in ,

Galler’de Roma Döneminden Kalma Gümüş Bir ‘Makyaj Kaşığı’ Ortaya Çıkarıldı

Galler’in Glamorgan Vadisi bölgesinde Roma döneminden kalma bir “makyaj kaşığı” bulundu.

Galler Roma Dönemi Tuvalet Kaşığı
- Reklam -
- Reklam -

Galler’de metal dedektörle saha araması yapan bir kişi, Roma dönemine ait gümüş bir “makyaj kaşığı” bulmayı başardı. Uzmanlar keşfin niteliğini “hazine” olarak tanımladı.

Valentinas Avdejevas adlı bir gezgin, 2020 yılında Galler’in Glamorgan Vadisi bölgesinde arama yaparken özel bir keşfe imza attı. Avdejevas bulduğu metal nesneyi tarihi eserleri ortaya çıkaran kişilerle doğrudan işbirliği içinde bulunan yerel bir otorite olan Galler Taşınabilir Eski Eserler Projesi’ne teslim etti. Yapılan açıklamaya göre nesne şu an Amgueddfa Cymru – Galler Müzesi’nin (7 müzeden oluşan devlet destekli bir oluşum) envanterinde bulunuyor.

Roma ligulası olarak da bilinen gümüş kaşık; ince ve kavisli bir sapa tutturulmuş sığ, yuvarlak bir çanaktan oluşuyor. Bu kişisel bakım aracı, isminin aksine tuvalette değil (toilet spoon olarak birebir çevirisi) uzun, dar şişelerden bakım ürünleri ve parfüm çıkarmada ve bunların uygulanmasında kullanılırdı. Bu kaşıklar Eski Mısır’da da makyaj malzemeleri ve parfüm depolamada önemli yer tutardı.

- Reklam -

Galler’de Bulunan Gümüş Kaşık Roma Dönemindeki Kişisel Bakım Alışkanlıklarına Işık Tutuyor

Kaşığın daha ucuza mal edilebilecek bir bakır alaşımı yerine gümüşten yapılması nedeniyle araştırmacılar, gümüşün antimikrobiyal özelliklere sahip olmasından da hareketle, aletin tıbbi prosedürler sırasında tentür çıkarmakta kullanılmış olabileceğini düşünüyorlar.

Galler Roma Tuvalet Kaşığı

Geçmişte de dünya genelinde benzer kaşıklar bulunmuştu. Bu ve benzeri keşifler antik çağlarda ve Roma’da yaşamış olan insanların günlük yaşamlarına dair fikir edinilmesine katkı sağlıyor.

Kral’ın Güney Galler Merkez bölgesindeki adli tabibi Patricia Morgan, ortaçağdan kalma bu kaşığı, ülkenin dört bir yanından gelen Bronz Çağı’na ait kılıç ve baltalar ile ortaçağ sonrası döneme ait gümüş yaldızlı yüzüğün de aralarında bulunduğu diğer birçok buluntuyla birlikte bir “hazine” ilan etti.

- Reklam -

Galler Antik Roma Dönemi Tuvalet Kaşığı

Eserlerin tümü 300 yılı aşkın bir süre önce imal edildiği ve %10’u aşan oranda değerli metal bileşen içerdiğinden Birleşik Krallık’ın 1996 tarihli Hazine Yasası uyarınca hazine sayılma kriterlerini karşılıyorlar.

Galler’de bulunan bu makyaj kaşığına dair sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, arkeoloji dünyasından daha fazla haber için bizleri Google News üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Live Science

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Carl Weathers 76 Yaşında Hayatını Kaybetti

“Rocky” Serisindeki Apollo Creed Rolüyle Akıllara Kazınan Carl Weathers 76 Yaşında Hayatını Kaybetti

Sonic 3 Filmi Oyuncu Kadrosu

“Sonic 3” Filmi Kadrosuna “Jessica Jones” ve “Ted Lasso”dan Takviyeler