in ,

Güneş Sistemi’nin Uzak Köşelerinde Yaşam Olasılığı: Cüce Gezegenler Sıcak Okyanuslar Barındırıyor Olabilir

Güneş Sistemi’nin Kuiper Kuşağı’nda yer alan cüce gezegenler Eris ve Makemake, sıcak yeraltı okyanusları barındırıyor olabilir.

Güneş Sistemi'ndeki Cüce Gezegenlerde Okyanus Olabilir
- Reklam -
- Reklam -

Güneş Sistemi’nin Kuiper Kuşağı’nda yer alan Eris ve Makemake cüce gezegenleri, donmuş dış kabuklarının altında sıcak okyanuslar barındırıyor olabilir. James Webb Uzay Teleskobu tarafından toplanan veriler, bu uzak dünyaların kayalık çekirdeklerinde ılık, hatta sıcak jeokimyasal faaliyetlerin izlerini gösteriyor.

Daha önce buzlu kartoplardan biraz daha fazlası olarak değerlendirilen Eris ve Makemake, Güneş Sistemi’nin önyargıları yıkan yeni üyeleri olarak karşımıza çıkıyor. Daha büyük ve daha görünür olan Plüton’un aksine bu cüce gezegenler Güneş Sistemi’nin dış kenarlarında bulunmakta. Bu da onları anlaşılması ve incelenmesi zor hâle getiriyor. Bununla birlikte teknolojideki son gelişmeler, bilim insanlarının bu uzak dünyaların gizemlerini araştırmalarını sağladı.

Güneş Sistemi'ndeki Cüce Gezegenler Makemake ve Eris

- Reklam -

Eris ve Makemake’in yüzeylerinde donmuş halde bulunan metan, iç ısınma ile tutarlı izotop oranları gösteriyor. Bu da donmuş kabuklarının altında okyanuslar olabileceğine işaret ediyor. Teksas’taki Güneybatı Araştırma Enstitüsü’nden gezegen jeokimyacısı Christopher Glein, bulguların şaşırtıcı niteliğini şu şekilde özetliyor:

“Soğuk yerlerde sıcak zamanların bazı ilginç işaretlerini görüyoruz. Bu projeye büyük Kuiper Kuşağı nesnelerinin soğuk yüzeyleri metan gibi uçucu maddeleri muhafaza edebildiğinden, ilkel güneş bulutsusundan miras kalan malzemelerle dolu eski yüzeylere sahip olması gerektiğini düşünerek başladım. Fakat James Webb Uzay Teleskobu bize bir sürpriz yaptı! Eris ve Makemake’in içinden metan üreten termal süreçlere işaret eden kanıtlar bulduk.”

Güneş Sistemi’ndeki Cüce Gezegenler Dünya Dışı Yaşam Anahtarını Barındırıyor Olabilir

Makemake ve Eris Süreç
Eris ve Makemake’deki olası iç süreçlerin bir örneği. (SwRI)

Plüton’dan daha küçük boyutlarına rağmen Eris ve Makemake, benzersiz özellikleriyle gökbilimcilerin ilgisini çekiyor. Her iki cüce gezegen de Kuiper Kuşağı’nda yörüngede dönüyor ve Güneş’ten oldukça uzakta yer alıyor. Eris ortalama 68 astronomik birim, Makemake ise 45,8 astronomik birimlik bir uzaklıkta yer alıyor. Bu durum cüce gezegenlerin yüzeylerinin 4,5 milyar yıl önce oluşumlarından bu yana değişmeden kaldığına inanılmasına yol açmıştı.

Ancak James Webb Uzay Teleskobu ile yapılan spektroskopik gözlemler, Eris ve Makemake’in yüzeylerindeki metan izotop oranlarının beklenenden daha genç olduğunu ortaya koydu. Bu da metanın derin iç kısımlardan geldiğine ve cüce gezegenlerin jeokimyasal açıdan aktif olduğuna işaret ediyor.

Cüce Gezegenlerle İlgili Çalışmalara Ağırlık Verilecek

Eris ve Makemake’de sıcak okyanusların varlığı, Güneş Sistemi’nin dış kenarlarının daha önce düşünülenden daha dinamik ve potansiyel olarak yaşanabilir ortamlar barındırabileceğini gösteriyor. Bu durum Satürn’ün uydusu Enceladus ve Jüpiter’in uydusu Europa’daki yüzey altı okyanuslarla ilgili önceki spekülasyonlarla paralellik gösteriyor.

- Reklam -

İlginizi Çekebilir: Güneş Sistemi’ndeki En Tuhaf 10 Uydu


Bu uzak dünyaların kayalık çekirdeklerindeki ılık ve hatta sıcak jeotermal faaliyetler, kriyovolkanik patlamalar gibi jeolojik olaylara da yol açabilir. Bu da buzlu gök cisimlerinin yüzeylerine metan taşınmasına ve belki de yaşamın temel bileşenlerinin oluşmasına katkıda bulunabilir.

Güneş Sistemi'ndeki Cüce Gezegenlerde Sıcak Okyanuslar Olabilir

Icarus dergisinde yayımlanan iki makalede belgelenen bulgular, Kuiper Kuşağı’nın ve onun gizemli okyanus barındıran cüce gezegenlerinin daha fazla araştırılmasını teşvik ediyor.

Güneş Sistemi’nin uzak bölgelerinde yer alan cüce gezegenlerde yaşamın var olması mümkün mü? Bu okyanuslar, Dünya’da olduğu gibi bilinmeyen yaşam formlarına ev sahipliği yapıyor olabilir mi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Toyota Animesi "Grip" Geliyor: İşte İlk Fragman

Toyota Anime Dünyasına Adım Atıyor: İşte Fütüristik Yarış Animesi “GRIP”ten İlk Fragman

Emma Stone ve Yorgos Lanthimos Yeniden Bir Araya Geliyor

Emma Stone ve Yorgos Lanthimos “Poor Things” Sonrası Yeniden Bir Araya Geliyor