadesini kullandı.

Adaylar turnuvasının bundan önceki en genç kazananı Rus Garry Kasparov’du. 1984 yılında 20 yaşındayken turnuvada birinci gelen Kasparov, bir yıl sonra Rus Anatoly Karpov’a karşı dünya şampiyonu unvanını elde etmişti.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi galibiyetinden dolayı Gukesh’i kutladı. Modi, X’te paylaştığı bir gönderide, “Gukesh’in Toronto’daki Adaylar Turnuvası’nda gösterdiği olağanüstü başarı, onun sıra dışı yeteneğini ve adanmışlığını ortaya koyuyor,” dedi.

2024 Adaylar Turnuvası Puan Durumu

  1. Gukesh Dommaraju 9/14 (Hindistan)
  2. Hikaru Nakamura 8.5/14 (Japonya)
  3. Ian Nepomniachtchi 8.5/14 (Rusya)
  4. Fabiano Caruana 8.5/14 (ABD)
  5. Praggnanandhaa Rameshbabu 7/14 (Hindistan)
  6. Vidit Santosh Gujrathi 6/14 (Hindistan)
  7. Alireza Firouzja 5/14 (Fransa)
  8. Nijat Abasov 3.5/14 (Azerbaycan)

Gukesh Dommaraju’nun Adaylar Turnuvası’ndaki başarısını nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Al Jazeera

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Larian Studios - Yeni Oyunlar

Larian Studios, ‘Şimdiye Kadarki En İyi İşleri’ Üzerinde Çalışıyor: “Baldur’s Gate 4” ise Planda Yok

Sihirli Kız Sitesi 2. Cildi Türkçede Çıktı

Kentaro Sato’nun Animeye de Uyarlanan Ünlü Mangası “Sihirli Kız Sitesi” 2. Cildiyle Türkçede