in ,

İnsan Gözünden İlham Alan Yeni ve Gelişmiş Bir Kamera Tasarlandı

Bilgisayar bilimcileri, robotların etraflarındaki dünyayı görme ve tepki verme biçimlerini geliştiren ve insan gözünden ilham alan bir kamera mekanizması icat etti.

İnsan Gözünden İlham Alan Yeni ve Gelişmiş Bir Kamera Tasarlandı
- Reklam -
- Reklam -

İnsan gözünden ilham alan yeni bir kamera sistemi, robotların ve diğer teknolojik cihazların görme yeteneklerini önemli ölçüde geliştirmeyi vaat ediyor. Maryland Üniversitesi’nden bir grup bilgisayar bilimcisi tarafından geliştirilen yenilikçi kamera mekanizması, insan gözünün doğal işleyişini taklit ederek daha net ve stabil görüntüler elde etmeyi amaçlıyor.

Artificial Microsaccade-Enhanced Event Camera (AMI-EV) adı verilen bu yeni kamera sistemi, Mayıs 2024’te Science Robotics dergisinde yayımlanan bir makalede detaylı olarak açıklandı. Araştırma ekibinin lider yazarı ve Maryland Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri doktora öğrencisi olan Botao He, projenin çıkış noktasını şöyle açıklıyor:

“Günümüzde kullanılan olay kameraları, hareketli nesneleri takip etmekte geleneksel kameralardan daha iyi olsa da, çok fazla hareket olduğunda net ve bulanıklıktan arınmış görüntüler yakalamakta zorlanıyor. Bu, robotlar ve otonom araçlar gibi değişen çevreye doğru tepki vermek için doğru ve zamanında görüntülere güvenen teknolojiler için büyük bir sorun teşkil ediyor.”

- Reklam -

İnsan Gözünden İlham Alan Yeni ve Gelişmiş Bir Kamera Tasarlandı

İnsan Gözünden İlham Alan Yeni Kamera Sistemi: AMI-EV

Araştırmacılar bu soruna çözüm bulmak için insan gözünün çalışma prensibine odaklandı. İnsan gözündeki mikro sakkadlar olarak bilinen küçük ve hızlı göz hareketlerini taklit eden bir sistem geliştirdiler. Bu mikro sakkadlar, insanların bir nesneye odaklanmaya çalışırken istemsiz olarak gerçekleşen göz hareketleridir ve görüşün net ve stabil kalmasını sağlar.

AMI-EV’nin içine yerleştirilen döner bir prizma, lensin yakaladığı ışık ışınlarını yeniden yönlendirerek mikro sakkadları başarıyla taklit ediyor. Prizmanın sürekli dönme hareketi, insan gözünde doğal olarak meydana gelen hareketleri simüle ederek, kameranın kaydedilen bir nesnenin dokularını insan gözü gibi stabilize etmesini sağlıyor. Ekip ayrıca AMI-EV içindeki prizmanın hareketini telafi etmek ve değişen ışıklardan stabil görüntüler oluşturmak için özel bir yazılım geliştirdi.

Maryland Üniversitesi’nden bilgisayar bilimi profesörü ve çalışmanın ortak yazarı Yiannis Aloimonos, bu buluşu robotik görüş alanında büyük bir adım olarak değerlendiriyor:

“Gözlerimiz etrafımızdaki dünyanın resimlerini çeker ve bu resimler beynimize gönderilir, orada analiz edilir. Algı bu süreç yoluyla gerçekleşir ve dünyayı bu şekilde anlarız. Robotlarla çalışırken gözleri kamerayla, beyni bilgisayarla değiştirin. Daha iyi kameralar, robotlar için daha iyi algı ve tepkiler anlamına gelir.”

Yeni Kamera Sistemi AMI-EV

AMI-EV’nin erken test aşamalarında insan nabzı tespiti ve hızlı hareket eden şekillerin tanımlanması dahil olmak üzere çeşitli bağlamlarda hareketi doğru bir şekilde yakalayıp gösterebildiği kanıtlandı. Araştırmacılar ayrıca yeni kameranın saniyede on binlerce kare yakalayabildiğini keşfetti. Söz konsuu değer, ortalamada saniyede 30 ila 1000 kare yakalayan çoğu ticari kameradan daha üstün bir performans sergiliyor.

- Reklam -

Yeni Kamera Sisteminin Test Sonuçları ve Potansiyel Uygulamaları: Daha İyi Algılama, Daha İyi Tepki

Araştırmanın kıdemli yazarı Cornelia Fermüller, yeni nesil kameranın robotik ve savunma sanayi dışındaki potansiyel uygulamalarına da dikkat çekiyor:

“Benzersiz özellikleriyle akıllı giyilebilir cihazlar alanında merkezi bir rol oynamaya hazır. Klasik kameralara göre belirgin avantajlara sahip. Örneğin aşırı aydınlatma koşullarında üstün performans, düşük gecikme ve düşük güç tüketimi gibi. Bu özellikler örneğin sanal gerçeklik uygulamaları için idealdir, burada kesintisiz bir deneyim ve baş ve vücut hareketlerinin hızlı hesaplamaları gereklidir.”

Yeni Kamera Sistemi AMI-EV Çalışma Prensibi

Yeni kamera sisteminin otonom sürüş sistemlerinden akıllı telefon kameralarına kadar günlük hayatta kullanılan birçok teknolojide devrim yaratma potansiyeli bulunuyor. Ancak henüz ne zaman satışa çıkacağı konusunda bir bilgi bulunmuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Örümcekler, Kameraların Derinlik Algısını Etkiledi

İnsan gözünden ilham alan yeni kamera sistemini sizler nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: Science Daily

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Neil Gaiman Cinsel Saldırı Suçlaması

Yazar Neil Gaiman Cinsel Saldırı ile Suçlanıyor

Christopher Reeve'in Oğlu Yeni Superman Filminde Rol Alacak

Christopher Reeve’in Oğlu, James Gunn’ın “Superman” Filminde Rol Alacak